Φαρμακοποιοί: Οι πολιτικοί δεν έκαναν τίποτα για τον κλάδο, ενώ εμείς είμαστε συνεπείς

Εννέα εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων έκαναν focus στα 12.000 φαρμακεία της ελληνικής επικράτειας και στον τρόπο που βίωσε ο κλάδος τις μείζονες οικονομικές και επαγγελματικές αλλαγές της τελευταίας 4ετίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης…

του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με θέμα «Φάρμακο και Υγεία. Η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές».

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος επιτέθηκε κατά των πολιτικών ηγεσιών που χειρίστηκαν τα θέματα του χώρου απο το 2011, αναφέροντας ονομαστικά τους κκ Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Κωστή Χατζιδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, λέγοντας χαρακτηριστικα ότι «οι κύριοι αυτοί δεν έκαναν τίποτα για τον κλάδο, την ώρα που εμείς υπηρετούμε με την ίδια συνέπεια τον ελληνικό λαό».

Συμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, για τον κλάδο παραμένουν ανοιχτα τα θεματα της φαρμακευτικής δαπάνης -στα 2 δισ. ευρώ δημιουργεί σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα, επισήμανε-, του ωραρίου, των ΜΗΣΥΦΑ και των ακριβών φαρμάκων – όλοι τα θελουμε, αλλα δεν έχουμε όλοι τη ρευστότητα για να τα προμηθευτουμε, είπε ο κ. Λουράντος.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων

Στη συνέχεια κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολτικών κομμάτων να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την Υγεία και το φάρμακο.

Ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, και τωρα υποψηφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηριξε ότι τα φαρμακεία είναι ο φυσικος χώρος πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ οπως και του βρεφικου γάλακτος. Επίσης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρονια οι φαρμακοποιοι υπέστησαν μεγάλη μειωση των εισοδημάτων τους, «εξαιτίας ατυχών πολιτικών θεσεων και πρότεινε » να υπαρξει μετεκλογικα μια σταθερη συμφωνια των κομματων για το περιεχόμενο της οικονομικής, φαρμακευτικης και κοινωνικης πολιτικής».

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνιου Ιατρικού Συλλόγου, (ΠΙΣ), και υποψηφιος βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μπασκόζος υπεραμύνθηκε

της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, λέγοντας ότι η συμμετοχή στα φάρμακα θα καταργηθεί για τα χαμηλά εισοδήματα. Ανάμεσα στις προτάσεις που παρουσίασε ήταν η αύξηση της παραγωγής των γενοσήμων στο 30%, η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, η θεσπιση του ωραρίου σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, η κατάργηση κάθε πρότασης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, υποψήφιος με το Ποτάμι, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, επισήμανε την πληρότητα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι » πρόκειται για αντιγραφή των δικών μας θέσεων και ειδικά των δικών μου κειμενων για την Υγεία». Ο κ. Λιαρόπουλος πρότεινε την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών περίθαλψης και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον προϋπολογισμό.

Η υφυπουργός Υγείας και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κυρία Κατερίνα Παπακώστα δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, ακόμη κι αν αυτό το απαιτήσουν οι δανειστές, ενώ υπεραμύνθηκε της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει το ενδεχόμενο της κατάργησης του rebate των φαρμακοποιών καθώς και την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΔΗΣΟ και πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, επεσήμανε ότι ο χώρος της υγείας πρέπει να καθαρθεί σε βαθος προτείνοντας να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις σε γνώση των πολιτών και των φορέων και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χρήστος Παπάζογλου επεσήμανε ότι η συμμετοχή των ασθενών τα τελευταία χρόνια τετραπλασιάστηκε (από 9% σε 34%) και αυτό δεν ήταν μνημιονιακή υποχρέωση. Πρότεινε φαρμακευτική δαπάνη ισότιμη για όλους, χωρίς συμμετοχή και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της υγείας.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κ. Σπυρίδων Κούρτης, επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν σεβάστηκαν τον πολίτη και υποστήριξε ότι το κόμμα του θα προτείνει την κατάργηση των συμβούλων του υπουργείου Υγείας και την αντικαταστασή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ να αναλάβει δράση.

Ο υποψηφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος επισήμανε την παθογένεια της πολυφαρμακίας και υποστήριξε πως αφενος πρέπει να αυξηθεί η χρήση ασφαλών γενοσήμων φαρμάκων, αφετέρου να ειναι ισότιμη η συμμετοχη των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη. Ι

Τέλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων, κ. Χαραλαμπάκης, υπογράμμισε ότι στηρίζουμε το φαρμακείο της γειτονιάς και τις Συνεταιριστικές προσπάθειες, κάνοντας όμως τη διαπίστωση ότι τα Μνημόνια μπορεί να τελειώνουν, ωστόσο ακόμη και εάν δεν τελειώνουν σε μερικές χώρες, συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη