Η Μόσχα προειδοποιεί

Στην τετραμερή σύνοδο στη Γενεύη υπήρξε συμφωνία για αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Μία εβδομάδα μετά, στην περιοχή το θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη.

Η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των…

ουκρανικών δυνάμεων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, χθες η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκδιώχθηκαν ένοπλοι αυτονομιστές από περιοχή κοντά στο προπύργιο των φιλορώσων, την πόλη Σλαβιάνσκ. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπήρξαν θύματα κατά την επιχείρηση.

Στα ύψη το θερμόμετρο στην Ουκρανία Την ίδια ώρα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούσαν στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή Ροστόβ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία. Υλικό που κατέγραψαν εικονολήπτες του Reuters έδειξαν στρατιωτικά οχήματα, ανάμεσά τους τζιπ, οχηματαγωγά, εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων εδάφους-αέρος, να κινούνται σε σχηματισμούς σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η Μόσχα πέρασε χθες στην αντεπίθεση και διπλωματικά, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να προειδοποιεί με «απάντηση» της Ρωσίας, σε περίπτωση που απειληθούν τα συμφέροντα των πολιτών της. «Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην εισβολή στη Γεωργία το 2008. Εάν οι πολίτες μας δεχθούν επίθεση θα απαντήσουμε» Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συνέδεσε την επανέναρξη της επιχείρησης με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι υπεύθυνες για το «σόου» στην ανατολική Ουκρανία.

Αργότερα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι θα είναι «καταστροφική» η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για την 25η Μαΐου στην Ουκρανία, εν μέσω της εξέγερσης των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Πιστεύω ότι το να οργανώσει κανείς μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς να έχει βρει πεδίο συνεννόησης με την Ανατολή και το Νότο της Ουκρανίας είναι πολύ καταστροφικό για την χώρα», είπε.

Via

 www.adieXodos.gr

Νεότερη Παλαιότερη