Τι ελαστικά να επιλέξω; Κατηγορίες και χαρακτηριστικά

Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για την αλλαγή των ελαστικών ώστε να μας βρει ο χειμώνας έτοιμους. Κυρίως, όσοι διαμένουν σε περιοχές που ο χειμώνας είναι βαρύς, έχουν... παραπάνω λόγους για να το σκεφτούν σοβαρά. Εξάλλου, χωρίς καλά ελαστικά, καμία λειτουργία του οχήματος δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση καθώς τα ελαστικά είναι κρίσιμα για την ασφάλεια αλλά και την αξιοπιστία του. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα ελαστικών για κάθε είδους όχημα αλλά και για κάθε γούστο.


Στην επιλογή των ελαστικών, σημαντικό ρόλο παίζει η κατηγορία του οχήματος

αν π.χ οδηγούμε αυτοκίνητο πόλης, SUV, σπορ κοκ. Εκτός από την κατηγορία οχήματος, σημαντικό ρόλο παίζει και το έδαφος που συνήθως κινούμαστε. Πρέπει δηλαδή το ελαστικό που θα επιλέξουμε να έχει τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο είδος του οχήματός μας αλλά και το εδαφος-κλίμα της περιοχής που συνήθως κινούμαστε. Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες ελαστικών και το τι

προσφέρει η κάθε μία για να είστε ενήμεροι όποια εποχή του χρόνου και αν το αποφασίσετε! Ελαστικά παντός καιρού Τα λάστιχα αυτά κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους. Είναι δηλαδή καλά για όλες τις εποχές.

Είτε οδηγείτε σε υγρό, στεγνό ή χιονισμένο δρόμο, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε μπορούν να προσφέρουν ένα καλό βαθμό αξιοπιστίας σε σχέση με την τιμή πώλησής τους.

Τα ελαστικά παντός καιρού έχουν το πλεονέκτημα οτι μπορούν να αντέξουν περισσότερο από τα υπόλοιπα εάν έχουν την κατάλληλη φροντίδα. επειδή είναι κατασκευασμένα ώστε να αποδίδουν σε

διαφορετικές συνθήκες, δεν έχουν την καλύτερη απόδοση σε πιο ειδικές καταστάσεις.

Αν για παράδειγμα μένετε σε περιοχή που υπάρχουν πολλές βροχές και το χιόνι δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά, τότε καλύτερα να επιλέξετε ελαστικά που έχουν καλύτερο κράτημα στον υγρό δρόμο. Ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης Τα 2 σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτών των ελαστικών είναι το κράτημα και η απόδοση.

Μπορούν να σταματούν το όχημα γρηγορότερα, προσφέρουν καλύτερα κρατήματα στις στροφές και επειδή έχουν μικρότερη τριβή με το έδαφος, έχουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, προσφέρουν μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση αλλά και πιο άνετη και αθόρυβη οδήγηση. Μικρότερη κατανάλωση σχεδόν κατά 0,2 λτ./100 χλμ. Λιγότερες εκπομπές CO2 έως 7 γρ./χλμ. Αύξηση συνολικής χιλιομετρικήςαπόστασης Λιγότερος θόρυβος Δεν απορροφούν καλά τους κραδασμούς και ξεφουσκώνουν – τραυματίζονται πιο εύκολα από λακούβες, σαμαράκια κτλ. Χειμερινά ελαστικά Σχεδιασμένα για να δίνουν το καλύτερο κράτημα πάνω στο χιόνι, τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδανικά για όσους διαμένουν σε υψόμετρο και σε περιοχές που η θερμοκρασία του δρόμου είναι αρκετά χαμηλή, ακόμα και σε αυτούς που ταξιδεύουν συχνά σε χιονοδρομικά κέντρα ή χειμερινούς προορισμούς.

Είναι κατασκευασμένα από απαλότερο καουτσούκ που δε σκληραίνει όταν η θερμοκρασία πέσει χαμηλά και αποδίδουν άριστα και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Κάποια έχουν και μεταλλικά καρφιά για ακόμα πιο δυνατό κράτημα πάνω σε πάγο αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται στη χώρα μας. Ελαστικά για 4×4 και SUV Από τη λάσπη μέχρι τις πέτρες και το χιόνι, αυτά τα ελαστικά είναι σχεδιασμένα για να σας έχουν πάντα σε κίνηση.

Τα ελαστικά για 4×4 και SUV έχουν διαφορετική χάραξη πέλματος από τα υπόλοιπα ελαστικά και βγαίνουν σε πολλούς τύπους ανάλογα με τις οδηγικές προτιμήσεις. Δεν είναι κατάλληλα για οδήγηση σε άσφαλτο καθώς δεν έχουν καλή οδική συμπεριφορά και παράγουν υψηλά επίπεδα θορύβου. Θερινά ελαστικά ή ελαστικά απόδοσης Τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους είναι η ευελιξία, το γρήγορο σταμάτημα & η εξαιρετική πρόσφυση.

Τα ελαστικά αυτά είναι κατάλληλα για τους οδηγούς που κινούνται σε οδόστρωμα με υψηλή θερμοκρασία αλλά και σε βρεγμένο.

Ο λόγος που αποδίδουν εξίσου καλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι λόγω των χωρισμένων τμημάτων που έχει το πέλμα τους. Το ελαστικό τους, δηλαδή,

προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες εξαιτίας του ασύμμετρου σχεδιασμού του. Φθείρονται γρήγορα και πολλές φορές έχουν χαμηλή ή καθόλου εγγύηση χιλιομέτρων. Πηγή

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη