Ερεθισμοί στις μασχάλες

Τι πρέπει να προσέχετε

Η μασχάλη είναι ένα σημείο του σώματος που απαιτεί ειδική περιποίηση, αφού το δέρμα δεν το βλέπει ο ήλιος, είναι πιο ευαίσθητο, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά κανόνα πιο ζεστό και με περισσότερη υγρασία, συνδυασμός που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητών. Κατά
καιρούς, πολλοί άνθρωποι βλέπουν να εκδηλώνεται κάποιος ερεθισμός στην μασχάλη. Η επιδερμίδα σε εκείνο το σημείο γεμίζει με κοκκινίλες, μυρίζει δυσάρεστα, κάποιες φορές έχει την αίσθηση του "καψίματος" και τους ενοχλεί διαρκώς. Δείτε τις συνηθέστερες αιτίες που εκδηλώνονται ερεθισμοί στην περιοχή της μασχάλης: 

Ξυραφάκια Το δέρμα στην μασχάλη είναι πολύ ευαίσθητο. Όταν ξυρίζετε αυτό το σημείο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί/ές. Τα ξυραφάκια μπορεί να δημιουργήσουν κοψίματα ή πολύ μικρές ουλές στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή, ενώ το αποσμητικό και ο ιδρώτας μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα. Αποφύγετε το εξάνθημα ή τη μόλυνση που προκαλείται από το ξύρισμα της μασχάλης, χρησιμοποιώντας κρέμα ξυρίσματος για να εξασφαλίσετε ένα ομαλό ξύρισμα. Επίσης κάντε αργές, μικρές κινήσεις με το ξυραφάκι. 

Αν ξυρίζεστε το βράδυ, περιμένετε μέχρι το πρωί για να εφαρμόσετε αποσμητικό, για να αποφευχθούν περαιτέρω ερεθισμοί. Θερμοκρασία Το εξάνθημα εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας συμβαίνει όταν οι αγωγοί του ιδρώτα μπλοκάρονται και ο ιδρώτας συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα, προκαλώντας μια επώδυνη φλεγμονή. Οι αγωγοί αυτοί του ιδρώτα φράζουν συνήθως εξαιτίας της συσσώρευσης σκόνης, βακτηριδίων, ή ακόμα και από τα στενά ρούχα, από κάποια φαρμακευτική αγωγή και από ορισμένους τύπους υφάσματος. 

Ένας τρόπος για να αποφευχθεί το εξάνθημα από τη θερμότητα στην μασχάλη είναι απλά να μην εκτίθεστε σε ζεστό, υγρό περιβάλλον. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μην ασκείστε υπερβολικά και να φοράτε φαρδιά ρούχα από πορώδες ύφασμα. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε πούδρες, κρέμες ή αλοιφές για το δέρμα σας, επειδή ευνοούν το κλείσιμο των πόρων/αγωγών του ιδρώτα. Τριβή Η διαρκής τριβή του ευαίσθητου δέρματος της μασχάλης με τα ρούχα ή/και με τα πλευρά είναι ακόμα μια αιτία δημιουργίας ερεθισμών σε εκείνο το σημείο. Η τριβή, σε συνδυασμό με τη θερμότητα και την υγρασία, διασπάει την επιδερμίδα και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

 Ταυτόχρονα είναι πιθανό οι μύκητες και τα βακτήρια από τον ιδρώτα να μολύνουν την ήδη ερεθισμένη περιοχή. Ένα ειδικό είδος λοίμωξης που μπορεί να αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο είναι καντιντίαση. Προσοχή στα αλλεργιογόνα Η εξ' επαφής δερματίτιδα είναι μια πολύ κοινή αιτία ερεθισμού του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης και της μασχάλης. Αν κάτι που αγγίζει το δέρμα σας το ερεθίζει ή του προκαλεί κάποια αντίδραση, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ενός εξανθήματος. Αν υποψιάζεστε ότι τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος ή άλλες χημικές ουσίες στο σπίτι (πχ καθαριστικό ή μαλακτικό ρούχων) σας προκαλούν εξάνθημα, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε είναι να εντοπίσετε την ουσία που σας ενοχλεί και να διακόψετε τη χρήση της. Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, ή αν δεν είστε σε θέση να προσδιορίσετε τι προκαλεί το εξάνθημα σας, δείτε το γιατρό σας.

onmed

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ