Τυνησία: Σιωπηλή συγκέντρωση έξω από το μουσείο Μπαρντό το απόγευμα

Δεκάδες ενώσεις και συνδικάτα της Τυνησίας καλούν σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα κοντά στο μουσείο του Μπαρντό, θέατρο της χθεσινής πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην Τύνιδα, στο όνομα της "εθνικής ενότητας στον…

αγώνα κατά της τρομοκρατίας". Απαντώντας στην τρομοκρατική επίθεση…οι εθνικές ενώσεις καλούν τους Τυνήσιους και τις Τυνήσιες σε σιωπηλή λαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 16.00 μπροστά στο μουσείο του Μπαρντό για να εκφράσουμε την εθνική μας ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", σύμφωνα με την πρόσκληση που υπογράφεται από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, την UGTT, φοιητητικά κινήματα , ενώσεις ανέργων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκκλήσεις για εθνική ενότητα απεύθυνονται σήμερα από τον Τύπο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Τυνησίας που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, την πρώτη μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα το 2002 κατά της συναγωγής της Τζέρμπα κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 14 Γερμανοί, δύο Γάλλοι και πέντε Τυνήσιοι.

Είναι επίσης η πρώτη φορά από την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011 που πολίτες γίνονται στόχος τρομοκρατικής ενέργειας στη χώρα που αποτελεί υπόδειγμα σταθερότητας και ανοίγματος στον αραβικό κόσμο, καθώς οι υπόλοιπες χώρες της "Αραβικής Ανοιξης" παραπαίουν ανάμεσα στο χάος και την καταστολή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Κρατικοί θεσμοί, κοινωνία των πολιτών μέσα ενημέρωσης και πολίτες καλούνται να κινητοποιηθούν σαν ένας άνθρωπος για να θέσουν τα συμφέροντας της πατρίδας επάνω από κάθε πολιτική, κορπορατιστική ή ιδεολογική άποψη", γράφει η εφημερίδα La Presse.

Το συνδικάτο UGTT καλεί στην "επιστράτευση των λαϊκών δυνάμεων και όλων των οργάνων του κράτους για να κηρυχθεί ολομέτωπος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας".

Ο ηγέτης του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα Ραχέντ Γανούσι δήλωσε "πεπεισμένος ότι "ο λαός της Τυνησίας θα σταθεί ενωμένος απέναντι στη βαρβαρότητα".

Ο τυνησιακός Τύπος αναφέρεται και στις εκατοντάδες των Τυνήσιων, περί τους 500, οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα, αφού πολέμησαν στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος. Αυτοί οι τρομοκράτες θέλησαν να μάς κάνουν να καταλάβουμε ότι παραμένουν ικανοί να κάνουν επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας και όχι μόνο στις ορεινές περιοχές της μεθορίου με την Αλγερία", γράφει η εφημερίδα Quotidien.

Εναντίον αυτών "η κινητοποίηση πρέπει να είναι γενική, η συνοχή πλήρης και το αίσθημα ευθύνης κοινό", γράφει η La Presse. Θέλω ο τυνησιακός λαός να καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας…Θέλω τυνησιακός λαός να είναι βέβαιος ότι … αυτοί οι προδότες θα εξοντωθούν", δήλωσε ο πρόεδρος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη