Σε τι συμφώνησαν Ευρωπαίοι και Τουρκία

Συμβιβαστική πρόταση τεσσάρων σημείων περιλαμβάνει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Τα σημεία που συμφώνησαν οι «28» και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προβλέπουν ότι:

οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία των Σύρων που φτάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου, αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι οι πρώτες επαναπροωθήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 4 Απριλίου, μέχρι να διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες "λεπτομέρειες". Το μέτρο θα ισχύει για όσους βρεθούν επί ελληνικού-ευρωπαϊκού εδάφους απο αυτήν την ημερομηνία κι ύστερα κι όχι για όσους ήδη έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, οι οποίοι θα παραμείνουν στη χώρα μας, μέχρι να γίνει η μετεγκαταστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά, ενώ σήμερα ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα "έσπασε κάθε ρεκόρ".Μάλιστα, σε νέα Ειδομένη μετατρέπεται το λιμάνι του Πειραιά, όπου συνωστίζονται πλέον αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, με ανησυχητικό πλέον φαινόμενο ότι είναι στην ημερήσια διάταξη οι εντάσεις και τα επεισόδια μεταξύ των προσφύγων θα επισπευστεί η εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία. Το κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί και αφορά ενίσχυση της Τουρκίας για την κάλυψη του κόστους "διαχείρισης" των προσφύγων.

θα επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με άμεσο άνοιγμα του "Κεφαλαίου 33", που αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το εν λόγω κεφάλαιο δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, γεγονός για το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του. Το εν λόγω Κεφάλαιο το έχει μπλοκάρει η Γαλλία, η οποία όμως θα άρει το βέτο που έχει θέσει. θα διασφαλιστεί ότι η όλη διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία θα γίνεται με με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα Τους 46.207 έφθαναν οι καταγεγγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στις 8 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σημειώθηκαν 670 μέχρι τις 7.30 το πρωί. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Σύμη, Μεγίστη, Φαρμακονήσι, Λήμνο, Πάτμο, Κάλυμνο, Σαμοθράκη έχουν καταμετρηθεί 7.271 άτομα. Στην Αττική συνολικά βρίσκονται καταγεγραμμένοι 13.592 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Κεντρική Ελλάδα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.530. Στη Βόρεια Ελλάδα, τέλος, καταμετρήθηκαν συνολικά 23.814 πρόσφυγες και μετανάστες. Χάος στην Ειδομένη Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει δύσκολη, με περίπου 10.500 άτομα να διαμένουν σε σκηνές μέσα στη λάσπη και το κρύο, με την θερμοκρασία σήμερα το πρωί να μην ξεπερνά τους τέσσερις βαθμούς κελσίου.

Επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτήρισε την Ειδομένη «σύγχρονο Νταχάου». «Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων... Εμείς πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο καταυλισμός της Ειδομένης απέκτησε οκτώ νέους λυόμενους οικίσκους. Τα λυόμενα μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό με οχήματα του στρατού και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: δύο ως info points για την ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καθώς και την παροχή άλλων πληροφοριών, ένας για τους μεταφραστές και τους διερμηνείς και ένας για τις ανάγκες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι υπόλοιποι τέσσερις θα φιλοξενούν τους εργαζόμενους σ' αυτές τις δομές. Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί μοιράζουν ένα φυλλάδιο στους πρόσφυγες το οποίο είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα και τους παρακινεί να συναινέσουν στην μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και να μην εμπιστεύονται επιτήδειους που διακινούν αντίθετες πληροφορίες.

Ένα υποσιτισμένο βρέφος μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, ενώ ασυνόδευτα ανήλικα φιλοξενούνται ακόμη και σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι καταγγελίες για απόπειρα βιασμού ενός ανήλικου κοριτσιού στην Ειδομένη, οι οποίες ήρθαν στο «φως» μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό, από την εφημερίδα Daily Mail, ένας πρόσφυγας κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 7χρονο κορίτσι μέσα στις τουαλέτες του καταυλισμού. Ωστόσο, εκατοντάδες παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν σε ένα πανό το μήνυμα «Αξιοπρέπεια τώρα» και εκείνα ανταποκρίθηκαν με χαρά, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τον εφιάλτη τους. Τραγική η κατάσταση και στον Πειραιά Τραγική είναι η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ή διαμένουν σε σκηνές μέσα στο λιμάνι, σε άθλια κατάσταση, ενώ καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες από τα νησιά.

Χθες μόνο 349 μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Στο λιμάνι του Πειραιά σε όλους του σταθμούς φιλοξενίας υπάρχει δύναμη του λιμενικού σε 24ωρη βάση για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων μετά τις χθεσινές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και των προσφύγων εκ των οποίων στη μία υπήρξαν και τρεις τραυματίες. Ωστόσο, από το λιμάνι αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί τέσσερα λεωφορεία με Σύρους και ένα με Αφγανούς με προορισμό το στρατόπεδο "Πετροπουλάκη" στη Φιλιππιάδα. Τους πρόσφυγες υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Zηρού και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την ευθύνη και τον συντονισμό του κέντρου φιλοξενίας έχει η Αεροπορία από το Άκτιο.Στο παλιό στρατόπεδο "Πετροπουλάκη", δημιουργήθηκε υποδομή για να φιλοξενήσει 700 πρόσφυγες και μετανάστες. Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Λιμενικό εμπόδισε βάρκα με Σύρους πρόσφυγες να περάσει στην Λέσβο και τους επέστρεψαν στις ακτές της Τουρκίας.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη