Ελπίδες για μείωση κατά το ήμισυ των παιδικών θανάτων

Ο αριθμός των παιδικών θανάτων παγκοσμίως θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, θα εξαλειφθούν η πολιομυελίτιδα, το αποκαλούμενο "σκουλήκι της Γουινέας" (σσ: το όνομα με το οποίο είναι γνωστή μια σπάνια…

δερματική τροπική ασθένεια της Αφρικής, η dracunculiasis) και η ογκοκέρκωση ή τύφλωση των ποταμών (σ.σ: η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο), ενώ η ελονοσία θα θεραπεύεται με μία μόνο δόση.

Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του "Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς", του οποίου πρόεδρος είναι ο συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Μάικροσοφτ και η σύζυγός του.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, προβλέπει έναν μακρύ κατάλογο επιτευγμάτων στον τομέα της παγκόσμιας υγείας και ανάπτυξης μέχρι το 2030, ανάμεσά τους και κάποια ορόσημα όπως η επιτυχία της Αφρικής να σιτίσει τον εαυτό της και να πάψει να εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τίποτα από αυτά δεν θα επιτευχθεί εύκολα.

Το πιο εύπορο ίδρυμα στον κόσμο έχει συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών εξελίξεων στο παρελθόν, όπως τα εμβόλια κατά του φονικού για τα παιδιά ροταϊού και της πνευμονίας και όπως είπε σε συνέντευξή του ο Μπιλ Γκέιτς, τα εμβόλια αυτά υπήρξαν "η μεγαλύτερη επιτυχία μας".

Το Ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε το 2000, χορήγησε το 2013 βοήθεια ύψους 3,6 δισ δολαρίων κυρίως στον χώρο της παγκόσμιας υγείας και ανάπτυξης και μέχρι το τέλος του 2014 τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονταν σε 42,3 δις δολάρια. Διπλασιάζουμε το στοίχημα που βάλαμε πριν από 15 χρόνια και επιλέγουμε φιλόδοξους στόχους για ό,τι είναι πιθανό 15 χρόνια από σήμερα. Οι ζωές των κατοίκων φτωχών χωρών θα βελτιωθούν γρηγορότερα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια" από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας, αναφέρεται στην έκθεση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το 1990, το 10% των παιδιών σε όλο τον κόσμο πέθαινε πριν συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ζωής του. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται σήμερα στο 5%.

Έως το 2030, μόνο ένα στα 40 παιδιά θα πεθαίνει σε τόσο μικρή ηλικία χάρη στις πιο υγιείς συνήθειες παιδικής φροντίδας όπως ο θηλασμός, στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και στη διάθεση εμβολίων.

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς εκτιμούν ότι θα υπάρχουν αγρότες στην Αφρική που θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερα λιπάσματα και σε καλλιέργειες ανθεκτικές στις ασθένειες και την ξηρασία επιτρέποντας έτσι τον διπλασιασμό της απόδοσής τους.

Επίσης, οι δωρεές σε φάρμακα, όπως εκείνα που διανεμήθηκαν δωρεάν σε 800 εκατομμύρια ανθρώπους τον περασμένο χρόνο, θα θεραπεύουν την πολιομυελίτιδα, την ελεφαντίαση και άλλες ασθένειες.

Το Ίδρυμα είναι εξάλλου ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για την χαοτική και αργοπορημένη αντίδρασή του στην επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον περασμένο χρόνο. Θα μπορούσαμε να έχουμε περιορίσει τις διαστάσεις αυτής της επιδημίας", είπε ο Γκέιτς. Η οργάνωση αρωγής "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" είναι "η μοναδική που πήρε 10 σε αυτή την κρίση", σχολίασε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, ο ΠΟΥ κάνει καλή δουλειά αυτοκριτικής ως προς την αντίδρασή του στον Έμπολα. Ελπίζω να εκμεταλλευτούμε αυτή την επιδημία για να διδαχτούμε για την επόμενη, γιατί θα υπάρξει επόμενη", κατέληξε ο Γκέιτς.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη