Τι μπορεί να σας προκαλέσει μόλις μία νύχτα αϋπνίας;

Μια νύχτα αϋπνίας δε μας στερεί μόνο την ενέργεια και την καλή διάθεση που χρειαζόμαστε για να αποδώσουμε την επόμενη ημέρα... Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science αποκαλύπτει ότι έχει μία ακόμη «αφανή» αρνητική επίδραση που βλάπτει
μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδραση της έλλειψης ύπνου και της κακής ποιότητας ύπνου είναι καταστροφική για τη μνήμη μας, με σημαντικές επεκτάσεις στην καθημερινή ζωή και όχι μόνο. Υπογραμμίζουν ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, όταν η κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η σχετική μελέτη αναφέρει πως οι συμμετέχοντες που είχαν στερηθεί τον καλό ύπνο ήταν πιο πιθανό να συγχέουν λεπτομέρειες από την προσομοίωση διάρρηξης που είχαν παρακολουθήσει μέσω μιας σειράς φωτογραφιών. Η αδύναμη μνήμη του αυτόπτη μάρτυρα αποτελεί βασική αιτία των λανθασμένων δικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο UCI της Καλιφόρνια. Διαπίστωσαν ότι η διαστρέβλωση της μνήμης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ύπνου, μια «πανδημία» που εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό στο σύγχρονο κόσμο. Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να τηρήσουν τις συστάσεις των ειδικών – καλύπτοντας τις αναγκαίες 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά – με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος ή χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Σε αυτή τη λίστα με τις αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου έρχεται τώρα να προστεθεί και η απώλεια μνήμης.

Πηγή

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη