"Boυτιά" 7% στα χρηματιστήρια της Κίνας - Ανέστειλαν όλες τις συναλλαγές - "Τριγμοί" στην παγκόσμια οικονομία

Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σενζέν ανέστειλαν σήμερα τις συναλλαγές έπειτα από πτώση κατά 7% του βασικού δείκτη αναφοράς στην πρώτη συνεδρίαση του 2016, συνεχίζοντας επί της ουσίας την κατάρρευση του καλοκαιριού, προκαλώντας τριγμούς στην παγκόσμια οικονόμία Η κατάρρευση του δείκτη CSI300, που αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις 300 μεγάλων επιχειρήσεων στα δύο κινεζικά χρηματιστήρια, προκάλεσε για πρώτη φορά μια αναστολή των συναλλαγών για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι συναλλαγές είχαν ήδη διακοπεί αρχικά για 15 λεπτά χωρίς να καταφέρουν να ανακόψουν την πτώση των τιμών των μετοχών. Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε περισσότερο από 3% στην πρώτη συνεδρίαση του 2016 λόγω της ισχυρής αύξησης του γεν, των κακών οικονομικών στοιχείων στην Κίνα –όπου τα χρηματιστήρια έκλεισαν έπειτα από πτώση 7%– και των γεωπολιτικών κινδύνων, σύμφωνα με χρηματιστές. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 3,06% καταγράφοντας απώλειες 582,73 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 18.450,98 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,43% και έκλεισε στις 1.509,67 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 37,63 μονάδων. Η κινεζική αγορά μετοχών είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, γεννώντας φόβους για χάος, με την κινεζική κρίση να θυμίζει την κρίση του 1929 πριν το κραχ στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης Shanghai Composite έχει μέχρι το καλοκαίρι είχε χάσει το 29% της αξίας του με τις απώλειες να φτάνουν τα 3,2 τρις. δολάρια ενώ αντίστοιχη πορεία είχαν ακολουθήσει και οι υπόλοιπες αγορές της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση μοιάζει να χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησε τότε η Wall Street για να στηρίξει την αγορά: Η Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί σιγά – σιγά το ρόλο του ύστατου δανειστή, τυπώνοντας χρήμα για αγορά μετοχών και ώθηση τιμών.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,85%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, ενώ μείωσε και το απαιτούμενο ελάχιστο όριο τήρησης αποθεματικών για ορισμένες τράπεζες. Δηλαδή, προσφέρεται άφθονο χρήμα για να στηριχθούν οι χρηματαγορές. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κεφάλαια από την Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της αγοράς και όχι αποκλειστικά προς τις τράπεζες, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ανησυχία των αρχών. Ένας εκτεταμένος φόβος αρχίζει και πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας με εντολή της κυβέρνησης έχουν δανείσει 210 περίπου δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες για να στηρίξουν το χρηματιστήριο και να σταματήσουν το σκάσιμο της φούσκας και την ελεύθερη πτώση στις τιμές των μετοχών. Από τα μέσα Ιουνίου, οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει περίπου το 30% της αξίας τους, τερματίζοντας το φαινόμενο "φούσκας" που χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη αγορά, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Για κάποιους επενδυτές ο φόβος ότι η αναταραχή στην κινεζική αγορά θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την πραγματική οικονομία είναι μεγαλύτερος από την κρίση στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Η βουτιά στα κινεζικά χρηματιστήρια αποτελεί μεγάλο ‘πονοκέφαλο’ για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τους ηγέτες της χώρας, που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι παρεμβάσεις του Πεκίνου έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά του να θεσπίσει μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πολλοί λένε ότι η κατάρρευση αυτή προήλθε από την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στο 6.8% το δεύτερο τρίμηνο, κάτω δηλαδή και από το 7% του πρώτου τριμήνου το οποίο ήδη ήταν το χαμηλότερο επί σειρά ετών.

Αυτό σε συνδυασμό με το εταιρικό χρέος της Κίνας που φτάνει τα 14,2 τρισ.δολάρια (μεγαλύτερο ακόμα και από το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ που είναι 13,1 τρισ.δολάρια, ενώ το κρατικό τους χρέος φτάνει τα 17 τρισ.δολάρια), προκαλεί μια εστία "φωτιάς" που εάν δεν ελεγχθεί θα αλλάξει τον πλανήτη, όπως τον γνωρίζουμε εκ θεμελίων.

Σημειώνεται ότι το κινεζικό εταιρικό χρέος θα φτάσει τα 20 τρισ.δολάρια το 2018 που είναι το 1/3 του παγκόσμιου εταιρικού χρέους και φθάνει το θρυλικό νούμερο "φούσκα" των 60 τρις.δολαρίων.

Συν τοις άλλοις η αναμενόμενη ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ Σιιτών-Σουνιτών σε όλον τον πλανήτη ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου καταστρέφοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για οικονομικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία, ή μήπως αυτό ήθελαν πραγματικά καθώς είχε αρχίσει να κλονίζεται σοβαρά η δική τους; Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, υπό τη σκιά της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά τα κέρδη τους περιορίζονται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η τιμή του αργού αυξήθηκε πάνω από 3% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, καθώς η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός αντικαθεστωτικού κληρικού πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις και προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Η άνοδος αυτή ξεθύμανε, όταν ανακοινώθηκαν τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση και η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη ζήτηση από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πριν από λίγο άνοδο 1,9% στα 38,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) σημείωνε άνοδο 1,5% στα 37,59 δολάρια. Η όποια ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να επηρεάσει, επίσης, την επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μετά από την άρση των εις βάρος του κυρώσεων. «Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις - έως τώρα οι συγκρούσεις παραμένουν κυρίως διπλωματικές και δεν έχουν επηρεάσει ακόμη την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή, αλλά το επασφάλιστρο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο έχει αυξηθεί», δήλωσε αναλυτής της Global Risk Monitor. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετά την επίθεση κατά της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, εν μέσω διαμαρτυριών για την εκτέλεση του Σιίτη κληρικού Νεμέρ αλ Νεμέρ. Το καλύτερο, όμως, έρχεται στο τέλος. Η Γερμανία το 40% των εξαγωγών της τις κάνει στην Κίνα. Ένα "China crush" θα συντρίψει και την εύθραυστη σε εξωτερικές απειλές γερμανική οικονομία.

Οι δε ΗΠΑ απειλούνται άμεσα, καθώς η Κίνα κρατά 3 τρισ.δολάρια αμερικανικό κρατικό χρέος σε ομόλογα τα οποία μπορούν να αρχίσουν να πωλούνται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος θα είναι κολοσιαίες και επί του πρακτέου όλα τα νομίσματα του πλανήτη θα καταστούν..."χαρτιά γενικής χρήσεως" και θα ανταπεξέλθουν μόνο οι χώρες που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες χρυσού, δηλαδή Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία, αλλά και αυτές θα έχουν επιστρέψει στην εποχή του "Λίθου" η καλύτερα του "Χρυσού".

Ίσως έτσι εξηγείται η εμμονή της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια να αγοράζει χρυσό. Χρόνια προειδοποιούσαν οι Ρώσοι οικονομολόγοι για το...κακό που έρχεται. PRONEWS

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη