ΔΣΑ: Kαταδικάζει την ακραία συμπεριφορά δικαστών κατά του δικηγόρου Θέμη Σοφού

Την «ακραία και επιθετική» -όπως την χαρακτηρίζει – συμπεριφορά δικαστών μελών του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου Θεμιστοκλή Σοφού, καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός…

Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ).

Πρόκειται για το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση για τις μίζες που αφορούν στην προμήθεια Tor – m1 και στο οποίο προεδρεύει η εφέτης κυρία Μαρία Λεπενιώτη. Βασικοί κατηγορούμενοι στη δίκη αυτή είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης αλλά και ο καταζητούμενος έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιαντ, τον οποίο εκπροσωπεί στο δικαστήριο ο κ. Σοφός.

Με μια πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά απόφαση το δικαστήριο, που δεν έχει μπει ακόμη στην ουσία της υπόθεσης διέταξε την εκδίκασή της υπόθεσης στην δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση, αγνοώντας το αίτημα συνηγόρων για αναβολή της δίκης. Είχε δε προηγηθεί η ρητή άρνηση του ΔΣΑ να χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους των κατηγορουμένων αφού δεν υπήρχε θέμα παραγραφής των αδικημάτων ούτε και θέμα λήξης του 18μηνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Τα μέλη του δικαστηρίου προχώρησαν στην απόφαση αυτή, να διατάξουν δηλαδή την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ είναι γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας σύμφωνα με την οποία οι δικηγόροι απέχουν από τις δίκες που διακόπτονται για παραπάνω από δυο φορές. Οι δίκες αυτές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας μετά από δυο διακοπές θα πρέπει να αναβάλλονται και όχι να διακόπτονται εκ νέου.

Μετά την ακραία, κατά τους δικηγόρους συμπεριφορά της έδρας, το αποτέλεσμα ήταν η κατάσταση να φτάσει στα άκρα. Οι συνήγοροι αποχώρησαν από τη δίκη καταγγέλλοντας την συμπεριφορά των δικαστών να αγνοήσουν την απόφαση της Ολομέλειας ενώ το δικαστήριο να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο διορισμό νέων υπερασπιστών.

Μάλιστα, το δικαστήριο κατά την τελευταία συνεδρίαση έφτασε στο σημείο να διατάξει την αποβολή του κυρίου Σοφού από την ακροατήριο συνοδεία αστυνομικών και ενώ εκείνος υπέβαλε αίτημα, να καταχωρηθεί στα πρακτικά η δήλωσή του ότι εκπροσωπεί δυνάμει πληρεξουσίου τον κατηγορούμενο εντολέα του! Πρόκειται για μια ακραία συμπεριφορά πρωτοφανή για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά που σχολιάστηκε αρνητικά όχι μόνο από δικηγόρους αλλά και από δικαστές.

Ποινική δίωξη

Μάλιστα, τα μέλη του δικαστηρίου δεν περιορίστηκαν «στην έκδοση της αυθαίρετης απόφασης» για τη διεξαγωγή της δίκης και την αποβολή του κ. Σοφού από το δικαστήριο, αλλά αποφάσισαν να διαβιβάσουν και πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η διαβίβαση των πρακτικών της δίκης έγινε προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον δικηγόρων, που διορίστηκαν από το δικαστήριο από τον κατάλογο της Νομικής Βοήθειας και οι οποίοι αρνήθηκαν, όπως ως όφειλαν βάση της απόφασης της Ολομέλειας, το διορισμό τους, συμμορφούμενοι προς την απόφαση του ΔΣΑ περί αποχής μετά την δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση, αφού μάλιστα οι κατηγορούμενοι, για τους οποίους διορίστηκαν, είχαν συνηγόρους της επιλογής τους οι οποίοι απείχαν.

Τώρα, στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η συμπεριφορά των μελών του δικαστηρίου «αποτελεί αποκορύφωμα εχθρικής στάσης απέναντι στους δικηγόρους και τους κατηγορουμένους, και επιδιώκει την καθιέρωση της συστηματικής παραβίασης της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας περί αποχής των δικηγόρων μετά την δεύτερη διακοπή σε ποινικές δίκες».

Ακόμη, ο ΔΣΑ εκφράζει «την σφοδρή αντίθεση και διαμαρτυρία του για την αποκρουστική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών» και επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί ακραίο περιστατικό στα χρονικά του δικηγορικού σώματος, αναδεικνύει άκρως ανησυχητικό έλλειμμα σεβασμού στη δικονομική τάξη αλλά και βαθύτατα αντιδικηγορική νοοτροπία από λειτουργούς που έχουν ταχθεί να τηρούν το Σύνταγμα και τους Νόμους».

Με την ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, προειδοποιεί ότι «δεν προτίθεται να μείνει απαθής απέναντι σε τέτοια κρούσματα ακραία επιθετικής, προς τους δικηγόρους συμπεριφοράς, ούτε θα αρκεσθεί σε ρηματικές διαμαρτυρίες». Αντίθετα, αναφέρει ότι:

1) Θα ζητήσει άμεσα από τα θεσμικώς αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης τον πειθαρχικό έλεγχο της συγκεκριμένης Εφέτου.

2) Θα συζητήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της 25ης/7/2014 το ζήτημα, με πρόταση την αποχή των δικηγόρων από όλες τις συνθέσεις του Εφετείου στις οποίες συμμετέχει η εν λόγω δικαστική λειτουργός.

3) Θα συμπαρασταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα στους ελεγχόμενους για απείθεια συναδέλφους, που αρνήθηκαν, κατά καθήκον, να συμπράξουν στην παραβίαση των αποφάσεων της Ολομέλειας, αλλά και την κατάλυση των αρχών της δίκαιης δίκης».

Via

www.adieXodos.gr


...Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 
Νεότερη Παλαιότερη