Πώς θα ανάψετε το τζάκι


“δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”
Να που ο χειμώνας αποφάσισε να μη μας αφήσει άλλο σε αγωνία. Φρόντισε πάλι να κάνει την εμφάνισή του πολύ απότομα και “ηχηρά”. Αναμενόμενο θα μου πείτε, μέσα Νοέμβρη φτάσαμε!
Πρέπει λοιπόν να δούμε άμεσα τι θα κάνουμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας, αφού τα κρύα είναι μπροστά μας:

Η πρώτη και εύκολη λύση είναι το

τζάκι, φυσικά για όσους προνομιούχους υπάρχει στο σπίτι τους. Πολλές πιστεύουν ότι το άναμμά του είναι μια δύσκολη διαδικασία κι όσες φορές το επιχείρησαν, είχαν δυσάρεστα αποτελέσματα: Λερώθηκαν, ντουμάνιασαν το σπίτι με καπνό και λίγο έλειψε για να φωνάξουν οι γείτονες την πυροσβεστική!

Καλή μου φίλη, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Απλά κατά το γνωστό απόφθεγμα, “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”.

Το μόνο που είναι δύσκολο να κάνεις εσύ, είναι να καθαρίσεις εσωτερικά την καμινάδα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνει ειδικός και θα πρέπει να γίνεται κάθε 3-5 χρόνια, ανάλογα με την χρήση που κάνεις στο τζάκι σου.

Ας δούμε λοιπόν τώρα μαζί, πως θα ανάψεις το τζάκι:

1.  Κατ’ αρχήν, απομάκρυνε από το χώρο γύρω από το τζάκι σου, ότι είναι εύφλεκτο ή επικίνδυνο να αλλοιωθεί ή να καταστραφεί από την ζέστη. Αφού καθαρίσεις το χώρο, κοίταξε στο επάνω μέρος, στο εσωτερικό του τζακιού, υπάρχει το καπάκι που κλείνει την καμινάδα. Άνοιξέ το, έτσι ώστε όταν θα ανάψεις φωτιά ο καπνός να φεύγει ανενόχλητα στην καμινάδα σου.

2.  Προμηθεύσου προσανάμματα, όπως δαδιά ή ειδικούς κύβους που θα βρεις στο super market και απόφυγε να χρησιμοποιήσεις χαρτιά ή εφημερίδες, που θα σου λερώσουν χωρίς λόγο την καμινάδα.

3.  Άναψε το προσάναμμα και από πάνω, ακούμπησε με προσοχή λεπτά ξύλα, δημιουργώντας μια πυραμίδα κι αφήνοντας χώρο αναπνέει η φωτιά. Τώρα η φωτιά έχει ανάψει τα ξυλαράκια που έχεις βάλει.

4.  Ακολούθησε την ίδια τακτική και γύρω-γύρω πάλι σε πυραμίδα, πρόσθεσε πιο χοντρά ξύλα, χωρίς να χαλάσεις την προηγούμενη πυραμίδα. Μπράβο σου, τα κατάφερες! Είδες, δεν ήταν τόσο δύσκολο!

Το τζάκι σου έχει αρχίσει να φουντώνει.

Τώρα που όλα είναι έτοιμα, τοποθέτησε μπροστά από τη φωτιά την προστατευτική σίτα για να είσαι πιο ασφαλής και κάλεσε την παρεούλα για μπιριμπίτσα.
Οι κρύες νύχτες του χειμώνα θέλουν συντροφιά! 

..
..
                                                                   --> ...
                                         
 .. ergatodikeomata.blogspot.com/ .
.i-diadromi.com/. 
Νεότερη Παλαιότερη