Ο Ολάντ καταδίκασε την επίθεση στην Τυνησία

O πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και σύσσωμος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος εξέφρασαν την Τετάρτη την «αλληλεγγύη» τους και την πλήρη «υποστήριξη» της Γαλλίας στην Τυνησία, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό,…

όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 ξένοι τουρίστες. Τηλεφώνησα αμέσως στον πρόεδρο της Τυνησίας προκειμένου να του εκφράσω την αλληλεγγύη μας και την στήριξή μας σε αυτή τη δοκιμασία» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Μουσείο του Λούβρου. Κάθε φορά που διαπράττεται ένα τρομοκρατικό έγκλημα, μας αφορά όλους». Νιώθουμε οδύνη, σκέφτομαι τα θύματα του Μουσείου Μπαρντό, σκέφτομαι αυτούς τους άνδρες και αυτές τις γυναίκες που, για μία ακόμη φορά, δολοφονήθηκαν με τον πιο άνανδρο τρόπο, σκέφτομαι τους τουρίστες που είχαν πάει για να θαυμάσουν την Τυνησία, σκέφτομαι τους Τυνήσιους που φιλοξενούν ήδη πολλούς πρόσφυγες και που έχουν επιτύχει μια εξαίρετη δημοκρατική μετάβαση, στην χώρα της Αραβικής Άνοιξης» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αυτή «η τρομοκρατική επίθεση (…) αποτυπώνει με τον πλέον σκληρό τρόπο τις απειλές τις οποίες όλοι μας αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στον κόσμο» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Οι γαλλικές αρχές συνιστούν στους υπηκόους τους «να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφυλακή», καταρχάς ωστόσο επιθυμούν να στείλουν ένα «μήνυμα αλληλεγγύης». Τα θερμά (του) συλλυπητήριά και την αλληλεγγύη (του)» απέστειλε στους συγγενείς των θυμάτων ο πρόεδρος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σημείωσε ότι «περισσότερο από ποτέ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί της πρέπει να πολεμήσουν χωρίς να επιδείξουν αδυναμία την τρομοκρατική βαρβαρότητα όπου και αν βρίσκεται (…) καθώς είναι ο εχθρός του πολιτισμού». Οι τρομοκράτες θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τυνησία, η οποία (…) αποτελεί το μοναδικό αραβικό Κράτος που μπόρεσε να οικοδομήσει τον τελευταίο καιρό δημοκρατικούς θεσμούς και συνιστά επομένως έναν προμαχώνα εναντίον του θρησκευτικού φανατισμού και της τρομοκρατίας» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί σε ένα δελτίο τύπου.

Δικαστική έρευνα για το μακελειό ξεκίνησε στη Γαλλία Την ίδια ώρα, μία δικαστική έρευνα ξεκίνησε στη Γαλλία με αντικείμενο την πολύνεκρη επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό στην Τύνιδα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστική πηγή.

Η έναρξη της έρευνας, την οποία αποφάσισε η διεύθυνση αντιτρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού, αποτελεί μια συνηθισμένη διαδικασία στη Γαλλία, όταν υπήκοοί της περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων μιας επίθεσης ή δυστυχήματος που έχει συμβεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, 6 Γάλλοι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης εναντίον του Μουσείου Μπαρντό.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη