Αυτά είναι τα σημεία που συγκεντρώνουν επικίνδυνα μικρόβια για τα παιδιά

Όταν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι είστε πολύ προσεκτικοί και καθαρίζετε συνέχεια τα δωμάτια και τις διάφορες επιφάνειες προκειμένου να απομακρύνετε τα μικρόβια μέσα από το σπίτι σας...

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία που μαζεύουν πολλά μικρόβια και τα πιάνουν συχνά τα παιδιά.


Το σφουγγαράκι της κουζίνας. Το σφουγγαράκι της κουζίνας, επειδή είναι συνέχεια βρεγμένο, ύστερα από τρεις εβδομάδες χρήση το 70% της επιφάνειάς του κατοικείται από βακτήρια. Καλύτερα λοιπόν να μην περιμένετε τόσο μέχρι να το αλλάξετε! Αντικαταστήστε το χρησιμοποιημένο με ένα καινούριο κάθε 15 μέρες ή και πιο γρήγορα, ειδικά όταν έχετε μωρά στο σπίτι και πλένετε με το σφουγγάρι τα πιατάκια τους ή τα μπιμπερό τους.

Οδοντόβουρτσα. Πολύ ψηλά στη λίστα των πιο βρόμικων σημείων του σπιτιού (όσο παράξενο κι αν ακούγεται) είναι η οδοντόβουρτσα. Κι αυτό γιατί όταν ο νιπτήρας βρίσκεται δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι σταγονίδια πετάγονται πάνω στην εκτεθειμένη οδοντόβουρτσα. Τα σταγονίδια είναι γεμάτα μικρόβια, τα οποία είτε εισχωρούν κατευθείαν στο στόμα όταν πλένετε τα δόντια σας είτε μεταφέρονται στα χέρια σας. Προσέξτε λοιπόν οι οδοντόβουρτσες σας να είναι καλυμμένες και αν είναι δυνατόν να βρίσκονται μακριά από τη λεκάνη του μπάνιου σας.

Το δοχείο με τις οδοντόβουρτσες. Είτε χρησιμοποιείτε ένα από τα ποτήρια σας είτε έχετε ειδικά για το σκοπό αυτό ένα ειδικό δοχείο που διακοσμεί το μπάνιο σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν μέσα σε αυτό αφήνουν και τα παιδιά σας τις οδοντόβουρτσές τους.Τα υπολείμματα νερού που έχουν οι οδοντόβουρτσες όταν τις τοποθετείτε μέσα στο δοχείο στραγγίζουν και έτσι στον πάτο του δοχείου υπάρχει υγρασία που συγκεντρώνει πολλά βακτήρια. Για αυτό τον λόγο αποφύγετε τα υλικά που καθαρίζονται δύσκολα (όπως το ξύλο ή το μπαμπού) και προτιμάτε κάποιο δοχείο που μπορείτε να πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι μια δυο φορές την εβδομάδα! Προτρέψτε όλα τα μέλη της οικογένειας σας να σκουπίζουν την οδοντόβουρτσά τους μετά τη χρήση της.

Κατοικίδια και αξεσουάρ. Τα ζώα και τα παιδιά είναι στενοί φίλοι και είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκολλήσουν. Ωστόσο τα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά βακτήρια, ιούς και παράσιτα μέσω των ακαθαρσιών, του σάλιου τους, ή αν κατά λάθος τα γρατσουνίσουν. Τα παιχνίδια των ζώων και τα μπολ τους αποτελούν πηγή κολοβακτηριδίων και σαλμονέλας. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το χαμστεράκι ή το σκυλάκι τους, θα πρέπει υποχρεωτικά να τα οδηγήσετε στο μπάνιο να πλύνουν τα χέρια τους.

Πάτωμα. Αν στο πάτωμα υπάρχουν υπολείμματα τροφών και λίπη, αν είναι βρόμικο από πατημασιές παπουτσιών και ειδικά αν καλύπτεται από μοκέτες που συγκεντρώνουν σκόνη, τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργίες και κρίσεις άσθματος. Πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα του χαλιού ή της μοκέτας που θα αγοράσετε. Φροντίστε λοιπόν να διαθέτουν πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό, να μη βγάζουν χνούδια, να έχουν στιβαρό και χαμηλό πέλος (11-12 mm) για να καθαρίζονται εύκολα και να μη μαζεύουν σκόνη, αλλά και να διαθέτουν αντιστατικό νήμα για τους ίδιους λόγους.

Σχολείο. Τα ίδια τα θρανία στο σχολείο των παιδιών και οι υπολογιστές συγκεντρώνουν αμέτρητα μικρόβια, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας που πάει σχολείο ένα απολυμαντικό τζελ και να του ζητάτε να απολυμαίνει τα χέρια του τακτικά με αυτό την ώρα των διαλειμμάτων. Προσοχή πρέπει να δείξετε στις ντουλάπες σας εάν έχετε μικρά παιδιά και κάποια στιγμή είχαν ψείρες. Στις ντουλάπες σας αποθηκεύετε τα παιδικά σκουφάκια και στοιβάζετε τα ρούχα των παιδιών σας με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συχνάζουν εκεί ψείρες.

Τα παιχνίδια των παιδότοπων. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια, καθώς σε αυτούς τους χώρους συγκεντρώνονται πολλά παιδάκια τα οποία δεν είναι πάντα υγιή και παίζουν με όλα τα παιχνίδια που διαθέτει ο παιδότοπος.

Τα σταγονίδια του σάλιου από τον παιδικό βήχα βρίσκονται διαρκώς στον αέρα ή στα διάφορα παιχνίδια. Φροντίστε να απολυμάνετε συχνά τα χέρια του παιδιού σας στα διάφορα διαλείμματα που κάνει για να φάει το σνακ ή να πιει τον χυμό του και όταν επιστρέψετε στο σπίτι βάλτε όλα τα ρούχα και ειδικά τις κάλτσες του για πλύσιμο. Εμπορικά κέντρα. Ιδιαίτερα τον χειμώνα ή τις περιόδους που κυκλοφορούν πολλές ιώσεις, τα κλειστά εμπορικά κέντρα συγκεντρώνουν αμέτρητα μικρόβια. Τα πιο βρόμικα σημεία τους είναι οι πλαϊνές λαβές στις κυλιόμενες σκάλες, τα κουμπιά του ασανσέρ, τα ATMs αλλά και τα διάφορα τηλεχειριστήρια σε ηλεκτρονικά παιχνίδια που κατά καιρούς εκτίθενται για διαφημιστικούς σκοπούς.

Προσοχή χρειάζονται, φυσικά, και οι δημόσιες τουαλέτες στα μέρη αυτά, ιδιαίτερα αν δεν καθαρίζονται τακτικά. Φροντίστε να πλένετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα χέρια των παιδιών και να έχετε μαζί σας απολυμαντικά μαντηλάκια.

Για να αποφύγετε τα μικρόβια θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν τα χέρια στη μύτη, να δαγκώνουν τα νύχια τους, να σκουπίζουν τη μύτη τους με τα χέρια όταν τρέχει και, το χειρότερο, δεν πλένουν τα χέρια τους όσο συχνά θα έπρεπε. Οι γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα και πόσο το πλύσιμο των χεριών θα τα προστατέψει από αρρώστιες και μικρόβια που θα θα δημιουργήσουν κάποιες δερματικές παθήσεις.

Πέρα όμως από την υπενθύμιση του πλυσίματος των χεριών, οι γονείς πρέπει να δείξουν και το σωστό τρόπο τρίβοντάς τα για αρκετή ώρα με ζεστό νερό και σαπούνι, ανάμεσα στα δάχτυλα και μέσα στα νύχια. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα αποτελούν μια καλή εναλλακτική, αλλά μπορεί να είναι τοξικά αν τα παιδιά βάζουν μετά τα χέρια στο στόμα.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη