Χριστούγεννα: Μύθοι και αλήθειες για τη μεγάλη γιορτή


Το έτος Γέννησης του Ιησού Χριστού είναι όντως το 1μΧ;Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η Γέννηση του Χριστού υπολογίζεται ότι έγινε περίπου το 4 π.Χ.! 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο υπολογισμός της Γέννησης του Χριστού από τον Διονύσιο τον Μικρό (4ος αιώνας), με βάση τον οποίο καθορίστηκε ο διαχωρισμός των

χρονολογιών σε π.Χ. και μ.Χ., ήταν πιθανότατα λανθασμένος. 

Σύγχρονες μελέτες όλων των ιστορικών δεδομένων συνηγορούν στο ότι η Γέννηση του Χριστού συνέβη περίπου 4 χρόνια πριν τον υπολογισμό του Διονύσιου, δηλαδή το 4 προ Χριστού! 

Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε όντως στις 25 Δεκεμβρίου;Όχι. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκίνησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τη Ρώμη και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη τη Βυζαντική Αυτοκρατορία. Η επιλογή της ημερομηνίας για τον εορτασμό έγινε από τον Πάπα Ιούλιο Α’ (337-352), κατόπιν υποτιθέμενης έρευνας των αρχείων της Ρώμης επί της απογραφής που έγινε από τον Οκταβιανό Αύγουστο, Καίσαρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την εποχή της Γέννησης του Χριστού. 

Στο Ευαγγέλιο δεν αναφέρεται πουθενά ότι η Γέννηση του Χριστού συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου. 

Οι τρεις μάγοι επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Ιησού στη φάτνη;Πιθανότατα όχι. Η Καινή Διαθήκη αναφέρει ότι η επίσκεψη έγινε «εις την οικίαν» όπου βρίσκονταν το «παιδίον». 

Η φάτνη ήταν χιονισμένη και τριγυρισμένη από χιονισμένα έλατα;Προφανώς όχι, τι σχέση μπορεί να έχει το κλίμα της Παλαιστίνης με χιόνια κι έλατα; 

Η σύνδεση της Γέννησης του Χριστού με τη χιονισμένη φάτνη και τα έλατα έγινε από βορειοευρωπαϊκούς λαούς λόγω της επιλογής του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. 

Τι σχέση έχει ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου έλατου με τη γέννηση του Χριστού;Απολύτως καμία. Το έλατο ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο εμφανίστηκε για πρώτη φορά περίπου 750 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε με αυτό να αντικαταστήσει το «ιερό» δέντρο των ειδωλολατρών, τη βελανιδιά. 

Το δε έθιμο του στολισμού του δέντρου εμφανίζεται πολύ αργότερα, περίπου 1500 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, σε περιοχές της Γερμανίας. 

Από εκεί εισήλθε και στη χώρα μας, καθώς το πρώτο στολισμένο δέντρο στην Ελλάδα ήταν εκείνο του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα, το 1833.

..
..
                                                                   --> ...
                                         
.. ergatodikeomata.blogspot.com/ .
 .himaira.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη