Εύθραυστες ισορροπίες στην Ουκρανία

Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει "να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες" στην ανατολική Ουκρανία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει με "περισσότερη…

απομόνωση".

Αυτό προειδοποίησε σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση", δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. "Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. (…) Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος".

Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο αρωγής 50 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσουν στην οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης επιπλέον 8 εκατ. δολάρια σε μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια, όπως ασύρματοι και οχήματα, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προσωπικό του Μπάιντεν στο Κίεβο.

Μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της Ουκρανίας και με τη δανειακή εγγύηση του 1 δισεκ. δολαρίων που έχει ήδη υπογραφεί με την Ουάσινγκτον, το πακέτο, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Μπάιντεν, αποτελεί σαφή ένδειξη υποστήριξης προς τις νέες αρχές μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο προέδρου και τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να εξασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν μόνοι τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους χωρίς εκφοβισμό ή καταναγκασμό από εξωτερικές δυνάμεις", αναφέρεται στη δήλωση.

Στην ίδια δήλωση προστίθεται ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και πως 11,4 εκατ. δολάρια από το τωρινό πακέτο θα αφιερωθούν στη σωστή διενέργεια της ψηφοφορίας.

Αμερικανοί ειδικοί θα εργασθούν επίσης για τη μείωση της εξάρτησης της Ουκρανίας από το ρωσικό αέριο και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία της Γενεύης Οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία "είναι ο τάφος" της συμφωνίας της Γενεύης που αναμενόταν ότι θα επέτρεπε μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προς τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία για να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει.

Αντί να αφοπλισθούν και να αποχωρήσουν από τις διοικήσεις που έχουν καταλάβει, οι αυτονομιστές κατέλαβαν εξ εφόδου και το κτίριο της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της αστυνομίας στο Κραματόρσκ, γεγονός που "ενταφιάζει τη συμφωνία της Γενεύης", δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του. "Δυστυχώς η Ρωσία και οι τρομοκρατικές μονάδες της που είναι παρούσες στην Ουκρανία αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης" που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αφού συναντήθηκε με τον Μπάιντεν, κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσήρτησε τον περασμένο μήνα. Όλα όσα συμβαίνουν τώρα στα ανατολικά και τα οποία υποστηρίζει η Ρωσία, έχουν στόχο να καταστρέψουν την εκλογή προέδρου", δήλωσε ο Γιατσενιούκ. Ζητούμε οι ρώσοι γείτονές μας να ανακαλέσουν αμέσως τις ειδικές δυνάμεις τους, οι οποίες είναι στα ανατολικά, να ανακαλέσουν το στρατό από την Κριμαία και να γυρίσουν αυτή την επονείδιστη σελίδα όπου ουκρανικό έδαφος κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα".

Ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους, έπειτα από τις προσφορές βοήθειας που έγιναν κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν με στόχο να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη εκλογή και να καταπολεμηθεί ο "καρκίνος", όπως τον χαρακτήρισε ο Μπάιντεν, της ενδημικής διαφθοράς στην Ουκρανία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: "Η ουκρανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χρήματα δίνονται μόνο στις χώρες εκείνες που καταπολεμούν αληθινά τη διαφθορά. Ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής μου και του νέου προέδρου θα είναι ο αγώνας και η νίκη επί της διαφθοράς", πρόσθεσε.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε επίσης πως θα καλωσόριζε "την ευρύτερη δυνατή" συνεργασία με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε ενδεχομένως την Ουκρανία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Guardian: Ο Πούτιν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο να παίζει κανείς με τα σύνορα της Ευρώπης Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι να κατανοήσει κανείς τα αληθινά κίνητρα για τις ενέργειες ενός κράτους. Κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία – ίσως ούτε καν ο ίδιος. Η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία είναι ανοιχτή σε ερμηνείες.

Πάρτε τη φράση: «Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν». Από ποιον; Η Δύση πιστεύει ότι οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει κτίρια σε μια σειρά από πόλεις υποκινούνται και εκπαιδεύονται από τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο το αρνείται. Οι ακτιβιστές δεν υποχωρούν. Ένας εκπρόσωπός τους είπε ότι θα κάνουν πίσω μόνο αν αλλάξει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε ένα άλλο σημείο, η συμφωνία της Γενεύης αναφέρει ότι «η συνταγματική διαδικασία θα είναι διαφανής και επαληθεύσιμη». Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μετατραπεί σε ένα ουδέτερο κράτος. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αποκλείει την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ.

Μακροπρόθεσμα, γράφει ο Chris Huhne στην Γκάρντιαν, μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός που να προβλέπει αποκέντρωση, ουδετερότητα, ένταξη στην ΕΕ αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν δύο παραδείγματα γι» αυτό το μοντέλο. Ο Πούτιν πρέπει να παραδεχθεί, όμως, ότι ο χειρισμός της ουκρανικής κρίσης επανέφερε στο προσκήνιο την ένταξη και των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία.

Κι αν ο ρώσος πρόεδρος έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες; Η τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πριν από τη συμφωνία της Γενεύης ήταν ανησυχητική. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που του έδωσε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να εισβάλει στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι «όλα αυτά τα εδάφη παραδόθηκαν τη δεκαετία του «20 από τη σοβιετική κυβέρνηση. Μόνο ο Θεός ξέρει γιατί έγινε αυτό». Ο Πούτιν χρησιμοποίησε επίσης τον παλιό όρο «Νέα Ρωσία», αναφερόμενος στο τόξο των περιοχών της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Η Κριμαία μεταφέρθηκε στην Ουκρανία το 1954. Η «νέα Ρωσία», όμως, είναι μέρος της Ουκρανίας για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Αν μια συνοριακή διευθέτηση της δεκαετίας του «20 τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή μπορεί να μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκες. Τα περισσότερα διεθνή σύνορα της Ευρώπης χρονολογούνται από το 1919, όταν διαμελίστηκαν η γερμανική, η αυστροουγγρική και η τουρκική αυτοκρατορία. Σήμερα, ο καμβάς των εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων αποκλείει τα «καθαρά» σύνορα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, γερμανόφωνοι πληθυσμοί στο ανατολικό Βέλγιο και το Νότιο Τιρόλο. Υπάρχουν ουγγρικές μειονότητες στη Σλοβακία και τη Ρουμανία. Υπάρχουν ρωσόφωνοι σε όλες τις βαλτικές χώρες και την Ουκρανία και φινλανδικές μειονότητες στη Ρωσία. Σύμφωνα με μία έρευνα, υπάρχουν 87 «ευρωπαϊκοί λαοί», από τους οποίους μόνο 33 συνιστούν πλειοψηφίες στα κράτη όπου κατοικούν. Από τα 770 εκατομμύρια Ευρωπαίων, τα 105 είναι «εθνικές μειονότητες».

Είναι έτσι πολύ επικίνδυνο να παίζουμε με τα σύνορα της Ευρώπης, επισημαίνει ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν. Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες υπενθύμισε πρόσφατα την προσάρτηση της Σουδητίας από τον Χίτλερ, την οποία οι Βρετανοί και οι Γάλλοι επικύρωσαν με τη συμφωνία του Μονάχου, το 1938.

Ο Πούτιν δεν είναι βέβαια Χίτλερ, είναι όμως ένας πρώην πράκτορας της KGB και ένας αυθεντικός ρώσος εθνικιστής. Αν οι απόψεις του για την Ουκρανία εφαρμόζονταν σε όλη την Ευρώπη, θα επικρατούσε αναταραχή και αιματοχυσία.

Οι θέσεις του Πούτιν έρχονται σε αντίφαση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ρωσία το 1994 να σεβαστεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτά που λέει για το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, επίσης, έρχονται σε αντίφαση με τη θέση του για την Τσετσενία, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας.

Η ρωσική πολιτική στην Τσετσενία ήταν αιματηρή και ωμή. Ο συντηρητικός Πούτιν της Τσετσενίας είναι όμως ένας ασφαλέστερος γείτονας από τον ριζοσπάστη Πούτιν της Ουκρανίας. Αν ο ευρωπαϊκός εθνικισμός αφυπνιστεί, δεν θα γαβγίζει, θα δαγκώνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

 www.adieXodos.gr

Νεότερη Παλαιότερη