Διαβάστε την απάντηση του Δημήτρη Δρούτσα στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος

Με επιστολή του στο

απαντά το πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στις καταγγελίες του υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη. Αξιότιμε κ. Διευθυντά, Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας…

σας «» και στην στήλη «Ελλάδα», δημοσιεύσατε σήμερα 15.4.2014 συνέντευξη και ρεπορτάζ με τίτλο «Με πυροβόλησαν άνθρωποι του Καντάφι και η κυβέρνηση Παπανδρέου το έκρυψε».

Παρά το γεγονός ότι γίνεται κατ’ επανάληψη αναφορά στο πρόσωπό μου, ουδείς από την σύνταξη επικοινώνησε μαζί μου, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες.

Σας ενημερώνω λοιπόν για τα εξής: Ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο των ταραχών στην Λιβύη, φρόντισα πράγματι για τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων που κατοικούσαν στη χώρα. Οι οδηγίες μου, για όλους τους Έλληνες που επιθυμούσαν να επαναπατριστούν, ήταν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και ταχύτητα. Επισκέφθηκα, πράγματι, τον κ. Πυρόβολο στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν, προκειμένου να εκφράσω την συμπαράστασή μου, αλλά και να τον διαβεβαιώσω για την αυτονόητη πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διευκόλυνσή του. Αντιθέτως προς ό,τι ισχυρίζεται, κάθε άλλο παρά μου ζήτησε να περάσω έξω – μαζί με την σύζυγό μου παραμείναμε για πολλή ώρα στον θάλαμό του, συνομιλώντας με τον ίδιον και τους οικείους του. Λίγο πριν αποχωρήσω, μάλιστα, ο κ. Πυρόβολος ζήτησε να μου μιλήσει και ιδιαιτέρως, όπως και έγινε. Τον ρώτησα κατ΄επανάληψη εάν υπήρχε ο,τιδήποτε που θα μπορούσα να κάνω και του ζήτησα να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Με διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του υπουργείου φροντίζει για όλα. Τα περί εντολής μου ο κ. Πυρόβολος να μην νοσηλευθεί στο 401 Σ.Ν., «για να μην δημιουργηθεί πολιτικό θέμα», δεν είναι απλώς αναληθή, αλλά δεν συνάδουν καν με την κοινή λογική. Το 401 είναι, ως γνωστόν, στρατιωτικό νοσοκομείο και ο κ. Πυρόβολος διοικητικός υπάλληλος του υπ. Εξωτερικών, δεν υπήρχε λοιπόν περίπτωση να εισαχθεί σε αυτό. Ούτε ενημερώθηκα ποτέ περί οποιουδήποτε «διλήμματος» σχετικώς με το σε ποιο νοσοκομείο θα έπρεπε να νοσηλευθεί. Επιπλέον, εάν το υπουργείο επιθυμούσε «να μην γίνει πολιτικό θέμα», μάλλον ένα στρατιωτικό νοσοκομείο θα προσφερόταν περισσότερο από το ΚΑΤ! Διερωτώμαι, τέλος, τι είδους «πολιτικό θέμα» θα μπορούσε να δημιουργηθεί με τον επαναπατρισμό ενός υπαλλήλου της πρεσβείας μας και μάλιστα τραυματία…

Ο κ. Πυρόβολος αναφέρει ότι «κατόπιν συνεννόησης» προέβαλε την θετική πλευρά του θέματος. Δεν έχω γνώση

τέτοιας «συνεννόησης» και βεβαίως δεν έδωσα ποτέ οδηγία για τέτοια «συνεννόηση». Θα μπορούσε δε να μου είχε θέσει ο ίδιος το ζήτημα κατά την συνάντησή μας. Δεν γνωρίζω, επομένως, σε τι αναφέρεται. Η ευθύνη της διαχείρισης του ζητήματος του κ. Πυρόβολου ανήκει από την αρχή στην Διεύθυνση Προσωπικού του υπ. Εξωτερικών. Οι δικές μου οδηγίες ήταν να γίνει το καλύτερο δυνατό για τα στελέχη του υπουργείου, στο πλαίσιο τόσο του Νόμου όσο και των δυνατοτήτων της υπηρεσίας. Υπενθυμίζω δε ότι στις 17.6.2011 αποχώρησα από την θέση του υπουργού Εξωτερικών και δεν έχω γνώση για την εξέλιξη του θέματος.

Εκφράζω την απορία μου για την επιλογή του κ. Πυρόβολου να διαστρεβλώσει τα πραγματικά περιστατικά και δηλώνω παντελή άγνοια για τις αιτιάσεις και τα αιτήματά του προς το υπουργείο Εξωτερικών. Θεωρώ ασφαλώς ότι αυτό που του συνέβη είναι ιδιαίτερα σοβαρό και οι συνθήκες που αντιμετώπισε εν ώρα υπηρεσίας είναι τουλάχιστον εξαιρετικές. Λυπούμαι ειλικρινά που βρέθηκε σε αυτή την δύσκολη θέση και από την πλευρά μου κατέβαλα κάθε προσπάθεια για την ανακούφισή του. Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο επιλέγει σήμερα να καταφερθεί με ψεύδη εναντίον μου. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψω την προσβολή της αξιοπρέπειάς μου ή την συκοφάντηση της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών και θα κάνω χρήση κάθε δικαιώματός μου. Περιμένω και ελπίζω ότι θα ανασκευάσει.

Σας ευχαριστώ και αναμένω την δημοσίευση της παρούσας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας. Με τιμή, Δημήτρης Π. Δρούτσας

Via

 www.adieXodos.gr

Νεότερη Παλαιότερη