Δείτε πως θα παραμένετε ψύχραιμοι όταν το παιδί σας… τρελαίνει!

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό. Υπάρχουν στιγμές που αναγνωρίζουμε ότι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι χάρη στα παιδιά μας, επιδεικνύουμε καλή συμπεριφορά, είμαστε περισσότερο ειλικρινείς, συγχωρούμε πιο εύκολα, είμαστε καλοί και τρυφεροί. Υπάρχουν, όμως, και
στιγμές που τα παιδιά μας κάνουν να φαινόμαστε σαν τέρατα. Στιγμές που είμαστε κουρασμένοι, εξαντλημένοι, στρεσαρισμένοι σε αδιανόητο βαθμό και συμπεριφερόμαστε χειρότερα από νήπια. Ουρλιάζουμε, κοκκινίζουμε, εξοργιζόμαστε!

Το να χάνουν κάποιες φορές οι γονείς την υπομονή τους είναι φυσιολογικό –αν και καθόλου ευχάριστο. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να περιορίζει κανείς τα έντονα ξεσπάσματα και να διατηρεί, όσο γίνεται, την ψυχραιμία και τον έλεγχο. Η παιδοψυχολόγος Dr. Joan Munson εξηγεί πώς θα το καταφέρετε και υποστηρίζει πως, εφόσον το πετύχετε, θα δείτε πολύ σημαντική αλλαγή τόσο στην δική σας όσο και στην συμπεριφορά του παιδιού σας.

Αναγνωρίστε τι είναι αυτό που σας «τρελαίνει»

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε όταν το παιδί σας «βγάζει από τα ρούχα» σας είναι το γιατί. Κατανοώντας τι εκνευρίζει εσάς ως γονείς, είναι εξίσου σημαντικό με το να κατανοήσετε τι εκνευρίζει το παιδί και μόνο έτσι μπορείτε να το βοηθήσετε να ελέγχει τον εαυτό του. Μπορεί, για παράδειγμα, αυτό που σας «τρελαίνει» να είναι η κακή συμπεριφορά του παιδιού. Όταν ξυπνά με νεύρα ή αντιμιλά σε ό,τι του λέτε είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επικεντρωθείτε στο πώς νιώθετε τη στιγμή εκείνη: Σφίγγεται ο αυχένας σας, κοκκινίζετε και ανεβαίνει η θερμοκρασία σας. Με το ζόρι συγκρατείτε τα σκληρά λόγια. Αναγνωρίζοντας πώς νιώθετε μπορείτε πιο εύκολα να σκεφτείτε «τώρα ξεφεύγεις από τον έλεγχο. Συγκρατήσου!». Έχετε ήδη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα!

Βρείτε νέες διόδους επικοινωνίας

Αυτό που μετανιώνουν περισσότεροι οι γονείς, όταν χάνουν την ψυχραιμία τους, είναι ο τρόπος με τον οποίον μίλησαν στο παιδί τους. Πολύ συχνά οι γονείς χρησιμοποιούν λάθος διόδους επικοινωνίας προς το παιδί, επηρεασμένοι ίσως από το πώς επικοινωνούσαν με τους δικούς τους γονείς όταν ήταν παιδιά. Μπορεί, λοιπόν, την στιγμή που εκνευρίζονται να φωνάξουν, να χρησιμοποιήσουν σαρκαστικά ή υποτιμητικά σχόλια, να βάλουν υπερβολικές τιμωρίες ή απλά να αποσυρθούν σε ένα άλλο δωμάτιο. Είναι πολύ εύκολο να αντιδράσει έτσι ένας γονιός, ειδικά όταν έχει μπροστά του ένα πιτσιρίκι που ουρλιάζει και πετά πράγματα. Για ακόμα μία φορά, όμως, είναι σημαντικό να θυμηθείτε ότι αποτελείτε πρότυπο προς το παιδί σας και με τον τρόπο σας του δείχνετε πώς να αντιμετωπίζει και το ίδιο τον θυμό και τα νεύρα –τον ίδιο τρόπο θα μάθει να χρησιμοποιεί και το παιδί σας τόσο σε μικρή όσο και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκδηλώνετε τα νεύρα και την αγανάκτησή σας μπροστά στο παιδί. Μερικές φορές είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν τα παιδιά ότι δεν είστε χαρούμενοι. Αρκεί να προσπαθείτε να το δείχνετε με σωστούς τρόπους. Να αναζητάτε, δηλαδή, πιο εποικοδομητικές διόδους επικοινωνίας. Ποιες είναι αυτές;

Βρείτε την σωστή στρατηγική για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας

Το να βρείτε την δική σας στρατηγική ψυχραιμίας θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε λόγια και πράξεις που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε. Δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες:

Απομακρυνθείτε (κυριολεκτικά): Όταν αντιλαμβάνεστε ότι είστε έτοιμοι να χάσετε τον έλεγχο, απομακρυνθείτε από το παιδί. Αυτό όχι μόνο θα σας αποτρέψει από το πείτε και να κάνετε λάθος πράγματα, αλλά και θα διδάξει στο παιδί έναν αποδεκτό τρόπο για να διαχειρίζεται τον θυμό του. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορείτε, επίσης, να πείτε «δεν είμαι έτοιμη να σου μιλήσω αυτή τη στιγμή, γι’αυτό θέλω να μείνω μόνη μου για λίγη ώρα, μέχρι να ηρεμήσω.»

Πάρτε βαθιές ανάσες: Όταν είστε έτοιμοι να εκραγείτε, σταματήστε ό,τι λέτε ή κάνετε, καθίστε και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Αυτό μπορεί να εκνευρίσει ακόμα περισσότερο τα παιδιά σας, όμως… πιάνει! Αφιερώστε μερικά λεπτά στο να επικεντρωθείτε στις εισπνοές και τις εκπνοές σας -κάντε το τουλάχιστον δέκα φορές- και θα επιστρέψετε στο «θέμα» σας πιο ήρεμη.

Μετρήστε μέχρι το 10: Πριν ανοίξετε το στόμα σας και πείτε κάτι που μπορεί μετά να μετανιώσετε, κάντε παύση και μετρήστε μέχρι το δέκα, μέχρι να ηρεμήσετε λίγο. Αν την στιγμή εκείνη έχετε πραγματικά ξεφύγει από τον έλεγχο και χρειάζεστε πολύ περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσετε, μετρήστε μέχρι το 100!

Μακροπρόθεσμη στρατηγική: Για να είστε πάντα περισσότερο ψύχραιμη στα καθημερινά ξεσπάσματα των παιδιών που σας «τρελαίνουν», το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ασχοληθείτε με κάποια σωματική άσκηση. Όσο πολυάσχολοι κι αν είστε, χρειάζεστε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, για να βρίσκετε τις ισορροπίες σας. Μπορείτε, λοιπόν, να γραφτείτε σε μαθήματα γιόγκα, διαλογισμού, να κάνετε ποδήλατο ή έστω να περπατάτε –αν είναι δυνατόν σε καθημερινή βάση.

Επικοινωνείτε ήρεμα

Προκειμένου να υπάρχει υγιής επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το παιδί, είναι βασικό να είστε και οι δύο ήρεμοι. Μην προσπαθήσετε, λοιπόν, να του μιλήσετε όταν είστε και οι δύο εκτός εαυτού. Κι αν μιλήσετε, προσπαθήστε τα λόγια σας να είναι πολύ μετρημένα και συγκεκριμένα: Πραγματικά δεν μου αρέσει να επιστρέφω από την δουλειά και να βρίσκω το δωμάτιό σου σε αυτή την κατάσταση. Σε παρακαλώ, συμμάζεψέ το τώρα.» Δεν μου αρέσει να πειράζεις τον αδερφό σου και να τον κάνεις να κλαίει. Η επίπτωση της πράξης σου θα είναι να παραμείνεις μόνος σου στο δωμάτιό σου για 20 λεπτά, μέχρι να δείξεις καλύτερη συμπεριφορά.» Το ξέρεις πως ο κανόνας στο σπίτι μας είναι να κάνεις πρώτα τα μαθήματά σου και μετά να δεις τηλεόραση. Δεν θα δεις άλλη τηλεόραση απόψε.»

Όταν έχετε πει ό,τι είχετε να πείτε, προχωρήστε σε ένα άλλο θέμα, μην διαιωνίζετε αυτό που σας εκνεύρισε.

Απολογηθείτε όταν κάνετε λάθος

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας είναι να αναγνωρίζετε πότε έχετε κάνει λάθος και να απολογείστε. Για κάποιους γονείς αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί πιστεύουν ότι αν παραδεχθούν τα λάθη τους χάνουν μέρος της ισχύος τους ή δείχνουν αδύναμοι. Σκεφτείτε, όμως, τι θέλετε να μάθετε στο παιδί σας για τις σχέσεις των ανθρώπων. Δεν θέλετε να του μάθετε ότι όταν έχει αδικήσει κάποιον, οφείλει να απολογηθεί; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης του γονιού, όταν παραδέχεται τα λάθη του και προσφέρει μια ειλικρινή συγνώμη. Με τον τρόπο αυτόν δείχνετε στο παιδί σας ότι είστε άνθρωπος και ότι ακόμα και οι γονείς μπορεί κάποιες φορές να κάνουν λάθη.

Βρείτε υποστήριξη Επιλέξτε κάποιους έμπιστους φίλους, οι οποίοι είναι επίσης γονείς, για να σας στηρίζουν με τις συμβουλές και τις εμπειρίες τους, όσο τα παιδιά σας είναι μικρά. Βρείτε γονείς με τους οποίους να έχετε κοινές αντιλήψεις και στους οποίους μπορείτε να εκμυστηρευτείτε τις στιγμές που έχετε ξεφύγει από τον έλεγχο και έχετε νιώσει ενοχές. Φροντίστε να κάνετε και εσείς το ίδιο, όταν αντιμετωπίζουν εκείνοι «δύσκολες» στιγμές με τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα, αποφύγετε να συζητάτε τέτοια θέματα με φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας, οι οποίοι σας κατακρίνουν και σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα για τον τρόπο με τον οποίον μεγαλώνετε τα παιδιά σας, καθώς τα άτομα αυτά όχι μόνο δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε, αλλά θα απορροφήσουν και όλη σας την ενέργεια.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας

Τέλος, όπως συγχωρείτε το παιδί σας για τα λάθη του και τη μη αποδεκτή συμπεριφορά του, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τον εαυτό σας. Οι γονείς είναι τρομερά σκληροί με τον εαυτό τους, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει λόγω των τρομερά έντονων συναισθημάτων αγάπης και ενδιαφέροντος που έχουν για τα παιδιά τους, καθώς και λόγω της επιθυμίας τους να τα κάνουν πάντα, όλα σωστά. Δεν υπάρχει, όμως, γονιός που να τα κάνει πάντα, όλα σωστά. Οι περισσότεροι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να περάσουν έστω μία μέρα που δεν θα «βγουν έξω από τα ρούχα τους». Όσες φορές, όμως, κι αν εκνευριστείτε μέσα στη μέρα, ο σκοπός είναι να αναγνωρίσετε ποιο ήταν το λάθος σας και να δεσμευτείτε να μην το επαναλάβετε. Ξεκινάτε κάθε μέρα σας με την πίστη ότι σήμερα θα είστε καλύτερος γονιός, συγχωρέστε τον εαυτό σας όταν θα έχετε κάνει λάθος και επιβραβεύστε τον όταν θα έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε!

Πηγή

Via

 www.adieXodos.gr


Share/Bookmark -
Comment
  • Comment using Blogger
  • Για τα σχόλια σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ Facebook Comment using Facebook
  • Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]