2014: Τι θα φέρει για καταθέτες, επενδυτές και δανειολήπτες

του Δημήτρη Πεφάνη

Νέα δεδομένα για καταθέτες, δανειολήπτες αλλά και επενδυτές κάθε είδους φέρνει το 2014. Η εποχή των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τόσο τις αποδόσεις των καταθέσεων όσο και το κόστος αποπληρωμής των δανείων.

Την ίδια στιγμή, στο «μέτωπο» των επενδύσεων, έπειτα από ετήσια κέρδη που ξεπέρασαν το 25% για το 2013, το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για τους επενδυτές. Η πορεία των τραπεζών, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις είναι οι δυο μεγάλοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς.

Παράλληλα, η - μερική - απελευθέρωση των πλειστηριασμών έχει άμεσο αντίκτυπο στην κτηματαγορά, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων, τόσο στο κομμάτι των αγοραπωλησιών όσο και σε αυτό της ενοικίασης. «ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τραπεζικά στελέχη, ειδικούς της κτηματαγοράς αλλά και χρηματιστές και επενδυτικούς συμβούλους, επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις σε βασικά οικονομικά και επενδυτικά ερωτήματα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν «οδικό χάρτη» για το 2014.

1. Θα μειωθούν και άλλο τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων;

Το 2013 ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι αποδόσεις των καταθέσεων πήραν την κατιούσα, πέφτοντας σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα μέσα του 2012. Από το 5% ή και το 5,5% το καλοκαίρι του 2012, πλέον οι μεγάλες τράπεζες έχουν βάλει ένα άτυπο πλαφόν στα επίπεδα του 2% με 2,5% για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα από τα μέσα του 2012 αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ρίξει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% ήταν οι τρεις βασικοί λόγοι για τη μεγάλη πτώση.

Οπως όλα δείχνουν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι διατεθειμένος να διατηρήσει σταθερά χαμηλά το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η ευρωζώνη να έχει μηδενικά επιτόκια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό σημαίνει ότι – αν μη τι άλλο – τα επιτόκια των καταθέσεων δεν πρόκειται να αυξηθούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω, μικρή αποκλιμάκωση, φέρνοντας το άτυπο πλαφόν των προθεσμιακών πιο κοντά στο 2%, ακόμη και για μεγάλα ποσά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, κάνουν άλλου τύπου προσφορές στους πελάτες τους. Πλέον, οι τράπεζες δίνουν σχεδόν απόλυτη ελευθερία στους καταθέτες, ώστε να προσθαφαιρούν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, ενώ προπληρώνουν τους τόκους για «κλειστές» προθεσμιακές. Παράλληλα, ανταμείβουν τους πελάτες τους με πόντους bonus, οι οποίοι μετατρέπονται σε εκπτώσεις, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ακόμα και δώρα μεγάλης αξίας. Ετσι, επιδιώκουν να βρουν «αντίδοτο» στην αιμορραγία που προκαλούν τα χαμηλά επιτόκια.

2. Τι θα συμβεί με τις δόσεις και την αναχρηματοδότηση δανείων;

Η εποχή των χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει άμεσα και τα δάνεια, τόσο τα υφιστάμενα όσο και εκείνα που αναμένεται να ληφθούν μέσα στο 2014. Ηδη, όσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο – είτε αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ είτε από το διατραπεζικό Euribor – έχουν δει τη δόση τους να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Το τοπίο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί και μέσα στον επόμενο χρόνο, αν και τα περιθώρια για επιπλέον μειώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς τα ευρω-επιτόκια είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.

Από την άλλη, το 2014 αναμένεται να είναι χρονιά ρυθμίσεων και αναχρηματοδοτήσεων δανείων, με σαφώς πιο ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το παρελθόν. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες από τη μια και τα νέα προϊόντα που διαθέτουν ή θα λανσάρουν σύντομα οι τράπεζες από την άλλη, ανοίγουν την πόρτα για σαφώς χαμηλότερες δόσεις. Ουσιαστικά, οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων μπορούν να ρίξουν τη δόση τους ακόμη και στο ένα τρίτο των χρημάτων που πλήρωναν αρχικά, με μείωση επιτοκίων αλλά και αύξηση της διάρκειας. Επιπλέον, οι άνεργοι και οι υπερχρεωμένοι θα μπορούν να παγώσουν τις οφειλές τους για ολόκληρο τον χρόνο.

Στον αντίποδα, υπομονή θα πρέπει να κάνουν εκείνοι που θα θελήσουν να πάρουν νέο δάνειο, καθώς η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά θα αργήσει. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα δάνεια θα συνεχίσουν να δίνονται με το σταγονόμετρο, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2014, ενώ προτεραιότητα θα έχουν τα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως αυτά που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ετσι, όσοι θελήσουν νέο στεγαστικό και κυρίως καταναλωτικό δάνειο θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εγκριθεί το αίτημά τους.

3. Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για την τοποθέτηση χρημάτων;

Η κατακόρυφη πτώση των επιτοκίων στις καταθέσεις οδήγησε πολλούς επενδυτές σε εναλλακτικούς δρόμους τοποθέτησης των χρημάτων τους. Την ίδια στιγμή, η πολιτική σταθερότητα έφερε μετρητά στη χώρα, ενώ αρκετοί από εκείνους που είχαν αγοράσει γερμανικά ομόλογα ή εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ρευστοποίησαν τη θέση τους.

Ενα τμήμα από τα χρήματα αυτά πήγε στο ελληνικό Χρηματιστήριο, τροφοδοτώντας την άνοδο, ενώ αρκετοί επέλεξαν και ξένες χρηματαγορές, καταγράφοντας επίσης σημαντικά κέρδη. Αντίθετα, χαμένοι βγήκαν όσοι τοποθετήθηκαν στον χρυσό, μια και το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε απώλειες το 2013.

Για το 2014, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη αλλά και χρηματιστές, ενδιαφέρον αναμένεται να αποκτήσει εκ νέου και η αγορά των ομολόγων. Μια σειρά από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σε εκδόσεις με ιδιαίτερα δελεαστικές αποδόσεις (σε σύγκριση πάντα με τις προθεσμιακές), ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που ανοίγει νέες επενδυτικές προοπτικές.

Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη διαθέτουν «υβριδικά» προϊόντα, που συνδυάζουν καταθέσεις με επενδύσεις σε μετοχές ή ομόλογα, προσφέροντας την προοπτική υψηλότερων αποδόσεων, ενώ εντός των προσεχών μηνών αναμένεται να ρίξουν στην αγορά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, συνδεδεμένα με την εγχώρια ή τις διεθνείς χρηματαγορές.

Στον αντίποδα, και με δεδομένο ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, οι επενδύσεις στο χρυσό αλλά και στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να χάσουν τη «λάμψη» τους.

4. Θα συνεχιστεί η άνοδος του Δείκτη στο Χρηματιστήριο;

Το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος με ετήσια κέρδη της τάξεως του 28% κατέγραψε μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, ενώ ξεκίνησε «με το δεξί» το 2014, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 3,64% στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές αγορές για να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας. Η πολιτική σταθερότητα, η απομάκρυνση του Grexit και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έδωσαν ώθηση στην αγορά, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς μεγάλα ξένα επενδυτικά funds τοποθετήθηκαν σε εγχώριες μετοχές, αλλά και εξήραν την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η πορεία των μετοχών για το 2014 θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των νέων stress tests που πραγματοποίησε η Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο κομβικό σημείο θα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Αν υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από υψηλής ποιότητας επενδυτές και βέβαια υπερκάλυψη, μπορεί να λειτουργήσει ως διαβατήριο για εισροή επιπλέον κεφαλαίων. Τέλος, οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου θα είναι και το μεγαλύτερο stress test της αγοράς, καθώς οι επενδυτές αναμένεται να παρακολουθήσουν πολύ στενά την πολιτική πορεία της χώρας, προκειμένου να προσδιορίσουν τη στρατηγική τους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές στα τέλη του 2013 λειτούργησε μάλλον θετικά για τις μετοχές, καθώς υπήρξαν εισροές κεφαλαίων, αντίθετα ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές από την επιβολή φόρου υπεραξίας 15% επί των κερδών για τους εγχώριους επενδυτές.

5. Θα πέσουν και άλλο οι τιμές των ακινήτων;

Η μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η μονιμοποίηση του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας αλλά και η χορήγηση στεγαστικών δανείων με το σταγονόμετρο συνηγορούν υπέρ του ότι το 2014 θα είναι ακόμη μια χρονιά πιέσεων για την κτηματαγορά. Στον αντίποδα, η προστασία που δίνεται στην πλειονότητα των δανειοληπτών, αλλά και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην ελληνική κτηματαγορά από funds του εξωτερικού δείχνουν ότι δεν αναμένεται «βουτιά» στις τιμές.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες αλλά και τραπεζικά στελέχη, το 2014 εκτιμάται ότι η πτώση στις τιμές των ακινήτων θα είναι της τάξης του 5% με 10% μεσοσταθμικά. Εντούτοις, υπάρχουν και θα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να πουλήσουν κάποιο ή κάποια από τα ακίνητά τους σε πολύ χαμηλή τιμή, προκειμένου να μην επιβαρύνονται από την υψηλή φορολογία ή για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις και ανάγκες.

Ειδικά σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπου ο φόρος ακινήτων μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ή και τα 3.000 ευρώ τον χρόνο για ένα μεγάλο διαμέρισμα ή μια μεζονέτα, οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται. Ισχυρή αναμένεται να είναι η πίεση και στις ενοικιάσεις, καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που είτε δέχονται να μειώσουν τα υπάρχοντα ενοίκια είτε κατεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεών τους, προκειμένου να εισπράττουν χρήματα από το ακίνητο, ώστε να πληρώνουν με αυτά τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.

Ειδικά στις περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία, το μεγάλο ύψος του φόρου ακινήτων «αναγκάζει» τους ιδιοκτήτες να ρίξουν ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις τους από τους ενοικιαστές.

Πηγή

Via

 www.adieXodos.gr

Νεότερη Παλαιότερη