Έτσι πέρασαν οι πρόγονοί μας στην Ευρώπη

Οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ευρασία ακολουθώντας μια βόρεια διαδρομή κυρίως μέσω της Αιγύπτου και της χερσονήσου του Σινά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική γενετική έρευνα.

Η…

μελέτη φαίνεται να αποδυναμώνει το εναλλακτικό σενάριο που έχει προταθεί, για μια πιο νότια διαδρομή εξόδου από την «μαύρη ήπειρο» μέσω της Αιθιοπίας και της Αραβικής χερσονήσου, διασχίζοντας την ρηχή θάλασσα μεταξύ Αφρικής και Αραβίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λούκα Παγκάνι του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γενετικής «American Journal of Human Genetics», ανέλυσαν το DNA 225 σύγχρονων ανθρώπων από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Στη συνέχεια, έκαναν περαιτέρω συγκριτική γενετική ανάλυση με DNA σύγχρονων Ευρωπαίων και Ασιατών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος υπήρξε η πιθανότερη δίοδος καθ» οδόν προς την Ευρώπη και την Ευρασία. Η Αίγυπτος εκτιμάται ότι ήταν η τελευταία «στάση» των προγόνων μας κατά την μετανάστευσή τους προς τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, κατά τους γενετιστές, ότι οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι έχουν περισσότερες γενετικές ομοιότητες με τους σύγχρονους Ευρασιάτες από ό,τι οι σύγχρονοι Αιθίοπες.

Οι νέες γενετικές ενδείξεις υπέρ της βόρειας μεταναστευτικής διαδρομής συνάδουν με άλλα στοιχεία, όπως την πρόσφατη ανακάλυψη στο Ισραήλ απολιθωμάτων ανθρώπων που χρονολογούνται προ 55.000 ετών.

Οι σύγχρονοι «έμφρονες» άνθρωποι (Homo sapiens) εκτιμάται ότι εμφανίσθηκαν στην Αφρική, νότια της Σαχάρας, πριν από περίπου 200.000 χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούν σίγουρο ότι όλοι οι σημερινοί άνθρωποι, οπουδήποτε στον κόσμο, προέρχονται από εκείνους τους αφρικανούς προγόνους μας, όμως παραμένει αμφισβητούμενη η διαδρομή που ακολούθησαν κατά την μεγάλη έξοδό τους.

Το πότε άρχισε αυτή η μαζική μεταναστάτευση, είναι επίσης αβέβαιο. Πιθανότερο θεωρείται ότι συνέβη πριν από 60.000 έως 70.000 χρόνια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί η αρχή να έγινε ακόμη και πριν από 130.000 χρόνια, ενώ ακολούθησαν διαδοχικά κύματα «μεταναστών». Ορισμένοι πρόγονοί μας είναι πιθανό ότι ακολούθησαν και τη νότια διαδρομή, αλλά μάλλον δεν κατάφεραν να πάνε πέρα από την Αραβία.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ