Νότιο Σουδάν: Έως το 2018 παρατείνεται η θητεία του προέδρου Κιρ

Το Κοινοβούλιο του Νοτίου Σουδάν, που έχει βυθιστεί από το Δεκέμβριο 2013 στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, παρέτεινε την Τρίτη έως το 2018 τη θητεία του προέδρου Σάλβα Κιρ και εκείνη των βουλευτών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο…

ένας εκπρόσωπος τύπου της Κάτω Βουλής, ο Τόμας Ουάνι Κούντου.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα της νεοσύστατης χώρας, που κήρυξε την ανεξαρτησία της την 9ης Ιουλίου του 2011, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν πριν από την 9η Ιουλίου του 2015.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργικό Συμβούλιο του Νοτίου Σουδάν είχε ήδη προτείνει την παράταση της κοινοβουλευτικής περιόδου και της θητείας του Κιρ έως το 2017. Το Κοινοβούλιο, όμως, προχώρησε σε ένα βήμα παραπάνω και ενέκρινε την παραμονή του Κιρ στον προεδρικό θώκο έως τα μέσα του 2018. Η θητεία παρατάθηκε για ένα διάστημα 36 μηνών» επιβεβαίωσε ο Κούντου.

Αυτό το μέτρο ενδέχεται να κριθεί αντιπαραγωγικό από τους μεσολαβητές στη σύρραξη που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν, οι οποίοι εδώ και μήνες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να καταλήξουν στη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιπάλων πλευρών, του προέδρου Κιρ και του πρώην του αντιπροέδρου και αντιπάλου του Ρικ Μάκαρ, η οποία θα προβλέπει καταμερισμό της εξουσίας.

Η σύρραξη στο Νότιο Σουδάν ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2013 στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που υπονομεύτηκαν από τους εθνοπολιτικούς ανταγωνισμούς που τροφοδότησε η αντιπαλότητα μεταξύ του Κιρ και του Μάκαρ.

Ο Κούντου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παράταση που αποφασίστηκε, συνάδει με τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης. Όλες αυτές οι τροπολογίες έχουν γίνει με πρωτοβουλία του προέδρου προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη. Αυτά τα (επιπλέον) 3 χρόνια έχουν στόχο να μας δώσουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε (…) στο να οργανώσουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» τόνισε ο ίδιος.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το Δεκέμβριο του 2013.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπάλων πλευρών οδηγήθηκαν σε τέλμα πριν από 3 εβδομάδες καθώς δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία ενώ ούτε ορίστηκε καμία ημερομηνία για την επανάληψή τους, αναγκάζοντας τους μεσολαβητές να υποστηρίξουν ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών έχουν αποτύχει στο καθήκον τους να επιτευχθεί η ειρήνη.

Στο μεταξύ ο στρατός ανέφερε ότι απώθησε μία επίθεση των δυνάμεων του Μάκαρ στην πολιτεία Γιούνιτι στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι δυνάμεις των ανταρτών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA) στο Νχιαλντίου και το Μπέντιου αλλά οι SPLA επικράτησαν. Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε να διευκρινίσουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού, συνταγματάρχης Φίλιπ Άγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη