Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας;

Σας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός ότι πολλές αλλεργίες μπορεί να προκαλούνται από τα σεντόνια και το μαξιλάρι στα οποία κοιμόμαστε;..

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ κάθε πότε αλλάζετε τα σεντόνια στο κρεββάτι σας; Μήπως το άσθμα, ή η αλλεργική ρινίτιδα που σας ταλαιπωρεί είναι και θέμα σεντονιών. Διαβάστε γιατί πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας και κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζουμε. Είναι γεγονός ότι το βράδυ στο κρεββάτι μας και στο μαξιλάρι μας κοιμούνται μαζί μας τα περίφημα ακάρεα. Κάτι μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι και οι οποίοι ευθύνονται για πολλές αλλεργίες, για άσθμα κ.α. Στην Αγγλία οι αλλεργιολόγοι προειδοποιούν τις νοικοκυρές να αλλάζουν σεντόνια όσο πιο συχνά μπορούν και εάν είναι δυνατόν να τα αλλάζουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό το πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε μια έρευνα που έκανε το τμήμα ιατρικής, διαπίστωσε ότι σε ένα δείγμα 2000 Βρετανών μόλις το 40%, αλλάζει τα σεντόνια από τα κρεβάτια του, μια φορά την εβδομάδα. Στην ίδια έρευνα το 36% τα αλλάζει κάθε 15 ημέρες και το 17%, αλλάζει τα σεντόνια του μια φορά το μήνα. Τέλος το 1% είπε ότι αλλάζει σεντόνια μια φορά το χρόνο! Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες είναι πιο επιμελείς από τις γυναίκες και συνήθως εκείνοι και όχι οι νοικοκυρές είναι που επιμένουν να αλλάξουν συχνά τα σεντόνια. Ο δρ Άνταμ Φοξ , παιδοαλλεργιολόγος από το Νοσοκομείο Saint Thomas του Λονδίνου, τόνισε ότι τα βρώμικα σεντόνια μπορεί να επιδεινώσουν κάποια προβλήματα υγείας και συνέχισε: “Η καλή υγιεινή στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας. Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας. Επιπλέον, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.” Αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον (μαζί με τη ζέστη του σεντονιού και της κουβέρτας) ιδανικό για τα ακάρεα. Τα ακάρεα δημιουργούν αποικίες και τα περιττώματα τους που αφήνουν στα σεντόνια μας προκαλούν αλλεργίες και άσθμα. Ακόμη και έκζεμα όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Και ο δρ Φοξ καταλήγει: “Για να προστατευθούμε, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Αλλαγή των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα και πλύσιμο στους 60 βαθμούς, ανεξάρτητα εάν έχουμε ή όχι αλλεργική προδιάθεση. Όσοι παρουσιάζουν αλλεργίες πάντως θα πρέπει να τα αλλάζουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη