Ενοχλημένο το Βελιγράδι από δηλώσεις της Λούνατσεκ

"Λανθασμένες" και "επιζήμιες" χαρακτήρισε ο επικεφαλής του αρμόδιου για το Κόσοβο Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς τις δηλώσεις της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ,…

ότι η αναγνώριση του Κοσόβου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο κ. Τζούριτς τόνισε ότι ισχυρισμοί αυτού του είδους είναι "ανεύθυνοι" και "λανθασμένοι", επισημαίνοντας ότι πέντε μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γι» αυτό και όλες οι σχετικές αποφάσεις της "ευρωπαϊκής οικογένειας" υιοθετούνται μέσω συναίνεσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η θέση της ΕΕ είναι αυτή της ουδετερότητας και τέτοιου είδους δηλώσεις είναι επιζήμιες για την εξομάλυνση των σχέσεων (Βελιγραδίου-Πρίστινας), υπογράμμισε ο κ. Τζούριτς και πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν διεξάγει συνομιλίες με την Πρίστινα με γνώμονα τη γεωπολιτική ατζέντα κάποιου, αλλά προκειμένου να ενισχύσει τη θέση των δικών της ανθρώπων στο Κόσοβο. Η μεροληπτική στάση της κ. Λούνατσεκ δεν βοηθά ούτε την ίδια ούτε την Πρίστινα, που είναι και η πλευρά που θέλει τόσο πολύ να βοηθήσει" είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος αξιωματούχος.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Κουρίρ του Βελιγραδίου ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ νέα μέλη, αν δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να δηλώσουν την υπηκοότητά τους ως αυτή του Κοσόβου, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη