Καταλονία: Στις 9 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Νέοι «πονοκέφαλοι» στην Ευρώπη, καθώς λίγο μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης των Σκωτσέζων σειρά παίρνει η Καταλονία.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας συγκάλεσε για τις 9 Νοεμβρίου…

ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της πλούσιας αυτής περιοχής της Ισπανίας, αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης που θέλει να εμποδίσει αυτή τη διαβούλευση.

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να καταθέσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της ψηφοφορίας αυτής, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το Σύνταγμα.

Η προσφυγή θα αναστείλει αμέσως την ισχύ του διατάγματος για τη διαβούλευση εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ακυρώσει το διάταγμα και τον καταλανικό νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε.

Ο πόθος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε στην Καταλονία, μια περιοχή στην οποία κατοικούν 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Ισπανία, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο τροποποίησε, το 2010, το καθεστώς της αυτονομίας της αποσύροντας την αναγνώριση του καταλανικού "έθνους".

Όταν η Μαδρίτη αρνήθηκε το 2012 θα αποδώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία στην είσπραξη και διαχείριση των φόρων, ο Αρτούρ Μαρ δεσμεύτηκε να διοργανώσει αυτή τη διαβούλευση. Θέλουμε να ψηφίσουμε", είπε, μετά την επίσημη υπογραφή του διατάγματος στο μέγαρο της Generalitat, της καταλανικής κυβέρνησης. Απηχούσε το σλόγκαν των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας οι οποίοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά κατά εκατοντάδες χιλιάδες στη Βαρκελόνη στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Καταλονίας.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη