Οι κήποι των παλατιών της Ευρώπης

Τα κάστρα και τα παλάτια των βασιλιάδων είναι από τα αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης, που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική, την ομορφιά, τη μακραίωνη ιστορία τους και ενίοτε τα ρομάντζα που επικαλούνται.

Μουσεία πολιτισμού πια και ανοιχτά στο κοινό, γίνονται προορισμός για πολλούς ταξιδιώτες.

Βεβαίως, εντυπωσιάζουν και με τους υπέροχους κήπους τους, μερικούς από τους οποίους θα δούμε, μήπως και ταξιδέψει το μυαλό για λίγο στο παραμύθι, μακριά από τη σκληρή καθημερινότητα.

Alcazar, Σεβίλλη (Ισπανία) Στα ισπανικά Αλκαζάρ σημαίνει παλάτι και η βασιλική οικογένεια μέχρι σήμερα απολαμβάνει ένα μέρος του εσωτερικού του ως ιδιωτική κατοικία.

Όπως και το θρυλικό Αλάμπρα στη Γρανάδα, το Αλκαζάρ χτίστηκε από τους Μαυριτανούς. Στον κήπο του Αλκαζάρ υπάρχουν φοίνικες, τριανταφυλλιές, πορτοκαλιές και αμέτρητες βρύσες και πηγές.

Βρίσκεται στη Σεβίλλη και πολύ κοντά στη μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία της Ευρώπης, τον καθεδρικό ναό της Maria de la sat όπου είναι θαμμένος ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Βερσαλλίες (Γαλλία) Το παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου XIV δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Αρκεί να πούμε ότι αποτέλεσε έμπνευση για όλους τους βασιλιάδες της Ευρώπης, που το λιμπίστηκαν και θέλησαν να το αντιγράψουν. Ο κήπος του παλατιού σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Andre de Notre και θεμελίωσε τον όρο ”γαλλικός κήπος”, με γεωμετρικά σχήματα και μονοπάτια πλάι σε γλυπτά, δέντρα, κιόσκια και θάμνους με ιδιαίτερα σχήματα.

Οι Βερσαλλίες σήμερα θεωρούνται συμβολικά η κατοικία του Γάλλου Προέδρου και είναι το πρώτο παλάτι που με τον κήπο του έγινε μουσείο, αμέσως μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1801.

Pena (Sintra, Πορτογαλία) Το Pena Palace (Palácio Nacional da Pena) βρίσκεται 23 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας και χτίστηκε από τον Πρίγκιπα Consort Ferdinand Σαξ-Κόμπουργκ, το σύζυγο της βασίλισσας Μαρίας II.

Το κάστρο ήταν πολύ σύγχρονο για την εποχή του, με πολλούς πύργους, άπειρες σκάλες, διαδρόμους και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών, αλλά και των μεγάλων.

Η βασιλική οικογένεια το χρησιμοποιούσε ως εξοχική κατοικία τα ζεστά καλοκαίρια της Πορτογαλίας. Το κάστρο απολαμβάνει 270 στρέμματα κήπου, που καθώς βρίσκεται πάνω σε ένα τεράστιο βράχο της Sintra, προσφέρει μαγευτική θέα μέχρι τη θάλασσα. Ο κήπος του Pena Palace διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από σπάνια φυτά, γιατί καθώς βρίσκεται ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου, δημιουργεί μοναδικό μικροκλίμα και κλειστό οικοσύστημα.

Hellbrunn (Αυστρία) Το Hellbrunn Palace βρίσκεται 6 χλμ. έξω από το Σάλτσμπουργκ και χτίστηκε από τον πρίγκιπα- αρχιεπίσκοπο Markus Zitikus von Hohenems, αλλά μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν το ύφος του έχει αλλάξει. Τον 18ο αιώνα ο κήπος του έγινε ένα πρότυπο γαλλικού κήπου σε στυλ Rococo: 60 στρέμματα μονοπάτια, σιντριβάνια, πέργκολες, γλυπτά και επιπλέον τη σπηλιά του Ποσειδώνα, του Ορφέα και της Ευρυδίκης, καθώς και ένα μηχανικό θέατρο λαξευμένο στην πέτρα.

Σήμερα διατηρούνται 256 ξύλινα ζωγραφισμένα στοιχεία της σκηνής, που απεικονίζουν την πλατεία της πόλης με το δημαρχείο.

Sanssouci (Πότσνταμ, Γερμανία) Θερινό κομψό ανάκτορο σε στυλ Ροκοκό κοντά στο Πότσνταμ, που χτίστηκε για το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο το Μέγα. Ο κήπος του κάστρου είναι έτσι φτιαγμένος που να αντιπροσωπεύει τις 4 εποχές του χρόνου και να αναδεικνύεται την κάθε εποχή ένα κομμάτι του, περισσότερο από τα άλλα.

Ένα χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι επίσης οι αμπελώνες.

Το παλάτι χτίστηκε το 1744 και είναι διακοσμημένο με χρυσό και αγάλματα. Αν μετά από αυτό το σύντομο ταξίδι στα παραμύθια των βασιλιάδων της Ευρώπης δεν χαλαρώσατε λιγάκι, νομίζουμε ότι πρέπει να τα ξαναδείτε άλλη μια φορά.

Πηγή

Via

 www.adieXodos.gr

Νεότερη Παλαιότερη