Τουρκία: Σενάρια αποκλεισμού των ελληνικών νησιών – «Ή θα δεχτούν τους όρους μας ή θα μας επιτεθούν»

Το κύρος της Τουρκίας ενισχύθηκε, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Σενάρια περί αποκλεισμού των ελληνικών νησιών και

αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους συζητούν στα τουρκικά κανάλια αναλυτές και πρώην ναύαρχοι.

Η Τουρκία συνεχίζει το προκλητικό της κρεσέντο με τον πρόεδρο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι ενισχύθηκε το κύρος της Τουρκίας, επειδή έγινε παγκόσμια εστία ισχύος.

«Είναι ξεκάθαρο πως και η Ελλάδα έχει λάβει τα μηνύματα», είπε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.

Στο μεταξύ οι αναλυτές και ναύαρχοι ε.α. συζητούν για το πώς η Τουρκία θα αποκλείσει τα ελληνικά νησιά και υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει τελεσίγραφο.

«Ή θα δεχτούν τους όρους μας ή θα μας επιτεθούν», είπε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κουτσλούκ.

«Πρέπει να δώσουμε μια προειδοποίηση στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δηλαδή να ζητηθεί να αποστρατιωτικοποιηθούν, να επιστρέψουν στο καθεστώς που προβλέπεται στις Συνθήκες της Λωζάνης και Παρισίων. Μετά τη λήξη του τελεσίγραφου, βήμα-βήμα πρέπει να γίνουν κινήσεις μη αναγνώρισης της κυριαρχίας τους. Όπως τα χωρικά τους ύδατα, τον εναέριο χώρο τους και μετά μέχρι και την χρήση αυτών των νησιών, τον αποκλεισμό τους. Στην περίπτωση αυτή ή θα αποδεχτούν τους όρους μας ή θα επιτεθούν στην Τουρκία.»

Παράλληλα, τα τουρκικά μέσα έχουν ως πρώτο θέμα την κατάλυση του αφηγήματος του Ερντογάν «ότι θα έρθουν σε μία νύχτα». Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα στέκονται στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας προτάσσοντας το γεγονός ότι οι Έλληνες με τα F-35 Viper «θα έρθουν σε μία νύχτα και εμείς δεν θα τους αντιληφθούμε».

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη