ΤΙ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΑΖΑΡΙ" ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Εναν τελευταίο συμβιβασμό, μια ύστατη ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, έβγαλε η...

χθεσινή πολύωρη οκταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά Αλέξης Τσίπρας και δανειστές συμφώνησαν στο να δοθεί στην Αθήνα χρόνος ολίγων ημερών προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις – μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα που θα τηρήσει απαρέγκλιτα. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα σταματήσει η πιστωτική ασφυξία και θα υπάρξει ροή χρήματος προς την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα κληθεί να συγκεκριμενοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει επειγόντως προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση μέρους του ποσού που είναι ακόμη διαθέσιμο από το πρόγραμμα δανεισμού της, δήλωσε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Δηλαδή να δώσει μέτρα κοστολογημένα που θα εφαρμόσει άμεσα.

Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες - Τι πήρε και τι έχασε ο Αλέξης Τσίπρας

Η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα έλεγε: Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής: Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες - Τι πήρε και τι έχασε ο Αλέξης Τσίπρας Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. »Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα μπορούσε να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα κι εκεί ο Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τη λίστα με τα μέτρα, ορισμένα άμεσης προτεραιότητας και εφαρμογής, που πρέπει να πάρει η χώρα. Εφόσον οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του πειστούν για τις προθέσεις της Ελλάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει εκταμίευση μέρους των δόσεων.

Ιδιαίτερα σημαντικό στην ανακοίνωση είναι το γεγονός ότι τονίστηκε πως η συγκέντρωση πληροφοριών γίνεται στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει στο εξής τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται εδώ να εμποδίζονται στην εργασία τους. Ηταν άλλωστε ένα θέμα που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Ζ.Κ. Γιούνκερ ο οποίος μίλησε σε έντονο ύφος κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Θετικά και αρνητικά Αυτό που κέρδισε η Ελλάδα είναι μια προθεσμία λίγων ημερών. Επίσης πέτυχε την επαναβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα Grexit και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά τη ρευστότητα. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα γίνει καμιά αξιολόγηση στο πλαίσιο του γνωστού «μέιλ Χαρδούβελη».

Θετικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, οπότε όλα μπορούν να κυλήσουν ομαλά αμέσως μετά το Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας πέτυχε να τελειώσει το μνημόνιο (όπως λέει η κυβέρνηση) αλλά και τον έλεγχο με το μοντέλο της τρόικας.

Στα αρνητικά είναι το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, ο ελάχιστος χρόνος που έχει για να καταθέσει τις προτάσεις της. Επίσης, το γεγονός ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να δείξει στο Eurogroup σημαντικό πρόοδο στο κομμάτι των δεσμεύσεων για μέτρα, τα οποία υποστηρίζει ότι δεν θα είναι υφεσιακά. Μένει να δούμε τι θα συμβεί με τις αντιρρήσεις της Ευρώπης για τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο. Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το θρίλερ

Η συζήτηση κράτησε πάνω από 3 ώρες και όπως λένε κοινοτικές πηγές υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, για τις οποίες ενημέρωσε τους εταίρους ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τις 15 Απριλίου.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit και χαμηλώνοντας τους τόνους. Ωστόσο, η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 15 Απριλίου βάζει ήδη ένα ορόσημο για το πότε πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μέχρι πότε η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα που θα λάβει.

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, στην Ελλάδα τέθηκαν ορισμένοι όροι, όπως να σταματήσει το «κρυφτούλι» με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και να προχωρήσει η Αθήνα σε σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να της κάνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας πέτυχε να δεσμευτούν οι εταίροι ότι θα χαλαρώσει ο σφιχτός κλοιός στη χώρα με όπλο τη ρευστότητα.

H οκταμερής τελικά συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκίνησε στις 11.30 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο τέλος προστέθηκε και ο Λετονός πρωθυπουργός που προεδρεύει της ΕΕ.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη