Μπορώ να πιω γάλα μετά την ημερομηνία λήξης;



Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει να ανοίξουμε το ψυγείο , να δούμε ότι το φρέσκο γάλα έχει λήξει και να βρεθούμε στο δίλημμα αν κάνει να το πιούμε ή να το ...
πετάξουμε·ή να παρατηρήσουμε ότι έληξε αφού το έχουμε ήδη πιει και να σκεφτόμαστε αν ήταν επικίνδυνο για την υγεία μας.

Στο παστεριωμένο γάλα, τα περισσότερα από τα πολύ επικίνδυνα βακτήρια έχουν εξουδετερωθεί. Αλλά ακόμα και το παστεριωμένο γάλα αρχίζει... να χαλάει γρήγορα και παραμένει σχετικά φρέσκο το πολύ για δυο ημέρες μετά την Ημ.λήξης. Επίσης και άλλοι παράγοντες, όπως να αφήνεται το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνουν το γάλα να χαλάσει πιο γρήγορα. Ακόμη και η θερμοκρασία του ψυγείου σας, η οποία είναι συνήθως μικρότερη από αυτή των ψυγείων στα σούπερ μάρκετ, μπορεί να επηρεάσει.

Τα βακτήρια που κάνουν το γάλα να ξινίσει και να χαλάσει μπορούν να προκαλέσουντροφική δηλητηρίαση και είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο,το γεγονός ότι η κατανάλωση ληγμένου γάλατος θα μπορούσε να σκοτώσει έναν ενήλικα.

Κλείνοντας, η κατανάλωση γάλατος (εφόσον αυτό έχει καλή γεύση και δεν μυρίζει) για έναν ενήλικα μια-δυο ημέρες μετά την λήξη μπορεί να μην είναι επικίνδυνη. Αν έχει περάσει όμως περισσότερος καιρός, ναι μεν είναι κάπως απίθανο να σας σκοτώσει αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σας.

Τέλος ας δούμε τη σημάνει η κάθε ετικέτα:

• Ανάλωση κατά προτίμηση: Ο όρος αυτός αναφέρεται στη γεύση και την ποιότητα των τροφίμων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προϊόντα θα είναι ασφαλή για κατανάλωση ένα διάστημα μετά αυτή την ημερομηνία.

• Ανάλωση μέχρι: Δεν είναι τόσο απόλυτο όσο η ημερομηνία λήξης αλλά είναι η τελευταία ημερομηνία που οι κατασκευαστές πρόκειται να εγγυηθούν για την ποιότητα ενός προϊόντος.

• Ημερομηνία λήξης: Πρέπει να πετάμε τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ενώ οι άλλοι όροι δεν είναι τόσο απόλυτοι, αυτός δηλώνει ξεκάθαρα ότι το προϊόν έχει λήξει.


http://www.zzzboom.com/2011/11/blog-post_11.html
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ