Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν

Έχουμε την τάση να ταυτίζουμε τις παθήσεις των πνευμόνων με τις δυσκολίες στην αναπνοή, όμως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας ενεργοποιήσουν να επισκεφθούμε τον γιατρό μας. Ο «συνήθης ύποπτος» πίσω από τα προβλήματα των πνευμόνων είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι δύο βασικότερες παθήσεις που συμβάλλουν στη ΧΑΠ είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Δείτε ποια είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν δυσλειτουργία των πνευμόνων.

1. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας Μια δυσλειτουργία στους πνεύμονες συνεπάγεται μειωμένη οξυγόνωση όλων των κυττάρων και των ιστών του σώματος. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί ένα μόνιμο αίσθημα κούρασης. Επίσης, εκκινεί ένας φαύλος κύκλος όπου η έλλειψη ενέργειας μας κρατά μακριά από τη γυμναστική και η αποχή από τη γυμναστική μάς δυσκολεύει να διατηρήσουμε τις αντοχές μας. 2. Δύσπνοια Η δύσπνοια και το συχνό λαχάνιασμα μπορεί να οφείλονται σε αδυναμία πλήρους κένωσης των πνευμόνων ή «παγίδευσης» αέρα στη θωρακική κοιλότητα.

3. Πνευματική σύγχυση Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί ποσοστό 15-20% των συνολικών αποθεμάτων οξυγόνου του οργανισμού. Επομένως, ο μειωμένος ρυθμός οξυγόνωσης οδηγεί σε πτώση της νοητικής απόδοσης, έλλειψη συγκέντρωσης και υπνηλία.

4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους Σε προχωρημένο στάδιο, η πνευμονοπάθεια –ιδιαίτερα η ΧΑΠ– χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φλεγμονής. Η φλεγμονή συμβάλλει στην απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στον δείκτη της ζυγαριάς ως απώλεια βάρους.

5. Επίμονος βήχας Ο βήχας που δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας, ίχνη αίματος ή πυρετό, πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό. Η επίσκεψη στον ειδικό επιβάλλεται όταν η βήχας επιμένει για περισσότερο από 3 εβδομάδες και δυσκολεύει όλο και περισσότερο την αναπνοή όσο περνούν οι μέρες.

6. Πόνος στο στήθος Οι ενοχλήσεις στο στήθος είναι το «σήμα κατατεθέν» της καρδιοπάθειας, ωστόσο μπορεί να οφείλονται και σε δυσλειτουργία των πνευμόνων. Η φλεγμονή που προκαλεί ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα του θώρακα και οδηγεί σε πόνο ονομάζεται πλευρίτιδα.

7. Αποχρωματισμός του δέρματος Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος, προσδίδοντας στην επιδερμίδα μια υγιή ροδαλή λάμψη. Εάν τα χείλη και τα δάχτυλα των χεριών και/ή των ποδιών έχουν μελανή ή γκρίζα απόχρωση, πιθανώς δεν οξυγονώνονται στον βαθμό που πρέπει. Ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται συνήθως όταν η πνευμονοπάθεια είναι αρκετά προχωρημένη.

8. Αναπνευστικός συριγμός Ο αναπνευστικός συριγμός είναι αποτέλεσμα απόφραξης των αεραγωγών του σώματος. Παθήσεις που συνδέονται με την εν λόγω επιπλοκή είναι, μεταξύ άλλων, το άσθμα και το εμφύσημα. Πηγή: prevention.com, onmed.gr

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη