ΤΕΛΟΣ 27 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως θα καταθέσει τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο. Θα αφορά στους 27 μικρότερους από τους 75 Οργανισμούς της "λίστας" Πάγκαλου

Τέλος 27 δημόσιοι Οργανισμοί
Την κατάργηση δημόσιων οργανισμών και φορέων μέχρι τις 5 Αυγούστου προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι... θα καταθέσει -πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας- σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, του οποίου η συζήτηση ξεκινά την Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", η τροπολογία θα περιλαμβάνει την κατάργηση και τη συγχώνευση 27 δημόσιων φορέων.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη ο κ. Ευ. Βενιζέλος είπε ότι "στο υπουργικό συμβούλιο, εγώ και ο κ. Πάγκαλος -που προεδρεύει της επιτροπής για την κατάργηση των φορέων- εισηγηθήκαμε να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση η λίστα με τους υπό κατάργηση φορείς, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και να ληφθεί απόφαση".

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα φέρει άμεσα σχετική τροπολογία, "προκειμένου οι καταργήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Αυγούστου" και υποστήριξε ότι "η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνο μέρος της συμφωνίας μας με τους εταίρους, αλλά αποτελεί και στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους".
Ο κ. Βενιζέλος έδειξε να αναφέρεται στη γνωστή λίστα Πάγκαλου με τους καταργούμενους οργανισμούς και φορείς, ενώ σημείωσε ότι "πρόκειται για όλους εκείνους τους φορείς που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία που έχει γίνει με τους θεσμικούς μας εταίρους και πιστωτές".
Από τη λίστα των 75 οργανισμών που είχε ανακοινώσει ο κ. Πάγκαλος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και 11 μεγαλύτεροι φορείς, η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει αρχικά 27 μικρότερους οργανισμούς, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση ή τη συγχώνευσή τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τους 27 φορείς, που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις κυρίως από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ενώ αναμένεται μόνο ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, η κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου αποτελεί στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους που πρέπει να διέπει και τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων.
"Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη δημόσια δαπάνη και να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία, να δώσουμε αναπτυξιακή πνοή μέσω των επενδύσεων", σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι τίποτε δεν θα θίξει το επίπεδο υπηρεσιών και τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους σε τομείς που έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα και την εθνική της υπόσταση.
Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής επεσήμανε ότι "ο ελληνικός λαός φορτώνεται συνεχώς βάρη χωρίς να βλέπει ουσιαστική προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών". Και αυτό, διότι, όπως κατήγγειλε ο κ. Αϊβαλιώτης, "εξακολουθούν να λειτουργούν περίεργοι οργανισμοί, όπως αυτός για την αποξήρανση της Κωπαΐδας".
"Για τον λόγο αυτό προχωρούμε σε αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου να ''νοικοκυρέψουμε'' τον δημόσιο τομέα και να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες", απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Με νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Σειρά παίρνουν άλλοι έντεκα

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να περιληφθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι 11 μεγάλοι Οργανισμοί που ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, οι οποίοι δεν εντάσσονται τελικώς στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφορούν κυρίως το καθεστώς της "εργασιακής εφεδρείας", προκειμένου να οριστικοποιηθούν πριν από τη νομοθέτηση της συγχώνευσης ή της κατάργησης των φορέων, στους οποίους απασχολούνται περίπου 7.000 υπάλληλοι.
Οι 11 μεγάλοι Οργανισμοί που έχει ανακοινώσει ο κ. Θ. Πάγκαλος είναι:

  • ΕΡΤ ΑΕ: αναδιάρθρωση και μείωση μεγέθους, διακοπή λειτουργίας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα εποπτεύοντα υπουργεία για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
  • Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ"
  • Διακοπή λειτουργίας του "Ελληνικός Οργανισμός Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ" (ΕΟΜΜΕΧ) και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
  • Κατάργηση ή συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών(ΙΓΜΕ) με άλλα ερευνητικά κέντρα (ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ).

Ποιους φορείς περιλαμβάνει η τροπολογία που θα κατατεθεί

Η τροπολογία που θα κατατεθεί στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τους παρακάτω φορείς:

Κατάργηση 8 οργανισμών:

  • Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
  • Εθνικός Οργανισμός Eρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ)
  • Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
  • Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
  • Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
  • Eργο Πολιτών
  • Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
  • Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου - Πανθεσσαλικό
Λύση και εκκαθάριση 2 φορέων:

  • Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων
  • Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Συγχώνευση 14 οργανισμών:

  • Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
  • Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
  • Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
  • Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
  • Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
  • Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ
  • Συγχώνευση του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
  • Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Συγχώνευση 3 ανωνύμων εταιρειών και σύσταση νέας Α.Ε.:

  • Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.)
  • Η εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και
  • Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.)
ethnos.gr  Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ - Ν. ΤΣΙΤΣΑΣ
Νεότερη Παλαιότερη