Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Επίθεση» σε ΗΠΑ, «καρφιά» στην Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του στις

ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και έκανε αξιολογήσεις μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν, όπου συμμετείχε στην 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Για ακόμα μία φορά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία για να επικοινωνήσει το αφήγημα εναντίον της Ελλάδας, σε ό,τι έχει να κάνει με τους Γκιουλενιστές, τους Κούρδους μετανάστες και την υποτιθέμενη «υπόθαλψη τρομοκρατών» από την Αθήνα. Παράλληλα, επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάιντεν, κάνοντας αναφορές και στη Ρωσία με θετικά σχόλια. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ερντογάν εξέφρασε αισιοδοξία για το πρόγραμμα των F-16 από τις ΗΠΑ, παρά τα «καρφιά» που έριξε προς την Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι μέλος παρατηρητής σε αυτό το πλαίσιο. «Δείξαμε ότι οι Τουρκοκύπριοι, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Μακάρι αυτό το ιστορικό απόφαση να είναι επωφελής για όλους εμάς, ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους. Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του νόμου της αδελφότητάς μας», ανέφερε μεταξύ άλλων για την πρόκληση της ένταξης του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Επιπλέον, τόνισε ότι «Η υπόθεση της Βόρειας Κύπρου δεν είναι τόσο εύκολη όσο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα το φροντίσουμε, πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε στον κόσμο», δείχνοντας ξανά τις προθέσεις του για την Κύπρο, με τις οποίες είναι ξεκάθαρη αντίθετη η Αθήνα.

Ο Ερντογάν στη συνέχεια ανέφερε πως μέλη της FETO εκπαιδεύονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, «χτυπώντας» παράλληλα και τις ΗΠΑ για την «υπόθαλψη του Γκιουλέν». «Σε ποιον ανήκουν τώρα; Κυρίως Ελλάδα. Τρέχουν στην Ελλάδα, τρέχουν στην Ευρώπη. Πάντα έφευγαν εδώ. Ζουν στη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Αγγλία, Αμερική. Και η Αμερική κρύβει αυτόν τον άνθρωπο. Ποιος κρύβεται; Ο Μπάιντεν κρύβεται. Τους έδωσαν ένα τεράστιο ταμείο στην Πενσυλβάνια, όπου μένει αυτός ο άνθρωπος. Αν με ρωτήσετε πού είναι το κέντρο του τρόμου. Αυτό σου λέω τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως ένα ισχυρό κράτος τη Ρωσία, τονίζοντας πως «η Δύση, ειδικά η Αμερική, επιτίθεται στη Ρωσία χωρίς όρια. Ενάντια σε όλα αυτά, φυσικά, η Ρωσία προβάλλει αντίσταση». Επιπλέον, επιχείρησε ξανά να εμφανιστεί ως ένας καταλυτικός παράγοντας για μια πιθανή συμφωνία Κιέβου και Μόσχας ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των διαδρόμων για τα σιτηρά.

Παρόλα αυτά, πάντως, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «Μερικά θετικά νέα έρχονται με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ελπίζω ότι ο επόμενος μήνας θα είναι γεμάτος καλά νέα και ας αναπτύξουμε το θέμα των F16 σε μια πολύ πιο θετική κατεύθυνση», αν και επανέλαβε ότι «ο αρχηγός της FETO κρύβεται στις ΗΠΑ, μένει στο τεράστιο σπίτι μετρητών που έδωσαν στην Πενσυλβάνια».


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη