Οι νέοι Ελληνες μετανάστες ανανεώνουν την ομογένεια της Αυστραλίας

«Οι νέοι μετανάστες από την Ελλάδα, λειτουργούν ως «τροφοδότες και ανανεωτές των ομογενειακών οργανώσεων και δικτύων, μέσα από την ενσωμάτωσή τους στα οικογενειακά και φιλικά δίκτυα και την ένταξή τους στις δομές των παροικιών»…

υποστηρίζει ο άνθρωπος-κλειδί για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά, καθηγητής της Παιδαγωγικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Δαμανάκης, που βρέθηκε στην Αυστραλία για μία σειρά διαλέξεων.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών παρουσίασε τον συλλογικό τόμο «Νέα Μετανάστευση από και προς την Ελλάδα». Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» υποστήριξε ότι οι ογδόντα και πλέον χιλιάδες Ελληνοαυστραλοί παλιννοστούντες και νέοι μετανάστες «φαίνεται να αποτελούν μια κρίσιμη μάζα που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες τις παροικίες, δεδομένου μάλιστα ότι όλα αυτά τα άτομα καταλήγουν σε 3-4 μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο τη Μελβούρνη. Αυτοί οι νεο-αφιχθέντες αποτελούν μέχρι και το 20-25% του εκάστοτε συνολικού πληθυσμού ελληνικής καταγωγής, ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους».

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο κ. Δαμανάκης προέβη σε μία πρόβλεψη, υποθέτοντας ότι, έπειτα από μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής των νεομεταναστών, «θα συντελεστεί μια συνάντηση, αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ της δεύτερης και τρίτης γενιάς των παλαιών μεταναστών, από τη μια, και των νέων μεταναστών, από την άλλη. Αυτή τη φορά, όμως, στο επίπεδο των ελίτ. Υποθέτουμε, πως παλιές και νέες ελίτ θα συναντηθούν, θα αλληλεπιδράσουν, θα αλληλοεμπλουτιστούν και θα αναζητήσουν άξονες κοινής δράσης στο διαμορφούμενο νέο παγκόσμιο περιβάλλον» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έκανε την αισιόδοξη πρόβλεψη, ότι στα επόμενα χρόνια, οι μορφωμένοι Έλληνες θα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα των χωρών υποδοχής, συμβάλλοντας στην καινοτομία και την προαγωγή των επιστημών.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ