Οι υποψήφιοι Επίτροποι της Σλοβενίας

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς και η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Τάνια Φαγιόν είναι υποψήφιοι για τη θέση του Σλοβένου Επιτρόπου της ΕΕ.

Η τελική…

επιλογή θα γίνει από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η απόφαση να αποσταλεί πρόταση με τρεις υποψήφιους στις Βρυξέλλες ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, στη Λιουμπλιάνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Ντέγιαν Ζιντάν, η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη των οκτώ παρόντων υπουργών. Από τη σύσκεψη αποχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκρέγκορ Βίραντ τονίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε "πολιτική φάρσα".

Ο νυν Επίτροπος της Σλοβενίας στην ΕΕ, Γιάνεζ Ποτότσνικ προτάθηκε από το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ που νίκησε στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά αρνήθηκε να συμπεριληφθεί σε λίστα με άλλους υποψήφιους.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ποτότσνικ τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Γιούνκερ να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό γυναικών με προσόντα υποψήφιων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση για τον υποψήφιο Επίτροπο έπρεπε να ληφθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων που επικράτησαν στις πρόσφατες εκλογές.

Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ διετέλεσε Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον και προηγουμένως αρμόδιος για την Επιστήμη και την Έρευνα.

Η απόφαση να προταθούν τρεις υποψήφιοι για τη θέση του Επιτρόπου, μεταξύ αυτών και η Άλενκα Μπράτουσεκ προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Λιουντμίλα Νόβακ αρχηγός του κόμματος “Νέα Σλοβενία” τόνισε ότι προτιμάει γυναίκα υποψήφια για τη θέση του Επιτρόπου, αλλά τόνισε ότι η απόφαση έπρεπε να ληφθεί σε συμφωνία με τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Σλοβενίας και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κέρδισε στις ευρωεκλογές στη χώρα.

Κριτική άσκησε και ο Λόιζε Πέτερλε ο μακροβιότερος ευρωβουλευτής της Σλοβενίας, ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από τη σλοβενική υποψηφιότητα για την Επιτροπή της ΕΕ έχει πολύ λίγη σχέση με σοβαρή πολιτική.

Οι περισσότεροι Σλοβένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ανικανότητα της Σλοβενίας να ορίσει η ίδια Επίτροπο της ΕΕ.

Η απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης να αποστείλει κατάλογο τριών υποψηφίων στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζεται "φάρσα" σε σχόλιο της εφημερίδας "Ντέλο". Τα κύρια πολιτικά κόμματα απέδειξαν πόσο μακρυά βρίσκονται από ό,τι είναι ευρωπαϊκό. Αντί να καταβάλουν προσπάθειες για να ορίσουν έναν ευυπόληπτο υποψήφιο πρότειναν "Επιτρόπους της μπανάνας" αναφέρεται στο δημοσίευμα. Είναι απαράδεκτο η πρωθυπουργός, Άλενκα Μπράτουσεκ, να προτείνει τον εαυτό της, το Κόμμα των Συνταξιούχων (DeSUS) να σκέφτεται νέα θέση για να εντυπωσιάζει κάθε 30 δευτερόλεπτα και μία πολιτικός που με δυσκολία κατάφερε να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεκδικεί τη θέση Επιτρόπου" τονίζεται στο δημοσίευμα.

Via

www.adieXodos.gr


...Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 
Νεότερη Παλαιότερη