Παίρνετε συχνά ασπιρίνη;;; Για δείτε κι αυτό !!!

Οι άνθρωποι που παίρνουν μία μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά και επί αρκετά χρόνια…

για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας έχουν ένα παράπλευρο όφελος: Μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του
παγκρέατος, μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία στο στομάχι, μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη, ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χάρβεϊ Ρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 362 καρκινοπαθείς (που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας), καθώς και 690 υγιείς. Για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες, διερευνήθηκε, αν τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε ασπιρίνη, σε ποια δοσολογία και κάθε πότε.

Η μελέτη έδειξε ότι, όσοι έπαιρναν μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 325 μιλιγκράμ τη μέρα) τακτικά επί τρία χρόνια, προτού ξεκινήσει η μελέτη, είχαν κατά μέσο όρο 48% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη για 20 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 60%.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για μερικές μορφές του καρκίνου, όπως του εντέρου. Οι Αμερικανοί γιατροί πάντως επισήμαναν ότι επουδενί δεν πρέπει κάποιος υγιής άνθρωπος, ο οποίος δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να αρχίσει να παίρνει προληπτικά ασπιρίνη, γιατί αυτή, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας στον εγκέφαλο (που μπορεί να αποβεί μοιραία) ή στο στομάχι. Η ασπιρίνη έχει υπέρ και κατά και οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να τα ζυγίσουν. Δεν είναι τελείως ακίνδυνη και έχει τις παρενέργειές της. Αν, όμως, ο γιατρός κρίνει ότι κάποιος κινδυνεύει από καρκίνο στο πάγκρεας, λόγω οικογενειακού ιστορικού, τότε είναι λογικό να συστήσει μία χαμηλή δόση ασπιρίνης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για μείωση του κινδύνου», δήλωσε ο Ρις.

Ασαφής παραμένει ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός, μέσω του οποίου η ασπιρίνη δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παγκρέατος. Τα πρώτα παγκρεατικά κακρινικά κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν στο σώμα έως και 15 χρόνια, προτού διαγνωστεί η νόσος. Η ασπιρίνη μπορεί να δρα με διάφορους τρόπους, όπως να μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, να επιβραδύνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις και να εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την προηγούμενη εβδομάδα, μία άλλη μελέτη από Βρετανούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Κόλιν ΜακΚάουαν του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη σε χαμηλή δοσολογία μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μία γυναίκα να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2014/06/19/1055-9965.EPI-13-1284

Πηγή

Via
Νεότερη Παλαιότερη