Η γλυκιά μας ζάχαρη έρχεται να μας εκπλήξει… πικρά!

Στους σύγχρονους και γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουμε μία υγιή ισορροπία όσον αφορά την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών στη... διατροφή μας. Η ζάχαρη είναι ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Τα κύτταρα στο σώμα μας πρόκειται να πεθάνουν χωρίς αυτήν. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, όμως, επιφέρει προβλήματα υγείας, όπως κακή στοματική υγεία, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Για να διατηρήσετε τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πόση ζάχαρη υπάρχει στα τρόφιμα που τρώτε. Παρακάτω, παραθέτουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη διαφόρων τροφίμων και αναψυκτικών. Λίγα λόγια για τη γλυκιά μας… ζάχαρη

Τα τρία κύρια είδη ζάχαρης είναι η σακχαρόζη, η λακτόζη και η φρουκτόζη. Ακόμη και αν τα κύτταρά μας χρειάζονται τη ζάχαρη (γλυκόζη) για να επιβιώσουν, εάν σημειωθεί αυξημένη πρόσληψή της αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association/ΑΗΑ) έχει τονίσει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα «δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά» και είναι μόνο κενές θερμίδες «που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση κιλών ή ακόμα και στην παχυσαρκία δημιουργώντας καρδιαγγειακά προβλήματα». Η επίγνωση λοιπόν και η ενημέρωση της περιεκτικότητας της ζάχαρης στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Στις αρχές του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κάλεσε για μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης στο 5% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και η φθορά των δοντιών. Οι διατροφολόγοι με τη σειρά τους θέτουν όρια και τονίζουν ότι η κατανάλωσή της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 13 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Ας ρίξουμε μία ματιά στην περιεκτικότητα των σακχάρων στις παρακάτω τροφές και τα ποτά.

Η περιεκτικότητα ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά… μας εκπλήσσει!

Πόση ζάχαρη εμπεριέχεται σε σοκολάτες και γλυκά;

Η σοκολάτα θα πρέπει πάντα να θεωρείται μια περιστασιακή απόλαυση όπως θα διαπιστώσετε.

Σοκολάτα γάλακτος (44 γραμμ.): 5,75 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μπάρες σνίκερς: 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μικρά ζαχαρωτά: 14,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Καραμέλα (κομμάτι 10 γραμμ.): 1,7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μπάρα twix: 2,75 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Γλυκά του κουταλιού (100 γραμμάρια): 11,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Η γλυκιά μας ζάχαρη έρχεται να μας εκπλήξει… πικρά!Πόση ζάχαρη περιέχουν τα αναψυκτικά;

Τα μη αλκοολούχα ποτά συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Coca cola (ποτήρι): 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Red Bull (ποτήρι): 7,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Λεμονάδα (ένα ποτήρι): 5,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Πορτοκαλάδα αναψυκτικό (ένα ποτήρι): 2,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Ζεστή σοκολάτα (μια κούπα): 4,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Φρούτα smoothies (ένα ποτήρι): 3,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισήμανε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων του ενός αναψυκτικού την ημέρα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Πόση ζάχαρη περιέχουν τα δημητριακά για πρωινό; ανά 100 γραμμάρια)

Δημητριακά πρωινού σε ένα μπολ:

Alpen: 5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Cheerios: 1,1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Corn Flakes: 2,4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Cocoa Krispies: 9,6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Froot Loops: 10,6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Δημητριακά με μέλι: 14 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Special K: 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Banana Crunch Nut: 4,7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Η Marlene Schwartz, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd δήλωσε: «Αν και οι εταιρείες δημητριακών έχουν κάνει μικρές βελτιώσεις στη διατροφή του παιδιού, η ποιότητά τους εξακολουθεί να είναι χειρότερη σε σχέση με τα προϊόντα που απευθύνονται σε ενήλικες. Έχουν 56% περισσότερη ζάχαρη, περισσότερες ίνες και 50% περισσότερο νάτριο».

Η γλυκιά μας ζάχαρη έρχεται να μας εκπλήξει… πικρά!Πόση ζάχαρη περιέχουν τα φρούτα;

Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, ένα είδος σακχάρου. Τα φρέσκα φρούτα δεν έχουν «προσθήκη ζάχαρης», αλλά, όπως θα διαπιστώσετε, περιέχουν σάκχαρα από 1 κουταλάκι έως 3 περίπου. Ανά 100 γραμμάρια Μπανάνες: περιέχουν περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (φρουκτόζη).

Μάνγκο: 3,2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μήλα: 2,6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Ανανάς: 2,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Σταφύλια: 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Λεμόνια: 0,6 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Ακτινίδια: 2,3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Βερίκοκα: 2,3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Φράουλες: 1,3 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Ντομάτες: 0,7 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Γιατί τελικά θα πρέπει να παρακολουθώ την πρόσληψη της ζάχαρης μου; Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτρέπει τους ανθρώπους να μειώσουν τις ποσότητες ζάχαρης στα φαγητά τους λόγω των κινδύνων που μπορεί να επιφέρει στην υγεία:

Παχυσαρκία: Οι επιστήμονες στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Μία διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αυξάνει την πίεση του αίματος στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στη Διάσκεψη της 63ης Υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Καρδιοπάθεια: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory School of Medicine και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν καρδιακά νοσήματα.

Διαβήτης τύπου 2: Η έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με διαβήτη τύπου 2. flowmagazine.gr

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ