Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία: Ποδοσφαιρικός αγώνας βάφτηκε με αίμα – Επεισόδια και χάος

Σκηνές κόλασης εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος ποδοσφαιρικής αναμέτρησης  για το πρωτάθλημα της Ινδονησίας. Περισσότεροι απο

129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μία απο τις χειρότερες αθλητικές τραγωδίες στον κόσμο

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές που ξέσπασαν σε αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία, σύμφωνα με αξιωματούχους, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές στα γήπεδα στον κόσμο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά την επίθεση με δακρυγόνα στους ταραξίες. Περίπου 180 τραυματίστηκαν στο χάος που ακολούθησε την ήττα της Arema FC από τους σκληρούς αντιπάλους Persebaya Surabaya στην Ανατολική Ιάβα.

Ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας είπε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπέρασε τη χωρητικότητα του σταδίου κατά περίπου 4.000 άτομα. Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο διέταξε να σταματήσουν όλοι οι αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ινδονησίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Βίντεο δείχνουν οπαδούς να τρέχουν στο γήπεδο μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Στη συνέχεια, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα, που οδήγησε να ποδοπατηθεί το πλήθος και πολλοί να πάθουν ασφυξία, δήλωσε ο Νίκο Αφίντα, αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα.

«Ξέσπασε αναρχία. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα», είπε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί. Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι… δεν ήταν όλοι αναρχικοί. Μόνο οι περίπου 3.000 που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο» είπε.

Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «βγήκαν από ένα σημείο στην έξοδο. Μετά υπήρξε πανικός κατά τη διαδικασία, υπήρχε δύσπνοια, έλλειψη οξυγόνου» πρόσθεσε. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν θαυμαστές να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν, ενώ σε πολλά δραματικά στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν φαίνονται άψυχα σώματα στο πάτωμα.

Η FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δηλώνει ότι κανένα «αέριο ελέγχου του πλήθους» δεν πρέπει να μεταφέρεται ή να χρησιμοποιείται από την αστυνομία στους αγώνες. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας (PSSI) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, προσθέτοντας ότι το περιστατικό «αμαύρωσε το πρόσωπο του ινδονησιακού ποδοσφαίρου».

Η βία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν είναι καινούργια στην Ινδονησία και η Arema FC και η Persebaya Surabaya είναι εδώ και χρόνια αντίπαλες.

Απαγορεύτηκε στους οπαδούς της Περσεμπάγια Σουραμπάγια να αγοράσουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω φόβων για συγκρούσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας Mahfud MD δημοσίευσε στο Instagram ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000.

Ο Πρόεδρος Widodo ζήτησε να είναι αυτή η «τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία στο έθνος», αφού διέταξε να σταματήσουν όλοι οι αγώνες της Liga 1 εν αναμονή της έρευνας.

Η ταραχή είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά καταστροφών στα γήπεδα.

Το 1964, συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχής σε προκριματικό Ολυμπιακό Περού-Αργεντινής στη Λίμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 97 οπαδοί της Λίβερπουλ καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου το 1989 στο στάδιο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη