Τι μπορείτε να πάθετε από τις γρήγορες δίαιτες...

Γρήγορο αδυνάτισμα. Ο διακαής πόθος κάθε γυναίκας...

Συνήθως πριν τις εξορμήσεις στην παραλία με μπικίνι ή ολόσωμο, επιθυμούν να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα , αν είναι δυνατόν μέσα σε λίγα 24ωρα, υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε ακραίες και στερητικές δίαιτες. Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, που έκρινε ένοχο τον Πιέρ Ντουκάν για χιλιάδες θανάτους , προκάλεσε έντονη ανησυχία σε όλο το γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη επώνυμες και μη. Όταν πριν από δύο χρόνια , η Κάρολ Μίντλετον , ανακοίνωσε , ότι έχασε δύο κιλά σε τέσσερις μέρες, χάρη στην δίαιτα του Ντουκάν , εκτόξευσε στα ύψη τις πωλήσεις του βιβλίο του αδυνατίσματος Dukan Diet στη Βρετανία.

Έκτοτε ..νερό στο όνομα της περίφημης δίαιτας πίνουν και πολλοί ακόμη διάσημοι, όπως το τοπ μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

Την ίδια στιγμή , η δίαιτα κέρδιζε εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς κυρίως γυναίκες σε όλο το κόσμο. Η τεράστια όμως απήχηση της δίαιτας Ντουκάν οφείλονταν στο γεγονός ότι εκτός από την γρήγορη απώλεια κιλών δεν υπήρχαν περιορισμοί στις ποσότητες φαγητού .

Μπορεί οι διαιτολόγοι να προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβουν οι γρήγορες δίαιτες αλλά “ μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος”.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής “ η υψηλή περιεκτικότητά της συγκεκριμένης δίαιτας σε πρωτεϊνες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να οδηγήσει σε «διαταραχή της ισορροπίας θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό» εξαιτίας της περιεκτικότητας της σε πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C.”

Ο δρ Ντουκάν ωστόσο εξακολουθούσε να ισχυρίζεται, ότι η δίαιτά του ήταν ασφαλής και “όποιος την ακολουθούσε κατά γράμμα έβλεπε θεαματικά αποτελέσματα”. 3,5 κιλά λιγότερα μέσα σε 5 μόλις μέρες. Η δίαιτα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια :

Το πρώτο ονομάζεται «ολομέτωπη επίθεση» κατά την οποία πρέπει το άτομο να τρώει μόνο πρωτεϊνες. Με άλλα λόγια, επιτρέπονται μόνο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά, για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 έως10 ημέρες, αναλόγως με τα κιλά που θέλει να χάσει.

Αυτό το πρώτο στάδιο είναι τέτοιο σοκ για τον οργανισμό, ώστε πολλοί βλέπουν τη ζυγαριά τους να δείχνει έως 3,5 κιλά λιγότερα μέσα σε 5 μόλις μέρες. Στο δεύτερο στάδιο, οι μέρες της απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται μαζί με ατέλειωτες ποσότητες σαλάτας και λαχανικών. Το τρίτο στάδιο εισέρχεται η σταθεροποίηση και εισάγονται στη διατροφή προοδευτικά φρούτα, ψωμί, τυρί και άλλοι υδατάνθρακες (όπως τα ζυμαρικά) στη διατροφή.

Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο ονομάζεται «σταθεροποίηση» όλων των χαμένων κιλών . Τρως και πίνεις ό,τι θες , δίχως ενοχές με την προϋπόθεση να τηρεί τον τελευταίο κανόνα της δίαιτας: μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, να τρώει μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών). Πόσο διαρκεί αυτό το στάδιο; Εφ’ όρου ζωής. Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη” Ουσιαστικά είναι “συνταγή καταστροφής”», υποστήριζε η διαιτολόγος δρ Κάρεν Κόνγκρο, διευθύντρια του ΠρογράμματοςΕυεξίας στο Νοσοκομειακό Κέντρο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη. «Το να το ακολουθήσει κανείς για λίγο καιρό, πιθανώς δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι ανθυγιεινό. Περιέχει πολλά λίπη, δεν περιορίζει το αλάτι, έχει πολύ λίγα φρούτα, υδατάνθρακες και όσπρια, που πρέπει να αποτελούν τον κορμό της υγιεινής διατροφής».

Μαζί της συμφωνούσαν η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στην Διατροφή, το Περιβάλλον & την Εργασίας (ANSES) και η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία, που ήδη εξέδωσαν προειδοποιήσεις πως η μακροχρόνια ακολούθηση της συγκεκριμένης διατροφής είναι επιζήμια για την καρδιολογική υγεία. Από την πλευρά της, η δρ Κόνι Ντίκαμν, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις, αφού ανέφερε πως αισθάνεται δικαιωμένη μετά την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου” τόνισε ότι η δίαιτα Dukan αποτελούσε μια μορφή δίαιτας Άτκινς, η οποία ναι μεν μοιάζει πιο υγιεινή και λιγότερο βαρετή, αλλά «έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες την καθιστούν κακή επιλογή για μια υγιεινή απώλεια

βάρους. Και κατέληξε προτείνοντας: «Μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή, θα ήταν να διαλέγει κανείς μικρές ποσότητες από ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με λαχανικά και φρούτα, και άπαχες πρωτεϊνες όπως το ψάρι, τα πουλερικά ή το άπαχο κρέας,

συν λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα και περιορισμό των θερμίδων από πρόσθετα λίπη και ζάχαρη».

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ