Πώς θα καταλάβετε αν κινδυνεύετε από αναιμία;

Η έλλειψη σιδήρου είναι η κυριότερη αιτία αναιμίας... Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα του. Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να δημιουργήσει μια


πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματός σας. Οι ιστοί και οι μυς σας χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αίτια αναιμίας από έλλειψη σιδήρου Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει έλλειψη σιδήρου. Αυτοί περιλαμβάνουν: Ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως το κρέας, τα αυγά και μερικά πράσινα λαχανικά. 

Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερο σίδηρο στη διατροφή τους, καθώς είναι απαραίτητο μέταλλο σε περιόδους ανάπτυξης του σώματος. Εγκυμοσύνη ή απώλεια αίματος λόγω εμμήνου ρύσεως Στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, οι πιο κοινές αιτίες της αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου είναι η βαριά έμμηνος ρύση ή η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περίπου το 9% των γυναικών ηλικίας 12 έως 49 ετών πάσχει από έλλειψη σιδήρου. 

Εσωτερική αιμορραγία Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι ένα έλκος στο στομάχι, πολύποδες (νεοπλασίες των ιστών) στο έντερο, ή καρκίνος του παχέος εντέρου. Αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει το σίδηρο Ορισμένες διαταραχές ή χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν τα έντερα μπορεί επίσης να επηρεάσουν το πώς το σώμα σας απορροφά τον σίδηρο. 

Ακόμα κι αν παίρνετε αρκετό σίδηρο από τη διατροφή σας, η κοιλιοκάκη ή κάποια εντερική χειρουργική επέμβαση, όπως η γαστρική παράκαμψη, μπορεί να περιορίσουν την ποσότητα του σιδήρου που ο οργανισμός σας είναι σε θέση να απορροφήσει. Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου Τα συμπτώματα της αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι πολύ ήπια στην αρχή και μπορεί να περάσουν εντελώς απαρατήρητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ήπια αναιμία μέχρι αυτή να εντοπιστεί σε κάποια συνηθισμένη εξέταση αίματος. 

Τα συμπτώματα της μέτριας έως σοβαρής αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν: Γενικευμένη κόπωση Συχνή αίσθηση αδυναμίας Χλωμό δέρμα Δυσκολία στην αναπνοή Ζάλη Παράξενη λαχτάρα για μη-διατροφικά είδη, όπως σκόνη, πάγο και πηλό Μυρμήγκιασμα στα πόδια Πρήξιμο ή πόνος στη γλώσσα Κρύα χέρια και πόδια Ταχυκαρδία ή αρρυθμία Εύθραυστα νύχια Συχνοί πονοκέφαλοι

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ