Ποιος είναι ο Αντώνης Σαμαράς

Επίμονος, πεισματάρης πολλές φορές, μανιακός με τη δουλειά και απαιτητικός». Κάπως έτσι περιγράφεται ο Αντώνης Σαμαράς από ανθρώπους που τον γνωρίζουν. Ο πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένες συνήθειες τις οποίες δεν άλλαξε…

ακόμα και όταν μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι επίμονος -ειδικά αν πιστεύει κάτι ή κάποιο πρόσωπο- και αυτό φαίνεται από τους συνεργάτες που έχει διαλέξει από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης και κρατάει μέχρι σήμερα.

Είναι… μανιακός με τη δουλειά και αυτό το ξέρουν καλά οι υπουργοί του που δέχονταν τηλεφωνήματα και αιφνιδιαστικά ερωτήματα… Άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη συνήθεια να κρατάει σημειώσεις σε μπλοκάκι και αρνείται πεισματικά να πάρει smartphone και χρησιμοποιεί ένα κινητό παλιάς τεχνολογίας. Όσο για tablet; Μέχρι σήμερα δεν το έχει δει κανείς να το κρατάει στα χέρια του…

Ο κ. Σαμαράς ξυπνάει νωρίς και αρχίζει τα τηλέφωνα κατεβαίνοντας από το σπίτι του την Κηφισίας και κοιμάται… αργά ειδικά όταν έχει ανοιχτά θέματα σε εξέλιξη. Όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι πολλές φορές εκπλήσσει ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες που βρίσκονται μερικά βήματα μακρυά από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι σταθερές συνήθειες που δεν αλλάζουν

Στην Κηφισιά, πάνω στην οδό Κηφισίας, από το 1983 λειτουργεί η ταβέρνα ο «Βασίλης». Πρόκειται για ένα στέκι πολιτικών το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά. Είναι θαμώνας εδώ και χρόνια και δύσκολα αλλάζει.

Από τα χρόνια της «πολιτικής ερήμου» μέχρι και σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει εκεί το σπέσιαλ μπιφτέκι με ντομάτα και τα μπουρεκάκια.

Τα τελευταία χρόνια στις επιλογές του μπήκε και η Αίγλη Ζαππείου. Εκεί ο πρωθυπουργός προτιμάει να πηγαίνει τα βράδια, όταν τελειώνει από το Μέγαρο Μαξίμου και συν΄θως προτιμάει το burger.

Η προσωπική ζωή

Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε το 1951 στην Καλαμάτα, ενώ είναι γνωστή η συγγένειά του με την Πηνελόπη Δέλτα. Σε ηλικία 17 ετών είχε μεγάλη νίκη ως πρωταθλητής νέων στο τένις. Πλέον παίζει σπάνια… Μάλιστα πήγαινε στο ίδιο σχολείο με έναν βασικό του αντίπαλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν φίλοι από το Λύκειο. Φοίτησαν στο ίδιο σχολείο που δεν είναι άλλο από το Κολέγιο των Αθηνών. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτη, την δεκαετία του ’70.

Πέρα από συμφοιτητές όμως ήταν και συγκάτοικοι και μάλιστα για περίπου τρία χρόνια. Στη φωτογραφία φαίνονται οι δύο φίλοι… Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να γίνει γιατρός. Πράγμα που ευχόταν κα ο πατέρας του, Κ. Σαμαράς, ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Ευαγγελισμού.

Οι έρωτες

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε ένα θυελλώδη έρωτα με την Άννα Βίσση. Έμειναν μαζί μάλιστα αρκετά χρόνια. «Ο Αντώνης ήταν ένα παιδί που μόλις είχε έρθει από την Αμερική και μου άρεσε, τον ερωτεύτηκα», είπε πρόσφατα για τον σημερινό πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με τον οποίο έζησε έναν έντονο έρωτα, τον οποίο θυμάται και χαμογελά.

Πλέον ο κ. Σαμαράς έχει φτιάξει την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Κρητικού και είναι πατέρας της Λένας και του Κώστα. Με τη σύζυγό του του αρέσει να έχουν χαλαρές βραδιές και πολλές φορές να βλέπουν έργα στο σινεμά τα οποία μάλλον διαλέγει η Γεωργία. Άλλωστε έκπληκτοι έμειναν οι θεατές στο «Σινέ Αλίκη» της Δροσιάς όταν μια Αυγουστιάτικη βραδιά τον είδαν στην ταινία «Έρωτας είναι…». Η πολιτική ενηλικίωση και τα χρόνια της ερήμου

Ο Αντώνης Σαμαράς από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1986 ήρθε για τον ίδιο ένα μεγάλο σοκ. Φονικός σεισμός χτύπησε την Καλαμάτα.

Ο 35χρονος τότε βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, είναι κάθε στιγμή δίπλα στους συμπολίτες του.

Το 1989 ορίζεται Υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας με την Πολιτική Άνοιξη, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος έως το 2004.

Στη φωτογραφία παρακάτω με τον Ευ. Αβέρωφ. Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Λίγους μήνες αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη (ΠολΑν) συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στέφανος Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλοι. Πρέπει να αναφερθεί ότι εμπνευστής του ονόματος «Πολιτική Άνοιξη» ηταν ο Οδυσσέας Ελύτης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου με προτροπή του Αντώνη Σαμαρά 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ αποστασιοποιήθηκαν και προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι· πρώτα ο Στέφανος Β. Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993…

Οι εκλογές έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και έδωσαν στον ίδιο ποσοστό 4,88%. Η Πολιτική Άνοιξη σταδιακά έχασε τη δύναμή.

Δείτε τι δήλωνε μετά τις εκλογές του 1993. Download Video as MP4 Μάλιστα το 1993 δήλωνε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή»: Δεν θα επιστρέψω, συνεπώς, στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω «αρχηγός» της… ωστόσο διαψεύστηκε από τα γεγονότα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν κατάφερε ποτέ να συγχωρέσει τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα που έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη αν είχαμε τερματίσει την θητεία μας» δήλωσε μιλώντας στο κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησής του το 1993.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 ψήφισε τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, «εκείνη την ώρα πίστευα -και νομίζω σωστά- ότι έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε να πέσει η Ελλάς σε ακυβερνησία».

Δείτε τι δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης το 1993 πριν τις εκλογές για τους λόγους για τους οποίους τον έριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Το Μάρτιο του 1995, η Πολιτική Άνοιξη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο αποδέχτηκε ο Α. Παπανδρέου.

Μάλιστα το 1996 μίλησε στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου τόνισε ότι το συνέδριο ξέφυγε από τα εσωκομματικά και έχει πάρει τις διαστάσεις αποφασιστικού παράγοντα για την πορεία των εξελίξεων. Download Video as MP4 Στις εκλογές του 1996 έμεινε εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας 2.94%, ενώ έμεινε και εκτός ευρωβουλής το 1999, με ποσοστό 2.3%. Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν τα χρόνια «της ερήμου», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής τον επαναφέρει στο προσκήνιο της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογή του ως ευρωβουλετή. Το 2007 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τον Οκτώβριο του 2009 επανεκλέγεται πρώτος Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 2009 εκλέγεται απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη (από τα μέλη του κόμματος), 7ος Πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πάνω – κάτω γνωστά. Πολέμιος του μνημονίου, αλλά υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων διοργάνωσε τις περίφημες εκδηλώσεις στο Ζάππειο παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό δρόμο… Το Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον ίδιο.

Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά δίνει ακόμη μία μάχη…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη