Σουβλάκι ή πίτσα; Τελικά ποιο παχαίνει περισσότερο;

Η μισή παρέα αγαπά την πίτσα με τα λιωμένα τυριά της και τα πικάντικα σαλάμια της. Η άλλη μισή προτιμά σουβλάκι, πιστεύοντας πως ... είναι λιγότερο παχυντικό. Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Το σουβλάκι Το πιο γνήσιο ελληνικό junk food είναι ίσως από τα πιο θρεπτικά φαγητά, καθώς περιέχει ταυτόχρονα κρέας και λαχανικά, όμως όσο πιο πολύ το «φορτώνουμε» τόσο πιο παχυντικό γίνεται. Η λαδωμένη πίτα, η σος, οι τηγανιτές πατάτες, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, είναι στοιχεία από το σουβλάκι που όσο προστίθενται τόσο αυξάνουν τις θερμίδες του. Ενδεικτικά, ένα μόνο σουβλάκι με πίτα λαδωμένη, πατάτες τηγανιτές, σος και γύρο χοιρινό μπορεί να φτάσει τις 700 θερμίδες! Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να απολαύσετε το σουβλάκι αν προσέχετε την διατροφή σας είναι να επιλέγετε την πιο light εκδοχή του. Καταρχάς επιλέξτε πίτα αλάδωτη, για να γλυτώσετε και από περιττές θερμίδες και από trans λιπαρά, τα οποία βλάπτουν τον οργανισμό. Αν η πίτα είναι και ολικής άλεσης ακόμα καλύτερα, γιατί είναι πιο χορταστική. Δεύτερον, προτιμήστε για κρέας να βάλετε καλαμάκι κοτόπουλο, το οποίο έχει τις λιγότερες θερμίδες και από το χοιρινό και από τον γύρο (130 θερμίδες ανά καλαμάκι κοτόπουλο). Τρίτον, γεμίστε το σουβλάκι σας με λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι), τα οποία προσθέτουν θρεπτικά στοιχεία και κάνουν το γεύμα πιο πλήρες, και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και τις σος με βάση τη μαγιονέζα που περιέχουν πολλά «κακά» λιπαρά. Αντί για κάποια άλλη λιπαρή σος προτιμήστε είτε τζατζίκι είτε μουστάρδα. Έτσι, ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα και τζατζίκι έχει περί τις 300 θερμίδες. Η πίτσα Με αγάπη από την Ιταλία, η πίτσα στην Ελλάδα έχει βέβαια …μεταλλαχθεί και από γρήγορο, ελαφρύ σνακ ή ορεκτικό που θεωρείται στην γειτονική χώρα, αποτελεί βάση για να στοιβαχτούν πάνω της όλα τα τυριά και αλλαντικά του κόσμου! Ωστόσο, ενώ ένα μόνο κομμάτι από μία πίτσα «Σπέσιαλ» μπορεί να περιέχει 380 θερμίδες (αλλά, φυσικά, κανείς δεν τρώει μόνο ένα), υπάρχει τρόπος να την απολαύσει κανείς σε πιο light εκδοχή. Έτσι, ξεκινώντας από την ζύμη, μπορείτε να την ζητήσετε λεπτή (αντί για αφράτη), αλλά και σικάλεως, για να σας χορτάσει περισσότερο. Αναφορικά με τα υλικά που θα επιλέξετε να βάλετε από πάνω, πέρα από την σάλτσα ντομάτας, μπορείτε πάντα να αρκεστείτε σε τυρί μοτσαρέλα ή κάποιο άλλο τυρί light, αν θέλετε μια πραγματικά ελαφριά πίτσα. Ενδεικτικά,ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα Μαργαρίτα με λεπτή ζύμη περιέχει 180 θερμίδες. Κάθε υλικό που προσθέτετε επιπλέον αυξάνει τόσο τις θερμίδες όσο και τα λιπαρά. Αν προσέχετε, λοιπόν, την διατροφή σας καλό είναι να αποφύγετε τα αλλαντικά (σαλάμι, μπέικον, λουκάνικο), τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, ενώ πιθανώς να περιέχουν και βλαβερές ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες. Προτιμήστε, στην θέση τους, φέτες γαλοπούλας ή κομματάκια κοτόπουλο. Συμπληρώστε στην πίτσα λαχανικά, τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών και επιπλέον αυξάνουν το μέγεθος του κορεσμού. Μία πίτσα «vegetarian» αποτελεί, λοιπόν, εξαιρετική επιλογή. Κι αν θέλετε να την νοστιμίσετε περισσότερο, μπορείτε να ζητήσετε να σας βάλουν επιπλέον σάλτσα ντομάτας! Τέλος, καθώς η πίτσα «έρχεται» σε κομμάτια και η πρόκληση να ξεφύγετε τρώγοντας πολλά από αυτά είναι μεγάλη, αρκεστείτε σε 2 ή 3 και συμπληρώστε το γεύμα σας με μπόλικη σαλάτα για να χορτάσετε! yahoo.com

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη