Το Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ξεκουραστούμε!

Έπειτα από μια εξουθενωτική εβδομάδα στη δουλειά, το Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ξεκουραστούμε και να αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάσαμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα, ειδικό σε θέματα ύπνου, παρακολούθησαν ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι πέρασαν 13 συναπτές νύχτες στο Ιατρείο Ύπνου του πανεπιστημίου. Οι εθελοντές κοιμόντουσαν από ένα οκτάωρο τις τέσσερις πρώτες νύχτες. Στη συνέχεια, κοιμόντουσαν επί έξι ώρες για έξι νύχτες, ενώ τις τρεις τελευταίες νύχτες κοιμήθηκαν από ένα 10ωρο. Οι επιδόσεις τους μειώθηκαν όταν συστηματικά περιορίσθηκε ο ύπνος τους σε έξι ώρες το βράδυ – και δεν βελτιώθηκαν έπειτα από δύο νύχτες 10ωρου ύπνου. Αν και αυτές οι δύο νύχτες τους έκαναν να νιώθουν πιο «καθαρό» το κεφάλι τους, εξακολουθούσαν να είναι αργοί και αδέξιοι. «Έπειτα από μία εβδομάδα ήπιας στέρησης ύπνου, οι δύο νύχτες του 10ωρου ύπνου ήταν αρκετές για να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι οι εθελοντές, αλλά δεν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους σε διάφορα τεστ», δήλωσε ο δρ Βγόντζας. «Συνεπώς η συνήθης πρακτική της παράτασης του ύπνου τα Σαββατοκύριακα για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ύπνου μέσα στην εβδομάδα, δεν αρκεί για να αντιστραφούν οι αθροιστικές επιδράσεις της έλλειψης στις νοητικές λειτουργίες». Η μελέτη όμως είχε και ένα καλό νέο – για τους άντρες τουλάχιστον: έδειξε πως έχουν αληθινό πρόβλημα όταν στερούνται ύπνο και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς το Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, τους παρέχει την τέλεια δικαιολογία για να μένουν στο κρεβάτι όσο περισσότερο μπορούν τις μέρες που δεν εργάζονται.

Αντιθέτως, οι γυναίκες απεδείχθησαν πολύ πιο ανθεκτικές στην έλλειψη ύπνου – πιθανώς διότι ωφελούνται περισσότερο από τον βαθύ ύπνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματικών Εταιρειών Ύπνου (APSS) των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, διότι προγενέστερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουώργουϊκ και του University College του Λονδίνου έδειξε πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα.Επιπλέον, πριν από δύο μέρες δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε πως ο λιγοστός ύπνος τις κάνει οξύθυμες και υπονομεύει το γάμο τους – πρόβλημα που δεν παρατηρείται στους άυπνους άντρες.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ