Τζούριτς: Υποκινούμενες οι διαμαρτυρίες στην Πρίστινα

Οι χθεσινές διαμαρτυρίες στην Πρίστινα ήταν πολιτικής φύσης και υποκινήθηκαν από κοινωνικούς, οικονομικούς λόγους και από δυσαρέσκεια, τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς….

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ξέσπασαν, χθες, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Πρίστινα, ο κ. Τζούριτς είπε ότι πλήττουν τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα του Βελιγραδίου, επειδή στρέφονται κατά των συμφωνιών Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ταραχές, μεταξύ άλλων, είναι αποτέλεσμα δυσαρέσκειας "επειδή ένας στενός κύκλος της πολιτικής ελίτ των Αλβανών του Κοσόβου εδώ και χρόνια έχει την εξουσία στο Κόσοβο" χωρίς ορατή οικονομική πρόοδο, εκτίμησε ο κ. Τζούριτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας (RTS).

Τη διαδήλωση διοργάνωσε το αντιπολιτευόμενο κίνημα "Αυτοδιάθεση" προβάλλοντας ως αιτήματα την απομάκρυνση του Σέρβου υπουργού, αρμόδιου για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, επειδή πρόσβαλε με δηλώσεις του κατοίκους της Τζακόβιτσα, και τη μετατροπή του συμπλέγματος ορυχείων Τρέπτσα σε δημόσια επιχείρηση του Κοσόβου. Τα αιτήματα που θέτουν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί στο Κόσοβο είναι πρώτα απ΄ όλα πολιτικά και στρέφονται εναντίον των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί- εναντίον των κρατικών και των εθνικών συμφερόντων και οδηγούν πρακτικά, σε αρπαγή, σε κατάσχεση των ορυχείων Τρέπτσα" εκτίμησε ο κ. Τζούριτς.

Σχολιάζοντας το αίτημα απομάκρυνσης ενός από τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο κ. Τζούριτς υπογράμμισε ότι όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι στους θεσμούς του Κοσόβου πρέπει να "εργαστούν για το συμφέρον της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο".

Αν σε αυτό το πεδίο τα σερβικά μέλη της κυβέρνησης δεν φέρνουν αποτελέσματα, ίσως κάποιος από το Βελιγράδι θα ζητήσουν ευθύνες" είπε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο.

Με αφορμή τον επικείμενο νέο κύκλο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας στις 9 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Τζούριτς ανήγγειλε ότι η σερβική πλευρά, εκτός από τη συγκρότηση της ένωσης σερβικών δήμων, που είναι μέρος της συμφωνία των Βρυξελλών, θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών το περιουσιακό ζήτημα και την κυριότητα των ορυχείων Τρέπτσα. Η επίλυση του ζητήματος της περιουσίας είναι σημαντικό κομμάτι για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, επειδή όσο υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων που δεν συμφωνούν σχετικά με το τι ανήκει σε ποιον σε μία τόσο μικρή περιοχή, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη" τόνισε ο κ. Τζούριτς. Όποιος νομίζει ότι η Σερβία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα παραιτηθεί από τη μάχη για τα ορυχεία Τρέπτσα, από την περιουσία της, για τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Κόσοβο, τρέφει αυταπάτες" τόνισε. Όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κόσοβο, η Σερβία θέλει σταθερότητα στο Κόσοβο" ανέφερε ο κ. Τζούρτιτς.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη