Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

όσο πιο πολύ κάθεται κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από το αν κάποιος κάνει γυμναστική ή όχι. Φαίνεται κυρίως ότι όσο πιο πολύ κάθεται κάποιος και δεν κινείται στον

εργασιακό του χώρο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρος ή όχι.

Οπότε θα βοηθούσε αν ο καθένας από εμάς απλά μείωνε το χρόνο καθισιού στη δουλειά του. Σε αυτό θα έπρεπε να συμβάλουν τα κράτη ώστε να βοηθήσουν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις. Ακόμα και η χρήση σκάλας στο χώρο εργασίας για μετάβαση από ένα όροφο στον άλλο, πιθανόν να αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο που, εάν υιοθετηθεί μαζικά από τους εργαζομένους, μπορεί να τους προσφέρει πολλά στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και η εντατική άσκηση στο γυμναστήριο ενδεχομένως να αποδειχτεί ανεπαρκής στο να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σε περίπτωση που ένας άνθρωπος ακολουθεί εντελώς καθιστική ζωή. 

Αυτό έδειξαν αναλύσεις που έγιναν σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν ενήλικες και εξέτασαν τον ελεύθερο χρόνο που δαπανάται στο καθισιό και τη φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τη θνησιμότητα. 

Μετά από προσαρμογή για το κάπνισμα, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλους παράγοντες κινδύνου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος καθισιού ήταν άμεσα συνδεδεμένος τον κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες και άνδρες.

Σημειώνεται πως, ακόμη μεγαλύτερος βρέθηκε να είναι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.). Το αξιοσημείωτο είναι, ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή). Στις περιπτώσεις βέβαια που τα άτομα δεν έκαναν καθόλου φυσική δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αυξανόταν ακόμα περισσότερο.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Ακόμη και σε άτομα που έκαναν μέτρια φυσική δραστηριότητα για περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα, βρέθηκε ότι αυτοί που παρακολουθούσαν τηλεόραση για πάνω από 7 ώρες την ημέρα παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και από νοσήματα της καρδιάς, σε σχέση με εκείνους που παρακολουθούσαν μέχρι 1 ώρα τη μέρα.

Στην Αμερική μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η μείωση του υπερβολικού καθισιού, σε λιγότερο από 3 ώρες τη μέρα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ατόμων αυτών μέχρι και 2 χρόνια και η λιγότερη παρακολούθηση τηλεόρασης για πάνω από 2 ώρες την ημέρα.

Η καθιστική ζωή έχει βρεθεί μεταξύ άλλων, ότι έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης, της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης κ.ά.
..
..
                                                                   --> ...
                                         
 .. ergatodikeomata.blogspot.com/ .
tampouloukia.gr/

Share/Bookmark
Post A Comment - - ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ --->>>
  • - - Site - - Comment using
  • - - Facebook - - Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]