Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή πορεία

Τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εδραιωθεί η αποτελεσματικότητα…

σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και να επιτραπεί η προετοιμασία ένταξής της στην ΕΕ.

Στην κοινή δήλωση, που υπέγραψαν χθες τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ντράγκαν Τσόβιτς, τονίζεται ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος της χώρας και χαιρετίζεται η νέα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 15 Δεκεμβρίου του 2014.

Οι υπογράφοντες τη δήλωση, δεσμεύονται ότι οι θεσμοί της Βοσνίας θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να εδραιωθεί η λειτουργικότητα των θεσμών, σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και να καταστεί δυνατή η προετοιμασία της Βοσνίας, για τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, ως κυρίαρχο κράτος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Θα καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα αρχικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, οικονομικών και κοινωνικών για την οικοδόμηση μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την επιτάχυνση της διαδικασίας συμφιλίωσης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών.

Στις πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση "Σέιντιτς-Φίντσι εναντίον Βοσνίας – Ερζεγοβίνης", υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση.

Ο εκπρόσωπος των Κροατών, στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας και πρόεδρος της "Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας – Ερζεγοβίνης" (HDZ BiH), Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι τώρα η προεδρία θα καλέσει τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν τη δήλωση. Τα σημεία για τα οποία είχαν ενστάσεις οι αρχηγοί κομμάτων στο αρχικό κείμενο έχουν αφαιρεθεί και εισήχθησαν κάποιες θέσεις. Δεν βλέπω πλέον κανένα λόγο άρνησης υπογραφής της δήλωσης. Έχουμε ήδη ενημερώσει για το περιεχόμενο της τους εκπροσώπους της ΕΕ", είπε ο κ. Τσόβιτς.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Μετώπου, Ζέλικο Κόμσιτς, εκτίμησε ότι η δήλωση είναι εναρμονισμένη με τα αιτήματα της γερμανο-βρετανικής πρωτοβουλίας, για επιτάχυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βοσνίας. Ο κ. Κόμσιτς, εκτίμησε ότι η δήλωση πρέπει να εγκριθεί απ΄ όλους τους πολιτικούς φορείς της χώρας.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στη Βοσνία να υπογράψουν κοινή δήλωση, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας, σύμφωνα με την πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και Φίλιπ Χάμοντ, η οποία εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη