Νέα συνάντηση Κέρι – Ζαρίφ στη Λωζάνη

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πυρηνικά υλικά που διαθέτει το Ιράν χρησιμοποιούνται για…

ειρηνικούς σκοπούς. Εξακολουθούμε να εξακριβώνουμε τη μη απόκλιση όλων των πυρηνικών υλικών που έχει δηλώσει το Ιράν, όμως δεν είμαστε ακόμη σε θέση να ανακοινώσουμε ότι όλα τα πυρηνικά υλικά στο Ιράν είναι για ειρηνικό σκοπό», είπε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο.

Στο μεταξύ νέα συνάντηση θα έχουν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης την Πέμπτη στη Λωζάνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι «θα μεταβεί στη Λωζάνη της Ελβετίας για να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ στις 26 Μαρτίου στο πλαίσιο των πυρηνικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από την Ομάδα 5+1», ανέφερε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο άνδρες έκαναν λόγο την προηγούμενη εβδομάδα για «προόδους» στις συνομιλίες τους με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) πριν τις 31 Μαρτίου, όμως χαρακτήρισαν τις διαπραγματεύσεις «δύσκολες».

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ με ανοικτή τους επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα περισσότεροι από το 80% των εκλεγμένων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν μια συμφωνία με την Τεχεράνη να επιβάλει «περιορισμούς» στο Ιράν επί δεκαετίες. Οποιοδήποτε καθεστώς ελέγχου και επαλήθευσης (συμφωνηθεί) θα πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση σε ύποπτα σημεία σε μικρό χρονικό διάστημα και οι επαληθεύσιμοι περιορισμοί στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να διαρκέσουν για δεκαετίες», αναφέρουν στην επιστολή τους οι 367 Αμερικανοί βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη