Σαφάρι ελέγχων με φοροεισαγγελέα...

Εντείνονται οι έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. 
Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των "υπόπτων" για φοροδιαφυγή. 
Υψηλά πρόστιμα και για όσους δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς ΦΠΑ
Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να ανακοινωθεί το εθνικό επιχειρησιακό...



 πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο οποίο θα περιλαμβάνονται 
μέτρα με στόχο την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού μετά και το αναθεωρημένο
 προς τα άνω έλλειμμα.

Μέσω του προγράμματος, που θα έχει ορίζοντα τριετίας -από το 2011 έως το 2013- , τα μέτρα θα στοχεύουν στον έλεγχο φυσικών προσώπων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία σε αντίθεση με την περιουσιακή κατάστασή τους και το επίπεδο διαβίωσης, σε ελέγχους για την απόδοση του ΦΠΑ, καθώς και για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου από το οποίο το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά εσόδων.
Πρόκειται μάλιστα να αναλάβει δράση οικονοµικός εισαγγελέας, ο οποίος θα συντονίζει τους ελέγχους και θα προχωρά στο άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών των φορολογουµένων µε χαµηλά δηλωθέντα εισοδήµατα αλλά µεγάλη ακίνητη περιουσία και πολυτελή τρόπο διαβίωσης.
Στόχος είναι να μπαίνουν σε µηνιαία βάση στα ταµεία του ∆ηµοσίου έως και το τέλος του έτους 200 εκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή.
Το πρόγραμμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.
Πρόστιμα "φωτιά" από εφορία
Με υψηλά πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς ΦΠΑ παρά το γεγονός πως υποχρεούνταν να το πράξουν από την 1η Ιουλίου του 2010.
Στους φορολογούμενους αυτούς δίνεται προθεσμία μέχρι 31 Μαΐου 2011 να προσκομίσουν στα αρμόδια τμήματα της εφορίας τους το αποδεικτικό υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2010 μέσω του taxisnet.
Όσοι δεν το πράξουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα τα οποία είναι ανάλογα αυτών που επιβάλλονται σε φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ εντός της σχετικής προθεσμίας.
Ωστόσο, στο διάστημα μέχρι και 31 Μαΐου, οπότε λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών δηλώσεων, δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι ούτε πρόστιμα.
Οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν έντυπα στις εφορίες αφορούν, πρώτον, σε μεταβολή μετάταξης για υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.7.2010, δεύτερον, περιοδικών δηλώσεων για φορολογικές περιόδους από 1.7.2010 έως 31.3.2011 και τρίτον, εκκαθαριστικών δηλώσεων για διαχειριστικές περιόδους 2010 και 2011.


Νεότερη Παλαιότερη