Περί θέρμανσης


* Θέρμανση με Πετρέλαιο
Το πετρέλαιο αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή ενέργειας για την κεντρική θέρμανση των κτιρίων.
Με τη σωστή επιλογή των συσκευών θέρμανσης μπορείτε να είστε βέβαιοι:
- για την βέλτιστη απόδοση της εγκατάστασης.
- την μεγιστοποίηση της διάρκειας

ζωής της.
- την εξοικονόμηση καυσίμου.
- την προστασία του περιβάλλοντος.
Θετικά:
Ευκολία στη χρήση.
Αρνητικά:
- Υψηλή τιμή.
- 'Εντονη εξάρτηση από τις διεθνής κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
- Έντονη εξάρτηση από τις λίγες παραγωγικές χώρες.
- Υψηλές εκπομπές βλαβερών ουσιών.
- Χρειάζεται αποθήκευση του προϊόντος.

* Θέρμανση με Καυσόξυλα.
Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ξύλα είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η θαλπωρή της φωτιάς στο τζάκι ή τη σόμπα σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος, συγκριτικά με άλλες καύσιμες ύλες, είναι πολύ ελκυστική. Για καλύτερη απόδοση επιβάλλεται η απόκτηση καλού είδους ξύλου. Το ποσοστό υγρομετρίας του ξύλου που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κατώτερο του 18% για τα κομμάτια του 1/4 και 20% για τους κορμούς.
Η συνεχής ανάγκη να συλλέγει κανείς καυσόξυλα, η ανάγκη μεγάλου χώρου αποθήκευσης, η σκόνη, τα υπολείμματα, το συχνό καθάρισμα των καμινάδων και των εστιών και η συνεχής παρακολούθηση και τροφοδότηση της φωτιάς ωθεί κυρίως τις περιοχές με πολύ ψυχρούς χειμώνες στη χρησιμοποίηση των καυσόξυλων ως δευτερεύουσα πηγή θερμότητας. Αντίθετα, οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν τη χρήση του καυσόξυλου ως μοναδικής ή δευτερεύουσας καύσιμης ύλης.
Θετικά:
- Πάρα πολύ χαμηλό κόστος καυσίμου.
- Μεγάλη διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά.
Αρνητικά:
- Υψηλό ποσοστό στάχτης.
- Μεγάλη ενασχόληση με το σύστημα θέρμανσης λόγω αυξημένων υπολειμμάτων.
- Απαίτηση μεγάλων αποθηκευτικών χώρων.
- Δεν επιτρέπεται η απουσία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της θέρμανσης με καυσόξυλα.

* Ηλεκτρική θέρμανση.
Η συνεχής αύξηση του πετρελαίου καθώς και των αέριων καυσίμων (Υγραέριο & Φυσικό Αέριο) ωθούν τους καταναλωτές στην αναζήτηση άλλων μορφών ενέργειας για την θέρμανση οικιστικών και επαγγελματικών χώρων.
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, η προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών στρέφεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο προς την Ηλεκτρικής Θέρμανση. Μπορείτε να την επιλέξετε, είτε ως βασική είτε ως συμπληρωματική θέρμανση, αναζητώντας λύσεις ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως Θερμοπομπούς, Καλοριφέρ λαδιού, Σώματα αλογόνου, κλπ.
Θετικά:
- Η οικονομικότερη λύση στην κτήση.
- Οικονομικά στην χρήση αν επιλέξετε νέας τεχνολογίας ή χαμηλής κατανάλωσης προϊόντα.
- Ευκολία στη χρήση.
- Δε χρειάζεται προεγκατάσταση.
- Υπάρχουν φορητές λύσεις.
- Υπάρχουν λύσεις υψηλής αισθητικής.
Αρνητικά:
- Υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

* Θέρμανση με Σόμπες υγραερίου, κηροζίνης, αλογόνου.
Στην κατηγορία των θερμαντικών σωμάτων που λειτουργούν με πετρέλαιο και υγραέριο υπάρχουν οι σόμπες υγραερίου και οι σόμπες κηροζίνης. Οι σόμπες αυτές διαφοροποιούνται με βάση την καύσιμη ύλη, ωστόσο διαθέτουν υψηλή θερμαντική απόδοση, που επαρκεί για τη θέρμανση μεγάλων επιφανειών εντός του σπιτιού.
Οι σόμπες υγραερίου η αυτονομία τους στην πιο χαμηλή σκάλα λειτουργίας είναι της τάξεως των 137 ωρών, ενώ τώρα πια συνοδεύονται και από αρκετές δικλίδες ασφαλείας, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
Τα ίδια ισχύουν και με τις σόμπες κηροζίνης. Οι σόμπες αλογόνου είναι ακόμη φθηνότερες, δεν χρησιμοποιούν κάποια καύσιμη ύλη παρά μόνον ηλεκτρικό ρεύμα, είναι αποδοτικές μόνο σε μικρή απόσταση και δύσκολα θα επαρκέσουν για να θερμάνουν ένα ολόκληρο δωμάτιο αποτελεσματικά.

* Θέρμανση με Φυσικό Αέριο.
Το Φυσικό Αέριο, χρησιμοποιείται πολύ στα σπίτια για θέρμανση και μαγείρεμα κι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα ως καύσιμο.
Κάνει καθαρή καύση, εκπέμπει πολύ λιγότερο άνθρακα απ ό τι η βενζίνη και δεν εκπέμπει καθόλου καπνό σε αντίθεση με το πετρέλαιο - ντίζελ, που είναι γεμάτο αιθάλη και σωματίδια. Το φυσικό αέριο είναι σχετικά φτηνό, και εξακολουθεί να είναι άφθονο.
Θετικά:
- Τα κοιτάσματα αερίου είναι μεγαλύτερα από το πετρέλαιο.
- Οικονομική επιλογή συγκρινόμενο με τις συμβατικές μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, ηλ. ρεύμα κλπ).
- Είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο.
- Δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής.
- Μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Ζεστό νερό, τη στιγμή που το θέλετε, όπου και όταν το θέλετε.
Αρνητικά:
- Έντονη εξάρτηση από τις διεθνής κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
- Έντονη εξάρτηση από τις λίγες χώρες παραγωγής του.

* Θέρμανση με Pellet.
Το πέλετ είναι οικολογικό καύσιμο και ανήκει στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράγεται είτε από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου είτε από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών. Για τη δημιουργία των πέλετ δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα γιατί παράγονται από υπολείμματα δασικής επεξεργασίας. Είναι οικολογικό προιόν διότι δεν περιέχει χημικά και κατά την καύση του απελευθερώνει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε για να μεγαλώσει το φυτό.
Το σχήμα του καυσίμου είναι κυλινδρικό με διάμετρο από 6 mm έως 10mm και μήκος από 10mm έως 50mm. Το καλοσχηματισμένο προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή συνοχή, χαμηλό ποσοστό υγρασίας και μεγάλη πυκνότητα με αποτέλεσμα την υψηλή θερμαντική του απόδοση. Τα πέλετ καίγονται με καυστήρα αυτόματης λειτουργίας και μεταφέρονται από τα σιλό με κοχλία στην εστία καύσης.
Με την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα πέλετ δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα αυτονομίας. Οι μικρές διαστάσεις του προϊόντος τα καθιστούν εύκολα στην αποθήκευση και στη χρήση του. Το καύσιμο πέλετ παραδίδεται συσκευασμένο σε σάκους των 15 κιλών. Η λύση θέρμανσης με πέλετ είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ οικονομική προσφέροντας οικονομία στην θέρμανση περίπου 40%.
Θετικά:
- Ευκολία στη χρήση.
- Υψηλή θερμογόνος δύναμη.
- Δεν ελκύει μυρωδιές κατά την καύση.
- Μικρό ποσοστό στάχτης.
- Περιορισμένη συντήρηση των μηχανημάτων.
- Διαθεσιμότητα στην αγορά λόγω ύπαρξης μικρών τοπικών μονάδων παραγωγής.
- Μείωση κόστους θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο κατά 40%
Αρνητικά:
- Μεγαλύτερος χώρος για την φύλαξη του καυσίμου.

* Ηλεκτρική θέρμανση
Πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης
Η υπέρυθρη θέρμανση εκπέμπεται απευθείας στα σώματα μας και δεν επηρεάζεται από τον αέρα στο χώρο μας,. Συνεπώς όλα τα αντικείμενο όπως π.χ. τα έπιπλα αλλά και οι ζωντανοί οργανισμοί θερμαίνονται απευθείας και ομοιογενώς.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως:
- Περιορισμός της κυκλοφορίας σκόνης στον αέρα.
- Αποτροπή δημιουργίας μούχλας στους τοίχους.
- Αύξηση της δερματικής μικροκυκλοφορίας.
Μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ακόμα και σε οροφή. 
Επίσης η επιφάνεια των πάνελ μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο έργο τέχνης αφού μπορείτε να εκτυπώσετε όποιο σχέδιο ή φωτογραφία και να την τοποθετήσετε στην πρόσοψη.

* Οικολογικοί θερμοπομποί.
Καινοτόμο σύστημα θέρμανσης από ανακυκλώσιμα υλικά βασισμένο σε θερμοηλεκτρικούς πομπούς.
Ενσωματώνουν ένα "έξυπνο" ηλεκτρονικό ρυθμιστή θερμοκρασίας για εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, επιτυγχάνεται η θέρμανση του χώρου χωρίς θόρυβο, χωρίς οσμές, κίνδυνο διαρροών και χωρίς να ξεραίνει την ατμόσφαιρα.
Είναι λοιπόν μια απόλυτα ασφαλείς πρακτική, οικονομική συσκευή με σεβασμό στο περιβάλλον, πολύ απλή εγκατάσταση είτε σε τοίχο ή στο πάτωμα και με μηδενική συντήρηση.

* Ηλεκτρικές κουβέρτες.
Η ηλεκτρική κουβέρτα (θερμαινόμενο κάλυμμα στρώματος) αποτελεί τον οικονομικότερο τρόπο για να ζεσταθεί το κρεβάτι σας και να παραμείνετε κι εσείς ζεστοί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα της αποτελεσματικής απομάκρυνσης της υγρασίας. Στα θετικά της συγκαταλέγεται και η πολύ μικρή κατανάλωση, αντίστοιχη μιας συμβατικής λάμπας των 60 W. Το κόστος ξεκινάει από τα 60 ευρώ περίπου για μονές κουβέρτες και αγγίζει και τα 110 ευρώ για τις διπλές.

* Inverter Κλιματιστικά.
Η χρήση κλιματιστικών με την τεχνολογία Inverter μας δίνει την δυνατότητα να ζεστάνουμε τον χώρο μας γρήγορα και να διατηρήσουμε την θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα έως και 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά κλιματιστικά.
Εκτός από τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας τα κλιματιστικά αυτά έχουν μικρότερο επίπεδο θορύβου καθώς λειτουργούν σε χαμηλότερες στροφές όταν επιτύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία.

* Ηλεκτρονικοί προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες.
ΟΙ ηλεκτρονικοί προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας με ακρίβεια χρησιμοποιώντας ημερήσια ή εβδομαδιαία προγράμματα ώστε τα επίπεδα της θερμοκρασίας να πέφτουν όταν π.χ. είμαστε εκτός σπιτιού ή κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αντίστοιχα να ανεβαίνουν πριν επιστρέψουμε από τη δουλειά ή πριν ξυπνήσουμε.
Το αποτέλεσμα είναι σωστή θερμοκρασία όταν πραγματικά τη χρειαζόμαστε και εξοικονόμηση έως και 25% από το ετήσιο κόστος θέρμανσης.

* Ηλιακή θέρμανση.
Τα ηλιοθερμικά συστήματα θέρμανσης (solar combi systems) χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια ως κύρια πηγή για θέρμανση χώρων και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Με χρήση ηλιακών συλλεκτών επιτυγχάνεται η προθέρμανση του νερού των θερμαντικών σωμάτων και του ζεστού νερού χρήσης. Το ζεστό νερό οδηγείται σε μια κατάλληλων διαστάσεων δεξαμενή αποθήκευσης με την οποία είναι συνδεδεμένες ο καυστήρας του καλοριφέρ ή η σόμπα, ή το ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης, τα οποία και συμπληρώνουν την απαιτούμενη ενέργεια. Το όλον σύστημα ελέγχεται ηλεκτρονικά.
Τα οφέλη του συστήματος αυτού είναι:
- Δωρεάν θέρμανση χώρων.
- Δωρεάν ζεστό νερό χρήσης.
- Εξοικονομηση καυσίμων.
- Προστασία του περιβάλλοντος.
- Μειωμένη συντήρηση.
- Βραχυπρόθεσμη απόσβεση της επένδυσης.
- Δυνατότητα σύνδεσης με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης.
Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι ιδανικοί για εξοχικές κατοικίες (λ.χ. σε ένα νησί), καθώς με απειροελάχιστο κόστος μπορούν να τις θερμαίνουν ακόμα και όσο καιρό απουσιάζετε, εξασφαλίζοντας ήπιες συνθήκες και καλύτερη συντήρηση.

..
..
                                                                   --> ...
                                         
.. ergatodikeomata.blogspot.com/ .
.i-diadromi.com/. 
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ