Απελευθέρωση αιχμάλωτου στρατηγού από τους FARC

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι ελπίζει να εξασφαλιστεί την επόμενη εβδομάδα η απελευθέρωση πέντε αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού, που βρίσκονται στα χέρια των ανδρών της οργάνωσης…

Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), κάτι που θα επιτρέψει να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που διέταξε να ανασταλούν.

Σε μήνυμα του μέσω Twitter ο Σάντος ανέφερε πως οι FARC έδωσαν στις αρχές τις συντεταγμένες της περιοχής όπου οι αιχμάλωτοι θα αφεθούν ελεύθεροι και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή να διεξαχθεί η επιχείρηση για την παραλαβή τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Σάντος δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αιχμαλώτων, πού θα γίνει η επιχείρηση και εάν οι αιχμάλωτοι των ανταρτών θα απελευθερωθούν όλοι μαζί, ταυτόχρονα. Την περασμένη Κυριακή, οι FARC είχαν αιχμαλωτίσει τον στρατηγό Ρούμπεν Ντάριο Αλσάτε και δύο πρόσωπα τα οποία κινούνταν μαζί του στην περιοχή Τσόκο, κοντά στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό. Μία εβδομάδα νωρίτερα, δύο στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες στο διοικητικό διαμέρισμα Αράουκα.

Μετά την ένταση που διήρκεσε αρκετές ημέρες, οι FARC δεσμεύθηκαν ότι θα απελευθερώσουν τους πέντε αιχμαλώτους ώστε να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διακόπηκαν με εντολή του προέδρου Σάντος. Οι συντεταγμένες παρελήφθησαν. Δίνω οδηγίες για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Σάντος στο μήνυμά του, πιθανόν αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη αναστολή των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας στην περιοχή όπου θα γίνει η απελευθέρωση, ώστε οι αντάρτες να κινηθούν με ασφάλεια.

Η αναστολή των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας σηματοδοτεί την πιο σοβαρή κρίση στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη στην Κολομβία έπειτα από δύο χρόνια εντατικών συνομιλιών που είχαν αποτέλεσμα να υπάρξει συμφωνία στα τρία από τα πέντε κεντρικά ζητήματα που είχαν τεθεί.

Ο στρατηγός Αλσάτε είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας που έχουν αιχμαλωτίσει ποτέ οι FARC.

Η απόφαση των ανταρτών να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους δίνει στον Σάντος μια ευκαιρία να απαντήσει στις επικρίσεις όσων διατείνονται ότι κάνει λάθος διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις διότι οι FARC δεν θέλουν στην πραγματικότητα να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στη Λατινική Αμερική, που διαρκεί από το 1964 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους.

Οι FARC έχουν ανακοινώσει ότι δεν προχωρούν πλέον σε απαγωγές για λύτρα, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων νόμιμους στόχους, αφού δεν έχει κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με την ηγεσία της οργάνωσης, ο Αλσάτε είναι αιχμάλωτος πολέμου. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη