Η NSA χρησιμοποίησε το Regin για κατασκοπεία

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Regin, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2008, συνδέεται με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα The Intercept.

Ο αμερικανικός όμιλος Πληροφορικής…

Symantec ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα λογισμικό, από την τεχνική πολυπλοκότητα του οποίου συνάγεται ότι η δημιουργία του έγινε τουλάχιστον υπό την εποπτεία των υπηρεσιών Πληροφοριών ενός κράτους.

Σύμφωνα με το The Intercept , αυτό το λογισμικό φαίνεται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας και χρησιμοποιήθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δικτύων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και εναντίον βελγικού τηλεπικοινωνικαού δικτύου.

Επικαλούμενη πηγές του τομέα της Πληροφορικής και τεχνική ανάλυση του λογισμικού, η ιστοσελίδα The Intercept αναφέρει ότι ο ιός Regin αναφέρεται στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) τα οποία δημοσιεύθηκαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν και αποκάλυψαν το εύρος των προγραμμάτων παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Όταν ερωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος της NSA απάντησε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε φήμες». Οι ομάδες της Symantec ανίχνευσαν παραβιάσεις δικτύων σε δέκα χώρες, πρώτα στη Ρωσία, στη συνέχεια, στη Σαουδική Αραβία, δύο χώρες στις οποίες συγκεντρώνεται το εν τέταρτον των κυβερνοεπιθέσεων», σύμφωνα με τον Κάντιντ Γουίστ, αναλυτή της Symantec.

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν δεχθεί επιθέσεις κατά σειρά σοβαρότητας είναι το Μεξικό, η Ιρλανδία, η Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Βέλγιο, η Αυστρία και το Πακιστάν.

Αντίθετα με το λογισμικό Stuxnet, το οποίο επιτέθηκε στις συσκευές φυγοκέντρισης του συστήματος εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, στόχος του Regin είναι η συγκέντρωση δεδομένων και όχι το σαμποτάζ κάποιου συστήματος ελέγχου βιομηχανικής μονάδας.

Η πολυπλοκότητά του παραπέμπει σε μία πολύμηνη, έως και πολυετή, φάση δημιουργίας που απαίτησε σημαντική χρηματοδότηση. Ο χρόνος και οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν δείχνουν ότι ένα κράτος είναι υπεύθυνο», βεβαιώνει ο Κάντιντ Γουίστ.

Οι δημιουργοί του κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για να καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο διακριτική την παρουσία του ιού, επιτρέποντας έτσι τη χρησιμοποίησή του σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες μακράς διάρκειας.

Ο ιός Regin εντοπίσθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο χρόνο από την Symantec. Αρχικά, είχε χρησιμοποιηθεί κατά το διάστημα ανάμεσα στο 2008 και το 2011, οπότε αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά. Μία νέα εκδοχή του επανεμφανίσθηκε το 2013 , η οποία συνεχίζει να είναι ενεργή σήμερα.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ