Η ζάχαρη που μας σκοτώνει αργά – Αυτές είναι οι τροφές στις οποίες κρύβεται…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες της ζάχαρης, ζητώντας επιτακτικά να μειώσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε καθημερινά.

Μερικές τροφές που δε μας περνούν από το
μυαλό περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Πέντε από αυτές είναι το γιαούρτι, η σάλτσα τομάτας, η λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα, τοψωμί ή ακόμη και το νερό.

Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δεν περιέχουν απαραίτητα μικρές ποσότητες ζάχαρης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το γιαούρτι. Η ζάχαρη χρησιμοποιείται ώστε να διατηρηθεί η γεύση όταν αφαιρούνται τα λιπαρά. Ένα γιαούρτι 150 γραμμαρίων με 0% λιπαρά μπορεί να περιέχει έως και 20 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή πέντε κουταλιές του γλυκού. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες (50 γραμμάρια) και στο ένα τρίτο της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες (70 γραμμάρια).

Η σάλτσα τομάτας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όμως οι συσκευασμένες σάλτσες μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Συχνά, οι παραγωγοί προσθέτουν τη ζάχαρη για να εξουδετερώσουν την οξύτητα της τομάτας. Μια συσκευασία 150 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει πάνω από 40 γραμμάρια ζάχαρης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τέσσερις κουταλιές του γλυκού.

Οι κρεμώδεις σαλάτες του εμπορίου, όπως η μαγιονέζα με καρότο και λάχανο, προσθέτουν περιττές ποσότητες ζάχαρης στο καθημερινό μας γεύμα. Η μαγιονέζα είναι ο βασικός «ένοχος» σε αυτήν την περίπτωση. Μια κουταλιά 50 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει έως και 4 γραμμάρια ζάχαρης.

Το ψωμί ως συνοδευτικό σε ένα γεύμα προσθέτει ακόμη λίγη ποσότητα ζάχαρης στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Η περιεκτικότητα ζάχαρης σε μια φέτα λευκό ψωμί μπορεί να φτάνει έως και τα 3 γραμμάρια.

Αυτό που σίγουρα προκαλεί έκπληξη είναι ότι ακόμη και το νερό μπορεί να περιέχει επιπλέον ζάχαρη. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα είδη εμφιαλωμένου νερού με γεύση και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, ένα μπουκάλι 500 ml μπορεί να περιέχει έως και 15 γραμμάρια ζάχαρης.

Περιορίζοντας τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά προλαμβάνουμε σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια.

Δείτε μερικές ακόμη «ύποπτες» τροφές στο σχετικό βίντεο: Δείτε σε ποιες τροφές κρύβεται η ζάχαρη - YouTube

var ytcsi = {gt: function(n) {n = (n || '') + 'data_';return ytcsi[n] || (ytcsi[n] = {tick: {},span: {},info: {}});},tick: function(l, t, n) {ytcsi.gt(n).tick[l] = t || +new Date();},span: function(l, s, n) {ytcsi.gt(n).span[l] = (typeof s == 'number') ? s :+new Date() - ytcsi.data_.tick[l];},info: function(k, v, n) {ytcsi.gt(n).info[k] = v;}};ytcsi.perf = window.performance || window.mozPerformance ||window.msPerformance || window.webkitPerformance;ytcsi.tick('_start', ytcsi.perf ? ytcsi.perf.timing.responseStart : null);if (document.webkitVisibilityState == 'prerender') {ytcsi.info('prerender', 1);document.addEventListener('webkitvisibilitychange', function() {ytcsi.tick('_start');}, false);}

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη