Ψωρίαση - Όλες οι πληροφορίες για την αντιμετώπισή της

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος του δέρματος η οποία... εκδηλώνεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών οι οποίες καλύπτονται από παχιά λευκά ή αργυρόχροα λέπια τα οποία αποκολλώνται από το δέρμα. Οι πλάκες συνήθως εμφανίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος π.χ. πρόσωπο ή πόδια. Η ψωρίαση ως ασθένεια είναι σχετικά συχνή και επηρεάζει το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Η ψωρίαση εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Είναι μεταδοτικό νόσημα η ψωρίαση;

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην έρχεται κάποιος σε φυσική επαφή με τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση.

Που οφείλεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που μπορεί να οφείλεται σε:

Γενετικούς παράγοντες

Ανοσολογικούς παράγοντες

Περιβαλλοντικούς παράγοντες

Stress

Φάρμακα (κορτιζόνη, β-αναστολείς, λίθιο, κ.α)

Λοιμώξεις

Τραύμα

Κλιματολογικές συνθήκες (έξαρση το χειμώνα, ύφεση το καλοκαίρι)

Ποια η παθογένεια της ψωρίασης;

Οι ψωριασικές πλάκες είναι το αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής και ταχύτερης, αναγέννησης των κυττάρων της επιδερμίδας. Ενώ φυσιολογικά η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 28 ημέρες, στο δέρμα των ψωριασικών διαρκεί μια εβδομάδα.

Πώς εκδηλώνεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση εκδηλώνεται συνήθως με την μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια τα οποία αποκολλώνται από το δέρμα.

Πού εντοπίζεται η ψωρίαση;

Οι ψωριασικές πλάκες συνήθως εντοπίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Εντούτοις μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ο κορμός, οι κνήμες, οι γλουτοί, τα γεννητικά όργανα, το πρόσωπο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καλύψει μεγάλη έκταση του δέρματος.

Έχει κνησμό η ψωρίαση;

Ο κνησμός περιγράφεται περίπου στο 60% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση.

Μορφές Ψωρίασης

Ψωρίαση κατά πλάκας

Σταγονοειδής ψωρίαση

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Ψωρισιακή αθρίτιδα

Πόσο διαρκεί η ψωρίαση;

Η διάρκεια της ψωρίασης ποικίλλει. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος παρουσιάζει υφέσεις και υποτροπές και αυτό συνεχίζεται για πολλά χρόνια ή για όλη τη διάρκεια της ζωής των ασθενών.

Θεραπεία για ψωρίαση

Οι θεραπείες για ψωρίαση διακρίνονται σε:

Τοπικές θεραπείες για ψωρίαση

Συστηματικές θεραπείες για ψωρίαση

Συνδυασμούς αυτών

Τοπικές θεραπείες ψωρίασης

Είναι θεραπείες πρώτης γραμμής και χρησιμοποιούνται πριν τις συστηματικές σε ήπιες και μέτριεςμορφές ψωρίασης.

Τοπικά κορτικοστεροειδή: Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι αλοιφές ή κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά στην προσβεβλημένη περιοχή με αποτέλεσμα να μειώνουν το ρυθμό ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων και να περιορίζουν τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Ανάλογο της βιταμίνης D3: Η νεότερη διαθέσιμη τοπική θεραπεία για ψωρίαση είναι ο συνδυασμός ανάλογου της βιταμίνη D3 (καλσιποτριόλης ή καλσιτριόλης) και ενός κορτικοστεροειδούς (βηταμεθαζόνης).

Πίσσα: Παλαιότερο είδος θεραπείας για ψωρίαση που όμως ακόμα εφαρμόζεται για ήπιεςμορφές ψωρίασης του τριχωτού κεφαλής σε μορφή σαμπουάν ( με τη μορφή της φυτικής πίσσας).

Σαλικυλικό οξύ: Είναι κερατολυτικός παράγοντας που συνδυάζεται με τα άνωθεν τοπικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της δράσης τους.Υπάρχει χρονικός και ποσοτικός περιορισμός στην εφαρμογή του.

Ταζαροτένη: Είναι τοπικό ρετινοειδές, παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μέτριων ψωριάσεων κατά πλάκας.

Aναστολείς καλσινευρίνης ( για παρατριμματική ψωρίαση )

Ουρία

Μαλακτικές κρέμες και άλλοι ενυδατικοί παράγοντες

Συστηματικές θεραπείες ψωρίασης

Φωτοθεραπεία: Είναι μορφή θεραπείας με UV ακτινοβολία (συνήθως nb-UVB) η οποία βελτιώνει την ψωρίαση. Η έκθεση του σώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία από τεχνητές πηγές συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στον περιορισμό της ψωρίασης.

Θεραπεία UVB

Θεραπεία PUVA (φωτοχημειοθεραπεία)

Θεραπεία στενού φάσματος UVB

Θεραπεία ψωρίασης με excimer laser: Αυτή η θεραπεία ψωρίασης χρησιμοποιεί εντοπισμένες δέσμες laser φωτός (UVB ακτινοβολία συγκεριμένου μήκους κύματος) ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τις μέτριες μορφές ψωρίασης χωρίς να επηρεάζει την υγιή γύρω περιοχή.

Βιολογικοί παράγοντες: Οι βιολογικοί παράγοντες είναι πρωτεϊνες που παράγονται από ζωντανά κύτταρα και δρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βιολογικές θεραπείες ψωρίωσης χορηγούνται με υποδόρια ή ενδοφλέβια έγχυση για τη θεραπεία της μέτριας ή σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας, όταν οι υπόλοιπες θεραπείες ψωρίασηςέχουν αποτύχει ή δεν είναι ανεκτές.

Efalizumab (έχει αποσυρθεί)

Etanercept

Infliximab

Adalimumab

Ustekinumab

Alefacept (Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα)

Κυκλοσπορίνη: Πρόκειται για ανοσοκατασταλτική αγωγή. Είναι φάρμακο

μη κυτταροτοξικό και μη μυελοτοξικό που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στη θεραπεία της μέτριας και σοβαρήςψωρίασης σαν μονοθεραπεία με γρήγορα και καλά αποτελέσματα.

Μεθοτρεξάτη: Η δράση της επικεντρώνεται στη μειώση της φλεγμονής μειώνοντας το ρυθμό μεταβολισμού κυττάρων του δέρματος και του ανοσιακού συστήματος.

Ρετινοιδή: Η ασιτρετίνη, ένα αναλογο του ρετινοικού οξέος, αποτελεί εδραιωμένη αγωγή για την ακροφλυκταίνωση παλαμών – πελμάτων.

Θεραπεύεται τελικά η ψωρίαση;

Η ιδανική θεραπεία για την ψωρίαση αυτή που θα επιφέρει μόνιμη θεραπεία δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και οι βλάβες συνήθως επανεμφανίζονται. Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φάρμακα σαν στόχο έχουν την ύφεση της νόσου γεγονός που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψωριασικών ασθενών.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ